BOG NA NEBU, IBRA NA ZEMLJI! Veče za pamćenje u Ljubljani: Navijači VRIŠTALI ZBOG ZLATANA, na terenu s njim Vidić, Mijat, Figo...
Foto: 24ur.com

SPEKTAKL

BOG NA NEBU, IBRA NA ZEMLJI! Veče za pamćenje u Ljubljani: Navijači VRIŠTALI ZBOG ZLATANA, na terenu s njim Vidić, Mijat, Figo...

Fudbal -

Preko 3,5 miliona evra skupljeno je u Ljubljani za žrtve strašnih poplava koje su pogodile Sloveniju

Uz neverovatnu humanitarnu akciju čiji je epilog iznenadio sve, organizovano je veče za pamćenje. Posebno će najmlađi ljubitelji fudbala dobro pamtiti utakmicu koju su odigrale legende svetskog fudbala.

Igrali su Plavi protiv Crvenog tima, a Plavi je pobedio nakon penal serije 1:1 (penali 4:3).

U petak, 15. septembra, na teren stadiona "Stožice", izašli su između ostalih Bufon, Zaneti, Ibrahimović, Sedorf, Mijatović, Vidić, Savićević, Figo, Ševčenko...

1 / 20 Foto: 24ur.com

Cilj je bio da se pomogne ugroženima od poplava koje su u avgustu napravile ogromnu štetu u Sloveniji. Akciju je inicirao Aleksander Čeferin, predsednik UEFA.

- Hvala svima koji su pomogli, svima koji su kupili karte i svima koji su donirali i pre svega svim mojim prijateljima koji su danas na utakmici - poručio je Čeferin.

Prisutnima se putem video poruke obratio čuveni Ronaldo, a potom su i predstavljene strašne ekipe.

Plavi tim: Đanluiđi Bufon, Paolo Maldini, Erik Abidal, Vedran Ćorluka, Zlatan Ibrahimović, Havijer Zaneti, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Klarens Sedorf, Miran Pavlin, Predrag Mijatović, Miroslav Klose, Dimitar Berbatov, Boštjan Cesar, Levan Kobiašvili, Milivoje Novaković i Markos Tavares.

Crveni tim: Dejvid Džejms, Dario Srna, Nemanja Vidić, Mikael Silvestre, Branko Ilić, Aljoša Asanović, Robert Pires, Luis Figo, Oliver Birhof, Andrej Ševčenko, Milenko Aćimović, Hamit Altintop, Mišo Brečko, Bojan Jokić, Robert Koren, Dejan Savićević, Mario Mandžukić, Jorgos Karagunis i Ivica Olić.

Trener plavog tima bio je Matjaž Kek, kapiten Maldini, ali kako jedan od najboljih defanzivaca u istoriji nije ulazio u igru, njegovu ulogu preuzeo je Ibrahimović koji je izazvao najburnije reakcije navijača. Na klupi crvenog tima sedeo je Fabio Kapelo, a kapiten je bio Figo.

Zlatan je poslednji predstavljen od svih fudbalera, a dobio je neverovatne ovacije i skandiranje celog stadiona "Ibra, Ibra...". I tokom utakmice je upravo on izazivao najviše pažnje, svaki njegov potez ispraćen je uzdasima, a sve je "eksplodiralo" kada je postigao gol.

01:08

Navijači u Ljubljani poludeli zbog Ibrahimovića

Fudbaleri su prilikom predstavljanja izveli na teren mališane iz vrtića koji koje su spašavali vatrogasci tokom poplava. Fotografije i snimci tih trenutaka obišli su čitav svet, baš kao i scene viđene u Ljubljani na neverovatnoj utakmici.

Nije počelo baš dobro, pošto je Nemanja Vidić na startu doživeo povredu. Ali, naš defanzivac je pokazao zbog čega ga je kroz čitavu karijeru pratila reč - ratnik.

Poslao je lekare van terena i odigrao prvo poluvreme (30 minuta) do kraja, iako je bilo očigledno da oseća bol.

00:17

Ovacije za Nemanju Vidića u Ljubljani

Na radost 16.000 navijača Ibrahimović je postigao prvi gol, međutim on je poništen zbog ofsajda, baš kao i pogodak Birhofa kasnije.

U 21. minutu viđen je spektakularan momenat, pošto je Ševčenko sa bele tačke panenkom prevario Bufona.

Penal je legendarni sudija Roberto Roseti dosudio i u drugom poluvremenu, a publika je ovaj put mogla nesmetano da se raduje - Zlatan je uzeo loptu i prevario golmana Džejmsa.

Na licu mesta doneta je odluka da se izvode penali, a fantastični Bufon odbranio je jedanaesterac, zahvaljujući čemu je Plavi tim stigao do pobede.

Međutim, najveća pobeda stigla je nakon utakmice, kada je otkriveno koliko novca je skupljeno za ugrožene.

Na iznenađenje svih, pa i samog Čeferina, suma je ogromna - 3.512.031 evra!

Šteta je što neke od legendi, nismo videli na terenu. Na primer Maldinija, ili Deju Savićevića koji je posle utakmice rekao da zbog problematičnih kolena nije igrao, ali da je rado došao u Ljubljanu kako bi upotpunio veče i podržao sjajnu akciju.

U svakom slučaju, čitavo veče je bilo fenomenalno, fudbaleri su nakon utakmice otišli na zajedničku večeru kojoj su prisustovali i VIP gosti, a slike iz Ljubljane obišle su Evropu.

Ono što je najbitnije, urađena je velika stvar za Sloveniju.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track