ČUDO OD DETETA - Ko je Jovan Mijatović, klinac koji je zaludeo Evropu? Zovu ga BEKAM, a daje golove kao MARKO VAN BASTEN!
Foto: www.crvenazvezdafk.com

fudbalski biser

ČUDO OD DETETA - Ko je Jovan Mijatović, klinac koji je zaludeo Evropu? Zovu ga BEKAM, a daje golove kao MARKO VAN BASTEN!

Fudbal -

Jovan Mijatović nebrušeni je fudbalski dijamant Crvene zvezde i srpskog fudbala.

Jovan Mijatović
foto: www.crvenazvezdafk.com

Magija koju Jovan Mijatović (18) ima u nogama viđena je ponovo u sredu veče u Gornjem Milanovcu na prijateljskoj utakmici omladinskih repreznetacija Srbije i Italije. Spektakularna utakmica završena je rezultatom 5:4 za Orliće, a gol odluke, u stilu legendarnog Marka Van Bastena u finalu EP 1988. protiv SSSR, samo sa leve strane, postigao je upravo Jovan Mijatović.

Bio je mladi napadač Crvene zvezde strelac dva gola protiv Italijana, pošto je pored odlučujućeg dao i gol za vođstvo Srbije 2:1. Plenio je pojavom i zalaganjem na terenu. Za njega nije bilo izgubljene lopte, išao je neustrašivo u duele i na skok. Energijom je dizao saigrače, kada su Italijani posle 3:1 za Srbiju preokrenuli na 3:4.

Jovan Mijatović ove sezone registrovan je za dva kluba, za Crvenu zvezdu i Grafičar, sve u cilju da stiče preko potrebne minuta u seniorskoj konkurenciji. Kad god je dobio priliku u crveno-belom dresu bio je jedan od najboljih, pa stoga i ne čudi što je već postao miljenik probirljive Zvezdine publike. Radi se o polivalentnom fudbaleru, kako to analitičari vole da kažu, koji dobro igra na mestu napadača, po krilu, ali i u veznom redu.

Usled jake konkurencije u Crvenoj zvezdi, Jovan Mijatović dobio je priliku da odigra samo četiri utakmice u Superligi, protiv Mladost, Spartaka, Voždovca i Novog Pazara. I uvek je ulazio sa klupe i donosio preko potrebnu energije. Svega 73 minuta. Za Grafičar je odigrao pet mečeva, protiv Dubičice, Novog Sada, Tekstilca, Radničkog iz Sremske Mitrovice i Smedereva. U svima je bio starter.

Jovan Mijatović
foto: www.crvenazvezdafk.com

Klasu je pokazao protiv vršnjaka, na utakmicama omladinske UEFA Lige šampiona protiv Mančester sitija i Jang Bojsa. U oba susreta bio je strelac. U porazu od Sitija u Engleskoj (2:5), dok je bio strelac drugog gola za crveno-bele u trijumfu nad Jang Bojsom (2:1).

Za omladinsku repreznetaciju Srbije odigrao je četiri utakmice protiv Mađarske (3:1), Crne Gore (3:0), Francuske (0:1) i Italije (5:4). Dao je tri gola, jedan Crnogorcima i dva Italijanima.

Prava je šteta što Jovan Mijatović ne može da dobije više priliku u redovima A tima Crvene zvezde. Činjenica je da mu trener Barak Bahar daje šansu, ali nekako bi navijači crveno-belih voleli da Zvezdina deca dobijaju više minuta. Miriše, da bi takve stvari mogle da se dese u narednom periodu, jer Crvenoj zvezdi zbog gustog rasporeda i igranja na tri fronta sledi pakleni ritam utakmica. Bez obzira na stravičnu konkurenciju koju ima u igračima kao što su - Šerif Endijaj, Žan Filip Kraso, Piter Olajinka, Aleksandar Katari, Vladimir Lučić, Osman Bukari...

Jovan Mijatović
foto: www.crvenazvezdafk.com

Jovan Mijatović, kojeg još iz klinačkih dana u Zvezdi zovu Bekam, ima ugovor sa matičnim klubom do juna 2026. godine. Kako Kurir saznaje, mladi napadač je pod budnim okom skauta nekoliko jakih evropskih klubova. Nije džabe Mijatović bio hvaljen od četvrte Zvezdine zvezde Vladimira Petrovića, ume Pižon itekako da oseti talenat i kvalitet, posebno kada su mladi u pitanju, jer mu je to specijalnost.

Jovan Mijatović je ozbiljan projekat Crvene zvezde, u klubu se nadaju da bi snažni fudbaler mogao da dostigne nivo Luke Jovića i Marka Grujića, koji su bili dosad najbolji projekti poneikli u omladinskoj školi kluba. Utakmicu protiv Ferencvaroša večno će pamtiti mladi Jovan Mijatović koji je sa 17 godina, tri meseca i dva dana postao peti najmlađi fudbaler Crvene zvezde koji je zaigrao na međunarodnoj sceni i tako se našao u odabranom društvu. Prestigao je veličine kao što su Mitar Mrkela, Perica Ognjenović, Zoran Filipović, Boško Đurovski... Pred njim je blistava budućnost.

Kurir sport/A. Radonić

01:41

Osman Bukari pričao o golu, Partizanu, Jang Bojsu...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track