ŠOK - SPREMA SE BOJKOT UEFA TAKMIČENJA ZBOG POVRATKA RUSA?! Bez obzira što su u pitanju deca, oni NE ŽELE da igraju s njima
Foto: Printscreen

tužno vreme

ŠOK - SPREMA SE BOJKOT UEFA TAKMIČENJA ZBOG POVRATKA RUSA?! Bez obzira što su u pitanju deca, oni NE ŽELE da igraju s njima

Fudbal -

Rusija, tačnije njihove fudbalske selekcije i klubovi nedostaju Evropi, konstatovala je UEFA.

Rusija, Navijači Rusije
foto: EPA/LAURENT DUBRULE

Vođena tim rezonom Evropska kuća fudbala odlučila je da posle 18 meseci vrati reprezentacije Rusije do 17 godina u takmičenje. UEFA je rešila da mušku i žensku reprezentaciju Rusije do 17 godina vrati pod svoje okrilje, ali je odmah naišla na prepreku. Ukrajina je jasno stavila ultimatum da neće igrati nijedno takmičenje u kojem se nadmeću Rusi.

Odmah su im se priključili Englezi, a ubrzo je stigla i podrška od Poljske, zatim od Švedske, Danske, Letonije i Litvanije. Kao da niko ne razmišlja o osnovnoj poruci fudbala i sporta i o tome da su to deca do 17 godina.

Rusija, Valerij Karpin
foto: EPA/Yuri Kochetkov

Očigledno je da se politika uvukla u sve pore sporta, kada su UEFA i FIFA u proleće 2022. godine rešile da izbace sve ruske reprezentacije i klubove iz takmičenja. Učinile su to zbog početka Specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini i ogromnog pritiska zemalja sa Zapada. Otada, ruski sportisti, ne samo fudbaleri, primorani su da se takmiče isključivo u svojoj zemlji, iako ove sankcije probijaju sarađujući sa federacijama iz Azije, Afrike i Južne Amerike.

UEFA je svoj potez da vrati ruske reprezentacije do 17 godina obrazložila tako, što je poručila da dečaci i devojčice zaslužuju da se takmiče sa vršnjacima iz Evrope. Isto tako, na snazi je ostala odluka po kojoj Rusima još nije dozvoljeno da u UEFA takmičenjima učestvuju sa svojom zastavom, himnom i opremom reprezentacije. Utakmice takođe, ne mogu da budu igrane na teritoriji Rusije.

Sergej Lavrov
foto: EPA/Yuri Kochetkov Pool

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov indirektno je komentarisao dešavanja u UEFA, tako što je govorio o situaciji u Međunarodnom olimpijskom komitetu koji još nije doneo odluku, da li će ruskim sportistima biti dozvoljeno da se takmiče na OI u Parizu.

- MOK koristi situaciju oko Ukrajine da flagrantno i direktno krši Olimpijsku povelju. Istovremeno, uklanjanje većine naših sportista sa takmičenja, pravljenje izuzetaka kao neka vrsta ogromnog pozitivnog koraka za određene sportove, za određene starosne grupe u neutralnom statusu, bez zastave, bez himne - rekao je Lavrov, a prenela agencija TASS.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track