UBISTVO JE MOGLO DA SE SPREČI?! Crnogorska policija obavestila da "rizični navijači" idu ka Atini - poslali im registracije auta!
Foto: Pritnscreen

STRAŠNO

UBISTVO JE MOGLO DA SE SPREČI?! Crnogorska policija obavestila da "rizični navijači" idu ka Atini - poslali im registracije auta!

Fudbal -

Dokument od dve stranice stigao je u ponedeljak u sedište Policije Grčke (ELAS) kojim je crnogorska policija obavestila da su "rizični navijači" iz Hrvatske, odnosno "opasni ljubitelji sporta", prešli granicu Crne Gore i da, po svemu sudeći preko Albanije, putuju za Atinu, na utakmicu AEK-Dinamo, objavila je danas popodne kao svoje saznanje atinska RTV SKAI.

U javnost izlaze nove činjenice o dolasku hrvatskih huligana zagrebačkog Dinama u Grčku, a SKAI otkriva da u obaveštenju crnogorskih vlasti piše:

"Poštovane kolege, 7. avgusta 2023. godine u vremenu od 03:00 ponoći do 06:00 časova ujutru sa granične stanice Božaj, na izlasku iz Crne Gore, crnogorski policajci su proveravali državljane Republike Hrvatske – oko 120 mladih – za koje smo pretpostavili da putuju u Grčku da gledaju fudbalsku utakmicu AEK - Dinamo Zagreb", piše u tekstu koji je stigao grčkoj pooliciji.

U tom dopisu su zatim podaci i broj ljudi, kao i marke automobila i njihove registarske tablice.

Crnogorska policija je detektovala sve što treba, te informaciju dostavila albanskoj i grčkoj policiji.

navijači, tuča, Atina
foto: Twitter/hooliganscz1999

SKAI prenosi da je osoba koja se bavi tim slučajem, rekla da "jedino što nismo znali je koji broj cipela nose".

Povodom sinoćne tuče navijača AEK-a i Dinama iz Zagreba, koja je za posledicu imala pogibiju jednog Grka od uboda nožem, ranjavanje još osam osoba i masovno hapšenje skoro stotinu izgrednika, Policija Grčke je izdala saopštenje.

Navedeno je da se u ponedeljak, 7. avgusta, uveče 100-120 navijača Dinama, zajedno sa svojim grčkim navijačima-saradnicima, okupilo u Atini, nedaleko od mesta gde su bili navijači AEK-a, te su "usledili incidenti između navijača dva tima, koji su bacali rakete, improvizovane zapaljive naprave i druge predmete, kamenje, a koristili su i improvizovane palice".

Incidenti su se dogodili sat i po pošto je tim iz Zagreba završio trening i napustio teren, u pratnji policije.

Na lice mesta izašle su jake policijske snage koje su suzbile tuču, a "brzo su onesposobile i uhapsile ukupno 98 osoba umešanih u incidente".

Preliminarnu istragu sprovodi Uprava za bezbednost Atike, dok se istraga za identifikaciju dodatnih počinilaca i svaki drugi aspekt slučaja intenzivno nastavlja, piše u saopštenju Policije.

Ministar unutrašnjih poslova Janis Ikonomu je izjavio saučešće zbog pogibije Grka u tuči i konstatovao da "nažalost još nismo uspeli da pobedimo navijačko nasilje", ali "u tome ćemo istrajati, radeći sistematičnije i intenzivnije" za šta je "očigledno potrebno nam je mnogo više, na svakom nivou: sportskom, obrazovnom, obrazovnom, političkom i šire društvenom".

To je "dubok, radikalan i panevropski problem, jer su u ovom slučaju uključeni sledbenici klubova iz različitih država, koji su uspostavili međunarodne mreže nasilja i aktivni su u mnogim zemljama", ukazao je ministar.

"Vlada i nadležni organi, na čelu sa Grčkim fudbalskim savezom, preduzimaju sve neophodne mere i u stalnim su konsultacijama sa svim uključenim organima, jer se u narednim satima i danima čeka održavanje važnih utakmica UEFA na tlu Grčke", izjavio je Ikonomu.

AEK
foto: Angelos Tzortzinis / AFP / Profimedia

On je ukazao da "što se tiče prelaska navijača zagrebačkog Dinama preko granice sa Grčkom, njihovog putovanja unutar Grčke i njihovog eventualnog dolaska na mesto incidenata, neću se ustručavati: događaj je nedopustiv i neprihvatljiv, jer je očigledno ispod mogućnosti i dokazane sposobnosti grčke policije koja je, iako je brzo pristupila privođenju i hapšenju 98 osoba, podbacila u oblasti prevencije i odvraćanja".

Ministar je naveo da je zato dao naređenje načelniku Grčke policije, general-potpukovniku Lazarosu Mavropulosu, da odmah pristupi akcijama, a kao prva je navedeno smenjivanje načelnika Poddirekcije za borbu protiv nasilja u sportskim objektima i da se stavi na raspolaganje zvanilnicima interne istrage.

Suspendovani su i šefovi saobraćajnog odeljenja Janjine, na severu Grčke, kod granice s Albanijom, zatim odeljenja za saobraćaj na autoputu Antirio - Janjina, odeljenje za saobraćaj na autoputu Atina-Solun, kao i drugi, ukupno sedam viših policijskih zvaničnika.

Ministar je naredio sprovođenje i brz završetak interne istrage o događajima od ulaska navijača u Grčku i potom, da bi se "dužne odgovornosti mogle identifikovati i pripisati, na svakom nivou i u bilo kojem obliku".

(Kurir sport/Beta/RTV SKAI)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track