PRIZNANJE ZA IZVANREDNA DOSTIGNUĆA I LIČNE KVALITETE: Legendarni Mirolsav Klose dobitnik Predsednikove nagrade UEFA
Foto: Massimo Insabato / Zuma Press / Profimedia

NAGRADA

PRIZNANJE ZA IZVANREDNA DOSTIGNUĆA I LIČNE KVALITETE: Legendarni Mirolsav Klose dobitnik Predsednikove nagrade UEFA

Fudbal -

Bivši nemački fudbaler Miroslav Klose dobitnik je Predsednikove nagrade koju dodeljuje Evropska fudbalska unija (Uefa), objavila je ta organizacija.

"Nagrada je priznanje za izvanredna dostignuća i lične kvalitete i vrednosti koje bivši nemački reprezentativac poseduje kao malo ko drugi. Klozeov uticaj prostirao se daleko van okvira terena, uz dva slučaja vrhunskog fer-pleja", navela je Uefa.

Klose je fudbalsku karijeru počeo u Homburgu, potom je igrao u Kajzerslauternu, Verderu i Laciju.

Za reprezentaciju Nemčke je odigrao 137 utakmica i postigao rekordnih 71 golova, a sa 16 golova je najbolji strelac svetskih prvenstava.

Tokom karijere je bio poznat po fer-pleju, a dva slučaja se posebno ističu. U dresu Verdera 2005. godine u duelu protiv Arminije je priznao sudiji da nije bio jedanaesterac koji je ovaj dosudio nakon njegovog kontakta sa golmanom. Sudija je promenio svoju odluku i poništio žuti karton koji je pokazao golmanu.

Miroslav Klose
foto: Profimedia

Sedam godina kasnije, u duelu Napolija i Lacija, Kloze je postigao gol za Lacio, ali je priznao sudiji da je igrao rukom, što arbitar nije video.

"Od skromnih početaka do toga da postane najbolji strelac svetskih prvenstava, Klozeovo putovanje nije samo dokaz odlučnosti i veštine, već i sportskog duha koji nadilazi granice profesionalizma i samog sporta", rekao je predsednik Uefa Aleksandar Čeferin.

Nagrad će mu biti uručena na ceremoniji žreba za grupnu fazu takmičenja Lige šampiona 31. avgusta u Monaku.

"Njegovo ponašanje i odlučnost da se zalaže za ono što je ispravno primer su generacijama sportista širom sveta", dodao je Čeferin.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track