OGLASIO SE FS RUMUNIJE POVODOM TRANSPARENTA "KOSOVO JE SRBIJA": Evo šta su fudbalskih zvaničnici uradili posle prekida utakmice
Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

posuli se

OGLASIO SE FS RUMUNIJE POVODOM TRANSPARENTA "KOSOVO JE SRBIJA": Evo šta su fudbalskih zvaničnici uradili posle prekida utakmice

Fudbal -

Fudbalski savez Rumunije izdao je šturo saopštenje povodom dešavanja na meču te reprezentacije i selekcije takozvane države Kosovo u kvalifikacijama za EP 2024.

Rumunija, navijači
foto: Razvan Pasarica / Sport News / Profimedia

Rumunija je pobedila 2:0, ali glavna tema bili su transparenti zbog kojih je meč bio u prekidu 50 minuta. Pristalice domaćeg tima su istakle dve parole. Na jednoj je pisalo “Kosovo je Srbija”, a na drugoj “Besarabija je Rumunija”, i time su izazvali prekid meča.

Kosovo i Metohija je južna srpska pokrajina, bespravno otuđena od matice 1999. godine koja je neustavno proglasila nezavisnost 2008. godine.

Besarabija je oblast koja je nekada delom bila pod upravom Rumunije, od 1918. do 1940. godine, a danas je podeljena između Moldavije i Ukrajine.

Rumunija
foto: Printskrin

Utakmica je nastavljena tek kada su ovi transparenti uklonjeni. U saopštenju FS Rumunije je napisano:

" Fudbalski savez Rumunije odlučno dezavuiše neodgovorno ponašanje grupe gledalaca sa južne tribine koje je dovelo do prekida meča Rumunije i Kosova na Nacionalnoj areni. Pre svega, ponavljamo princip po kome se u Rumuniji upravlja fudbalom, a to je nemešanje politike u sportski čin.

Revizionizam nije prihvaćen u fudbalu, a FRF najoštrije osuđuje provokativne poruke političke, ideološke, verske ili uvredljive prirode, koje su kategorično zabranjene na stadionima.

Sve ovo je na tribinama Nacionalne arene zabeležila mala grupa takozvanih pristalica, utičući na normalan tok utakmice i, implicitno, raspoloženje reprezentacije. Dela huligana osudili su i ostali gledaoci na stadionu, kojima je uskraćena fudbalska predstava koju su želeli i platili.

FRF žali zbog neprijatnog iskustva koje je doživela većina gledalaca i zahvaljuje im se na fantastičnoj podršci koju su dali reprezentaciji u drugom poluvremenu i doveli ih do dramatične pobede!"

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track