"NEMOJTE NIKOME SPOMINJATI ODAKLE STE" Hrvatski novinari među besnim navijačima AEK-a: Ako nas neko pita, reći ćemo DA SMO SRBI!
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

rizik

"NEMOJTE NIKOME SPOMINJATI ODAKLE STE" Hrvatski novinari među besnim navijačima AEK-a: Ako nas neko pita, reći ćemo DA SMO SRBI!

Fudbal -

Jedna novinarska ekipa iz Hrvatske dan nakon tragičnog incidenta u kom su huligani zagrebačkog Dinama ubili navijača AEK-a Mihalis Kacurisa posetila je mesto na kom desio stravičan zločin.

Podsetimo, u ponedeljak kasno uveče huligani zagrebačkog Dinama izazvali su stravične nerede ispred stadion AEK-a u Atini. Iako je UEFA zabranila prisustvo gostujućih navijača, oko 200 pristalica Dinama došlo je do stadiona grčkog tima i napravlo totalni haos.

Huligani su lomili sve redom i napadali ljude koji su se zatekli tu. U krvavom obračunu koji je zaprepastio Evropu jedan 29-godišnji navijač grčkog kluba je i ubijen.

Nakon tragičnih događaja utakmica je odložena, a ispred stadiona "OPAP Arena" okupio se veliki broj ogorčenih navijača AEK-a koji su došli da odaju poštu stradalom kolegi. Među njima bila je ekipa novinara hrvatskog "Jutarnjeg lista" i nije im bilo svejedno.

Tekst hrvatskog "Jutarnjeg lista" i prenosimo u celosti:

- Umesto na stadionu, obiležavajući početak utakmice AEK-a i Dinama, mladi Atinjani, navijači AEK-a, u utorak oko 21:45 sati po lokalnom vremenu skupili su se ispod Opap Arene, u ulici Kapadokias, kod kioska gde je pre manje od 24 sata život izgubio 29-godišnji Michalis Kataouris u tuči navijača AEK-a i Dinamovih Bad Blue Bojsa.

Utakmica je odložena, a kako vidimo na licu mesta, mladići za preminulog navijača ostavljaju limenke grčkog piva Alfa, sveće, lampione, dresove i prepoznatljive žuto-crne šalove AEK-a, sve to u tišini, tek s limenkom piva u ruci.

- Bili smo jedina novinarska ekipa među stotinak navijača AEK-a, u žutim i crnim majicama, u velikom broju tetoviranih i s crnim kačketima, koji su se, osim oko kobnog kioska, skupili i na obližnjim klupama, u kafićima i ispod zidova s grafitima koji upozoravaju došljake da je to AEK-ov deo grada, kvart Nova Filadelfija, "geto", da se ulazi "na vlastitu odgovornost" i da tamo vlada grupa "Originals 21", kako se navijači AEK-a nazivaju. Tema je među svima navijačima, ali i običnima Atinjanima, u restoranima, metrou, taksiju, jedna - ko je kriv i kako se to dogodilo? Je li kriva grčka policija, Bed Blu Bojsi? Najvažnije, ko će sad platiti krvavu cenu za život 29-godišnjeg Atinjanina?

AEK
foto: Dimitris Lampropoulos / AFP / Profimedia

"Sukob navijača sigurno je bio politički, globalni. AEK-ovi navijači su levičari, a za vaše kažu da su fašisti i nacionalisti. Naši su navijači izrazito antinaci - objasnio nam je taksists koji nas je ss aerodroma vozio u grad, do Opap Arene.

- Iz straha ili opreza niko od novinara nije bio kod Opap Arene u utorak veče. Očekivano, malo ko je hteo da se vrati u deo grada gde je navodno nekoliko novinarskih ekipa u utorak već napadnuto od strane navijača. Nismo vadili kamere niti se isticali među navijačima. Stali smo sa strane i u tišini promatrali. Kolege, lokalni novinar poput Georgiousa Maziasa, upozorili su nas da nikome ne postavljamo pitanja, a posebno da ne govorimo da smo Hrvati.

- Mi jesmo miroljubivi, ali situacija je sad za sve Hrvate jako nesigurna. Nemojte nikome spominjati odakle ste - rekao nam je.

AEK, Dinamo
foto: Printscreen

Ako nas neko pita, šta ćemo reći, možda da smo Srbi, tako smo kolega fotoreporter i ja, delom u šali, a delom ozbiljno, raspravljali hodajući oko stadiona, ukrašenog žutim pticama, AEK-ovim simbolom, računajući da bi nas neko mogao pitati gde smo se i odakle uputili s tim upadljivim ranac. Srećom, prošli smo kroz celu zonu bez problema.

Atmosfera je, kako smo se uverili, u celom gradu, čiji urbani prsten uključuje tri miliona ljudi, a okolina koliko i cela Hrvatska, danas zategnuta do granice pucanja. Policija je u radijusu oko stadiona i centra grada postavila brojne patrole.

Oko sedišta grčke policije, odmah uz stadion drugog popularnog atinskog kluba Panatinaikosa, stajali su specijalni policajci s kacigama, ispred dva blindirana autobusa kojima su celi dan, kako smo videli, dovodili i odvodili hrvatske navijače. Prema zadnjim informacijama, 82 Bed Blu Bojsa uhapsili su grčki policajci od ukupno 98.

AEK
foto: Twiter

Dok su hrvatski mladići dolazili na ispitivanje, a policija je celi dan tražila počinioca, pokrivali su glave majicama ili rukama. Neki su hodali u paru, lisicama vezani jedan za drugog. Pojavile su se spekulacije da bi počinioc ubistva mogao biti i Grk, navijač Dinamu bratskog kluba Panatinaikos jer Bojsi nisu poznati po obračunima hladnim oružjem, noževima. Osim toga, ni Grčka, ali ni Hrvatska dosad nisu imali u navijačkom svetu ovakvu tragediju, iako su obe zemlje poznate po fudbalskom huliganizmu.

Ali grčka policija nije otkrivala nikakve informacije iako većina javnosti, kako smo saznali od lokalaca, krivi upravo policiju i njihovu nepripremljenost te zakasnelu reakciju na incident s tragičnim ishodom.

"Kako su prošli granicu, kako se ne zna za lica i osobe koje već godinama prave nerede na utakmicama u drugim zemljama", u neformalnom razgovoru kaže nam prodavačica u jednoj obližnjoj trgovini.

Stoga nije poznato koja je zasad sudbina hrvatskih navijača. Grčka je odnedavno uvela i drakonske kazne za prekršaje i izgrede navijača pa se pojavila i teorija da bi neke naše navijače mogla dočekati maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Iz hrvatske ambasade u Grčkoj takođe su nam dali šture informacije - da je istraga u toku, da nemaju konkretne informacije niti kontakt s hrvatskim navijačima.

"Veleposlanstvo može pružiti pomoć u svojoj nadležnosti, ako oni zatraže konzularnu pomoć" - odgovorili su iz Ambasade dodajući da niko od navijača zasad nije zatražio njihovu pomoć.

Kurir sport/Jutarnji list/Telegraf

Bonus video:

00:20

VELIKI NEREDI U TIRANI! Huligani napravili LOM: Rat Italijana, Holanđana, Albanaca i policije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track