ITALIJANI SE VRAĆAJU NA TEREN: Napoli u pokušaju da odbrani titulu
Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

POVRATAK

ITALIJANI SE VRAĆAJU NA TEREN: Napoli u pokušaju da odbrani titulu

Fudbal -

Vraća se fudbal na Apeninsko poluostrvo! Serija A, po mnogima jedna od najzanimljivijih liga na svetu, konačno će započeti u subotu 19. avgusta.

Da započnemo od trenutnih šampiona, ekipe Napolija. Nakon istorijske treće titule prvaka Italije, Napoletanci se nadaju da će moći da odbrane šampionski naslov. U timu je ostao dinamičan duo iz prošle sezone, Viktor Osimen i Hviča Kvarachelija, a od većih imena su dovedeni i Đjakomo Raspadori iz Sasuola za 26.000.000 miliona evra, i mlada nada španskog fudbala, Gabri Vega, za 36 miliona evra iz Selte. Ipak, nije sve tako sjajno u taboru šampiona, pošto je Kim Min-Džae napustio klub i preselio se u minhenski Bajern, a Lučano Spaleti je ostavio prazno mesto na klupi koje je popunio francuski stručnjak Rudi Garsija.

Napoli
foto: Ettore Griffoni / Zuma Press / Profimedia

Dva milanska tima su imala lepu sezonu iza sebe. Timovi su se susreli u polufinalu Lige šampiona, a Inter je nadmudrio svog gradskog rivala ukupnim rezultatom od 3:0. Inter je prošle godine osvojio i kup Italije, pobedivši u finalu Fjorentinu sa 2:1. Nerazuri su se pojačali Markusom Turamom iz Menhengladbaha, a napustili su ih Onana(Mančestert Junatjed), Milan Škrinjar(PSŽ), i Marcelo Brozović(Al Nasr). Sa druge strane, Milan je ostao bez Sandra Tonalija, koji je otišao u Njukasl za 64 miliona evropskih novčanica, a put San Sira su, između ostalih, krenuli Loftus Šik i Kristijan Pulišić iz Čelsija, ali i Samjuel Čukvuese iz Viljareala.

Pored tri gore pomenuta tima, elitno evropsko takmičenje obezbedio je i Lacio, koji je ostao bez našeg reprezentativca Sergej Milinković-Savića. Njegov gradski rival Roma je ipak obezbedila Ligu Evrope, a bili su i u finalu istog takmičenja, gde ih je Sevilja pobedila na penale.

Roma
foto: Profimedia

Kartu za Ligu Evrope je dobio i tim iz Bergama, nakon evropske suše još od sezone 2021/22. Atalanta je takođe i prodala Rajzmusa Hojlunda za čak 75 miliona evra u Mančester Junajted. Poslednje mesto u Evropi je pripala Fjorentini, koja će Ligu konferencija morati da overi protiv Rapida iz Beča.

Juventusa u Evropi ove godine nema, pošto su mu oduzeti poeni od strane saveza. Ipak, Stara Dama se pripremila za nove izazove u Seriji A, tako što je otkupila Mojza Kina iz Evertona i Manuela Lokatelija iz Sasuola, a pored toga je kupila i Timoti Veaha iz Lila.

Juventus
foto: Tano Pecoraro/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

U vode najelitnijeg ranga italijanskog fudbala ove godine zaplivaće Frozinone kao prvoplasirani u Seriji B prošle sezone, a vratila su se i dva velika tima u Italiji, tj. Đenova i Kaljari. U drugi rang su otputovali čuvena Sampdorija, ali i Kremoneze i Specija.

Mečevi prvog kola Serije A:

Subota, 19. avgust: Empoli - Verona (18.30), Frozinone - Napoli(18.30), Inter - Monza(20.45), Đenova - Fjorentina(20.45)

Nedelja, 20. avgust: Roma - Salernitana(18.30), Sasuolo - Atalanta(18.30), Leće - Lacio(20.45), Udineze - Juventus(20.45)

Ponedeljak, 21. avgust: Torino - Kaljari(18.30), Bolonja - Milan(20.45)

Timovi koji učestvuju ove godine u Seriji A: Milan, Monza, Fjorentina, Roma, Atalanta, Bolonja, Kaljari, Empoli, Frozinone, Đenova, Verona, Inter, Juventus, Lacio, Sasuolo, Napoli, Torino, Udineze, Leće, Salernitana

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track