PREŽIVEO PAD AVIONA PO POVRATKU IZ BEOGRADA: Minhenska tragedija je obeležila život Bobija Čartona! Osmorica saigrača su poginula
Foto: Klaus-Dieter Heirler / DPA / Profimedia, Steven Allen / PA Images / Profimedia

Boga ga pogledao

PREŽIVEO PAD AVIONA PO POVRATKU IZ BEOGRADA: Minhenska tragedija je obeležila život Bobija Čartona! Osmorica saigrača su poginula

Fudbal -

Svet fudbala potresla je vest da je ser Bobi Čarlton preminuo u 86. godini.

Po mnogima jedan od najboljih fudbalera svih vremena, poslednjih godina je bolovao od teške bolesti.

Englezi ga pamte po jedinoj tituli svetskog prvaka, osvojenoj 1966. godine, pamte ga kao i trećeg najboljeg strelca reprezentacije, posle Vejna Runija i Harija Kejna... Legendarni fudbaler je osvojio i Zlatnu loptu te 1966. godine.

Obeležio je jedno poglavlje Mančester junajteda. Bio je kapiten Junajteda sa kojim je osvojio Kup evropskih šampiona, a u finalu je postigao dva gola. Drugi je u istoriji kluba po broju nastupa.

U januaru 2011. godine, prema glasanju, proglašen je za četvrtog najvećeg igrača Mančester junajteda, iza Rajana Gigsa, Erika Kantone i Džordža Besta. U vreme kada se povukao iz reprezentacije 1970. godine bio je igrač sa najviše nastupa za Englesku (106). Titulu Sera, za izuzetne zasluge, dobio je 1994. godine. Bio je član Laureus sporske akademije.

Mnogi ne znaj uda je Bobi Čarlton jedan od preživelih u "Minhenskoj tragediji".

U pitanju je avionska nesreća koja se dogodila 6. februara 1958. godine, kada su se fudbaleri Mančester junajteda vraćali iz Beograda posle meča sa Crvenom zvezdom. Među poginulima su bila osmorica fudbalera ovog kluba.

Avion sa ekipom Junajteda sleteo je u Minhen kako bi dopunio gorivo, a do nesreće je došlo u trećem pokušaju poletanja zbog klizave piste. Poginula su osmorica igrača: Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark Džons, Dejvid Peg, Tomi Tejlor, Džef Bent, Lajam Vilan i Dankan Edvards.

Nastradala su i dvojica trenera, Tom Kari i Bert Veli, kao i sekretar kluba Valter Krikmer. Nekoliko dana kasnije preminuo je i prvi pomoćnik kapetana aviona.

Kurir sport

Bonus video:

01:38

Delije u transu posle gola Zvezde protiv Mančester Sitija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track