ZA JEDNE NAJBOLJI IKADA, ZA DRUGE GREŠNIK I PREVARANT! Na današnji dan rođen je Maradona - ovo je priča o fudbalskom ČAROBNJAKU!
Foto: EPA

sećanje ne bledi

ZA JEDNE NAJBOLJI IKADA, ZA DRUGE GREŠNIK I PREVARANT! Na današnji dan rođen je Maradona - ovo je priča o fudbalskom ČAROBNJAKU!

Fudbal -

Na današnji dan, 30. oktobra 1960. godine, na svet je došao po mnogima najbolji fudbaler svih vremena - čuveni Dijego Armando Maradona.

Za jedne najbolji ikada, majstor i pravednik, a za druge veliki grešnik i prevarant. U svakom slučaju ostavio je neizbrisiv trag u najbitnijoj sporednoj stvari na svetu. Jedno je sigurno, ovakav se samo jednom rađa!

Maradona je sa Argentinom osvojio Svetsko prvenstvo u Meksiku 1986. godine.

Klubovi za koje je nastupao su Argentina juniors, Boka juniors, Barselona, Napulj, Sevilja, Njuvels Old Bojs.

Maradona
foto: Profimedia

Takođe, bio je selektor Argentine između 2008 i 2010., kao i trener Deportiva, Njuvels Bojsa.

Koliko je bio veliki pokazuje činjenica da je za prvi tim Argentinos Junirosa debitovao 10 dana pre 16. rođendana. Potom je prešao u Boku sa kojom je 1981. godine osvojio titulu šampiona Argentine, da bi godinu dana kasnije pojačao Barselonu.

Katalonci su ga platili tada rekordnih 7,6 miliona dolara. Sa španskim velikanu je gostovao Marakani Crvenoj zvezdi i slavila sa 4:2, a Maradona je postigao 2 gola od kojih je drugi bio pravo remek delo kada je lobovao istrčalog golmana Stojanovića posle čega je aplaudirao čitav stadion.

Mi vam predstavljamo vam manje poznate činjenice iz života i karijere ovog neverovatnog fudbalskog čarobnjaka:

- Njegovo puno ime je Dijego Armando Maradona Franko.

- Rođen je 30. oktobra 1960. godine u mestu Vilja Fiorikio.

- Imao je sedmoro braće i sestara.

- Prvu fudbalsku loptu je dobio za treći rođendan, i to od ujaka.

- Nadimak mu je "El pibe de oro" - Zlatni dečak.

- Za Boku Juniors je potpisao sa 21. godinom i iste sezone osvojio titulu prvaka Argentine, jedini klupski trofej u rodnoj zemlji.

- Maradona je 1982. godine prešao u Barselonu i oborio rekord pošto je transfer koštao 7,6 miliona dolara.

- Kao jedan od najlepših momenata u karijeri istakao je gol Zvezdi u Beogradu u oktobru 1982. godine, kada je lobovao golmana Aleksandra Stojanovića. Doživeo je da mu 90.000 navijača aplaudira.

- U El klasiku odigranom 1983. godine je dao gol Realu za pobedu i postao je prvi igrač Barselone u istoriji kome su aplaudirali navijači Reala.

- U Napoliju je igrao od 1984. do 1991. godine, a zbog svega što je napravio u Napulju, dres sa brojem 10 je povučen iz upotrebe.

- Tokom karijere je odigrao 680 utakmica i postigao 345 golova.

- Zbog korišćenja kokaina bio je pod 15-mesečnom suspenzijom.

- Prvi put se oženio 1989. godine sa Klaudijom Viljafane. Bilo je 1.200 zvanica, a goste je zabavljalo 80 muzičara. U svadbenoj torti je bilo sakriveno 99 zlatnih prstenova.

- U svetu postoji desetak crkava koje nose ime po Maradoni.

- O Maradoni je ispevano desetak pesama, od kojih je svakako najpoznatija "Kad bih bio Maradona", peva Manu Čao.

- Često je iskazivao simpatije prema Jugoslaviji i Srbiji. Bio je odličan prijatelj sa Emirom Kusturicom koji je snimio film o njemu, kao i sa Novakom Đokovićem.

Podsetimo, Maradona je preminuo 25. novembra 2020. godine, od srčanog udara. Pričalo se o tome, da je neadekvatno lečen i istražuje se i dalje ko je odgovoran za to što je posle operacije odveden u kuću bez adekvatnih uslova za dalji oporavak. Leopoldo Luke i Avgustina Kosačo koji su bili odgovorni za lečenje najboljeg fudbalera sveta svih vremena, našli su se na optuženičkoj klupi. Njima se na teret stavlja zanemarivanje pacijenta u procesu oporavka i njege - što je dodatno uticalo na naglo zdravstveno pogoršanje i smrt.

Kurir sport

Bonus video:

02:57

PIKSI I MARADONA OSVANULI NA ISTOM ZIDU: Najlepša poruka pred Mundijal 2022 u Kataru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track