OTKRIVENE ZARADE SUDIJA U PREMIJER LIGI: Bogataši sa pištaljkom dele pravdu u najjačem takmičenju
Foto: Jez Tighe/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia

OTKRIVENE ZARADE SUDIJA U PREMIJER LIGI: Bogataši sa pištaljkom dele pravdu u najjačem takmičenju

Fudbal -

U Engleskoj su sve češće rasprave o izazovnoj prirodi posla fudbalskih sudija.

Količina pritiska pod kojim rade oni ispod najbleštavijih svetala Premijer lige je enormna. U opisu posla je da trpe uvrede navijača, a u slučaju grešaka sudije se nađu na udara medija, društvenih mreža i televizijskih ličnosti.

Neki britanski mediji već su pisali kako tamošnji fudbal pogađa manjak sudija, jer se sve manje i manje mladih odlučuje na taj poziv u situaciji u kojoj sudije trpe uvrede i razne oblike nasilja čak i na niželigaškom i poluprofesionalnom nivou.

Međutim, dostići sam vrh te struke i suditi u najvišem rangu ostrvskog fudbala ima i svoje prednosti, naročito finansijske.

Engleski portal GiveMeSport otkriva kako premijerligaški arbitri godišnje zarađuju između 110 do 240 hiljada funti (130.000 do 280.000 evra), dok njihov bonus po utakmici iznosi 1500 funti (1750 evra).

Za poređenje, prosečna godišnja plata u Velikoj Britaniji iznosi oko 28 hiljada funti (32.000 evra). Pomoćni arbitri zarađuju 30 hiljada funti godišnje uz bonus od 850 funti po utakmici, a otprilike ista je zarada i VAR sudija.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track