MONTE SRBI! KO SU IGRAČI ROĐENI U SRBIJI KOJI IGRAJU ZA CRNU GORU: Piksija će napasti njih trojica, a od razlaza ih je bilo čak 22
Foto: EPA

i braća i rivali

MONTE SRBI! KO SU IGRAČI ROĐENI U SRBIJI KOJI IGRAJU ZA CRNU GORU: Piksija će napasti njih trojica, a od razlaza ih je bilo čak 22

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Crne Gore koja će večeras (20.45) igrati protiv Orlova u svom sastavu imaće trojicu igrača koji su rođeni u Srbiji.

Adam Marušić
foto: Starsport/Srđan Stevanović

To su rođeni Beograđani Adam Marušić i Slobodan Rubežić. Nekada odbrambeni fudbaler Voždovca, unazad nekoliko godina standardni član Lacija Adam Marušić od marta 2015. godine nosi dres Crne Gore, upisavši 56 utakmica i tri gola. Ujedno je i najskuplji fudbaler u ovom timu selektora Miodraga Radulovića, a njegova vrednost procenjena je na 8.000.000 evra.

Slobodan Rubežić
foto: Stephen Dobson/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia

Drugi Beograđanin Slobodan Rubežić debitovao je za Crnu Goru u prijateljskom meču protiv Libana pre nekoliko dana, kada se i povredio i gotovo je izvesno da neće igrati večeras protiv Srbije. Ponikao je u Vojvodini i Čukaričkom, a prošle sezone odigrao je sjajno u dresu Novog Pazara što mu je donelo unosan transfer u Škotsku u Aberdin. Nije bio skautiran od strane Srbije i nikada nije igrao ni za mlađe selekcije.

Nikola Šipčić
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Treći je Nikola Šipčić, momak rođen u Priboju. Visoki defanzivac igra u španskoj Segundi za Tenerife, a prošao je omladinske škole OFK Beograda i Rada. Za Crnu Goru debitovao je prošle godine. Mada, po poslednjim informacijama iz tabora Crne Gore Nikola Šipčić je povređen i neće igrati protiv Srbije.

Uroš Đurđević
foto: Starsport/Srđan Stevanović

U ovim kvalifikacijama za Crnu Goru igralo je još nekoliko fudbalera rođenih u Srbiji. Uroš Đurđević, nekadašnji centarfor Partizana, danas član španskog drugoligaša Sportinga z Hihona, jedno je od najzvučnijih imena. Ipak, momak iz Obrenovca nije se našao na spisku za ovak krug kvalifikacija, jer je u lošoj formi i ima manju minutažu.

Vukan Savićević
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Iz istih razloga poziv je izostao i Vukanu Savićeviću, još jednom Beograđaninu i Đurđevićevom kumu. Bio je standardan na početku kvalifikacija, ali pošto nije standardan u turskom drugoligašu Giresunu, nekadašnji igrač Crvene zvezde nije dobio poziv.

Radoslav Batak
foto: Beta/Dragan Gojić

Ranije je bilo daleko više fudbalera rođenih u Srbiji koji su nosili dres Crne Gore. Posebno po osamostaljivanju. U prvoj utakmici Crne Gore protiv Mađarske 27. marta 2007. godine dres su nosila šestorica Srba - Jovan Tanasijević (Priština), Radoslav Batak (Novi Sad), Milan Jovanović (Čačak), Branko Bošković (Bačka Topola), Vladimir Božović (Peć), Janko Tumbasević (Šabac).

Marko Baša
foto: Fonet

Kasnije su za Crnu Goru igrali, a neki igraju još - Marko Baša rođen u Trsteniku, Dejan Damjanović Srbin iz Hercegovine, rođen u Mostaru, Nikola Drinčić, Vladimir Volkov i Vladimir Rodić iz Beograda, Filip Kasalica iz Užica, Marko Simić, Srbin iz Hrvatske rođen u Pakracu, Nemanja Nikolić iz Valjeva, Mirko Ivanić iz Bačkog Jarka, Filip Stojković iz Ćuprije.

Ljubiša Tumbaković
foto: Starsport©

Ljubiša Tumbaković kao Srbin preuzeo je reprezentaciju Crne Gore 1. januara 2016. godine. Za vreme njegovog mandata kao selektora za Crnu Goru su zaigrali Filip Stojković, Mirko Ivanić i Vukan Savićević, fudbaleri rođeni u Srbiji. U junu 2019. godine odbio je da vodi reprezentaciju protiv selekcije tzv. Republike Kosovo. Isto su uradili Filip Stojković i Mirko Ivanić. Tumbaković je dobio otkaz, a Stojković i Ivanić više nikada nisu zaigrali za Srbiju.

Lazar Carević
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Lazar Carević golman Vojvodine i rođeni Cetinjanin odstranjen je iz fudbalske reprezentacije Crne Gore posle utakmice sa Srbijom, u kvalifikacijama za EP u martu. Naime, određeni deo tamošnje javnosti zamerio je Careviću što je nosio rukavice u bojama srpske zastave. Apsurd, jer su prenbregnuli činjenicu da poznata firma koja proizvodi golmanske rukavice ima seriju u takvom dezenu (crveno-plavo-belo) i da ih nosi veliki broj golmana, među njima i Nemac Mark-Andre Ter Štegen, čuvar mreže Barselone.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja