KARLO ANČELOTI JE DOKTOR FUDBALA! SADA JE I ZVANIČNO: Univerzitet u Parmi uručio Italijanu prestižno zvanje!
Foto: Corrado Benedetti / LaPresse / Profimedia

jedinstven i unikatan

KARLO ANČELOTI JE DOKTOR FUDBALA! SADA JE I ZVANIČNO: Univerzitet u Parmi uručio Italijanu prestižno zvanje!

Fudbal -

Karlo Ančeloti je doktor fudbala. Od sada i zvanično, pošto su mu prestižno priznanje i diploma uručeni na Univerzitetu u Parmi.

Karlo Ančeloti
foto: Corrado Benedetti / LaPresse / Profimedia

Trener Reala iz Madrida i još nekoliko klubova počasni doktorat dobio je na katedri Univerziteta u Parmi. Uža specijalnost: "Nauka i tehnologija preventivne i prilagođene fizičke aktivnosti".

Jasno je da Karlo Ančeloti nije zvanje doktora nauka dobio za neka otkrića ili važne medicinske članke. Njegova glavna dostignuća u životu su vezana za fudbal.

- Danas mi je Univerzitet u Parmi dodelio titulu "Doctor Honoris Causa" iz nauke i tehnike preventivnih i prilagođenih motoričkih aktivnosti i nisam mogao biti više počašćen i uzbuđen. Od srca hvala svima koji su to omogućili, mojoj porodici i onima koji su me pratili i prate u mojoj karijeri - izjavio je Ančeloti.

Svojim hejterima je poručio:

- Neki će možda reći da nisam položio ispite, ali to nije tačno. Prošao sam mnogo ispita – i dalje polažem nove svaka tri dana.

Karlo Ančeloti jedan je od najtrofejnijih trenera na svetu. Osvajanjem Kupa kralja u maju ove godine, Italijan je stigao do 10. trofeja na klupi Madriđana u dva ciklusa.

Nije postao i najuspešniji trener u istoriji "kraljevskog" kluba jer su Migel Munjoz (14) i Zinedin Zidan (11) osvojili više, ali je upisao svoje ime u rekorde kluba jer je do ovog ostvarenja došao u najmanje mečeva: 229 (22, 9 mečeva). Zidan je do 11 titula stigao u 263 utakmice (23,9).

U prvom ciklusu Italijan je osvojio četiri trofejha (Liga šampiona, Kup kralja, Superkup Evrope, SP za klubove), a u ovom drugom čak šest (Liga, Liga šamnpiona, Supperkup Španije, Superkup Evrope, SP za klubove i Kup kralja). Ukoliko sa Realom odbrani titulu izjednačiće se sa Zidanom i po broju trofeja i po broju osvojenih Liga šampiona.

Karlo Ančeloti
foto: EPA

Karlito je sa 229 mečeva na klupi četvrti na večnoj listi Reala iza Munjoza (605), Zidana (263) i Del Boskea (246). Ukupno je dobio 72 odsto mečeva, ubeležio je 165 pobeda i samo 35 poraza.

Italijan je jedini trener na planeti koji je osvojio titule u Top 5 liga (Real, Milan, PSŽ, Čelsi, Bajern), na kontu ima 26 trofeja a sa četiri pehara Lige šampiona je najtrofejniji stručnjak današnjice.

Ove sezone ima priliku da obori rekorde Zidana i Munjoza.

Kurir sport

01:06

Dileta Leota i njen dečko Turčin zajedno gledali meč Italija-Turska

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track