PET KLJUČNIH RAZLOGA ZBOG KOJIH ZVEZDA IGRA LOŠE POD BAHAROM: Promašio formu, pogrešio sa pojačanjima, IZGUBIO SVLAČIONICU...
Foto: Starsport©

pukovnik ili pokojnik

PET KLJUČNIH RAZLOGA ZBOG KOJIH ZVEZDA IGRA LOŠE POD BAHAROM: Promašio formu, pogrešio sa pojačanjima, IZGUBIO SVLAČIONICU...

Fudbal -

Velika kriza rezultata u FK Crvena zvezda. Trener Barak Bahar kao najodgovorniji za posrtanje crveno-belih u Superligi snosi i najveću odgovornost.

Barak Bahar
foto: www.crvenazvezdafk.com

Izraelac je dobio podršku rukovodstva Crvene zvezde, ali je sasvim izvesno da mu se naredni kiks neće tolerisati. Poznato je šta titula donosi u Srbiji i koliko je Zvezdi važno da bude prvak. Navijači su rekli svoje skandiranjem posle remija protiv TSC (1:1), a i na sastanku sa igračima i trener jasno su predočili kako mora da se igra za grb i crveno-beli dres. Evidentno je da Crvenoj zvezdi pod Barakom Baharom ne ide i da kriza traje već nekoliko meseci, što je više nego ozbiljan problem.

Kurir je analizirao celu situaciju u kojoj se Crvena zvezda nalazi od početka sezone. Pronašli smo pet osnovnih razloga za koje je direktno odgovoran Barak Bahar, kao trener.

Žan Filip Kraso, Piter Olajinka
foto: www.crvenazvezdafk.com

1. Tempirao formu za leto

Crvena zvezda izgledala je fantastično i potentno na početku sezone. Osvojila je nadmoćno izuzetno jak turnir u Sankt Peterburgu, pobedivši Zenit, Fenerbahče i Nefči. Potom je na Marakani demolirana Fjorentina rezultatom 5:0. Bilo je to u jeku priprema, krajem jula, kada je zavladala euforija među navijačima, ali i pojedinim čelnicima Crvene zvezde. Fakat je da je Zvezda igrala tečno i dobro, ali... Očigledno je Barak Bahar totalno podbacio želeći da ostavi utisak na srpsku javnost, jer je energija ekipe po početku sezone jednostavno počela da se gasi i nestaje.

Šerif Endijaj
foto: www.crvenazvezdafk.com

2. Dolazak novih igrača

Pred početak grupne faze Lige šampiona rukovodstvo Crvene zvezde u dogovoru sa trenerom Barakom Baharom odlučilo je da osveži ekipu novim pojačanjima. Dovedena su trojica igrača. Stigli su napadač Šerif Endijaj, vezni Hvan i štoper Naser Điga, kao zamena za Strahinju Erakovića koji je prodat u ruski Zenit. Njihovim dolaskom poremećena je atmosfera u svlačionici, a došlo je i do tumbanja u startnih 11. Očigledno je negde napravljen propust, jer nikada jači i skuplji tim u istoriji Crvene zvezde ne može da se nosi sa superligašima, pa doživljava poraze od Voždovca i Čukaričkog i remi sa TSC.

Barak Bahar
foto: www.crvenazvezdafk.com

3. Rat u Izraelu

Kriza Crvene zvezde već je počela kada je počeo rat u Izraelu. Sasvim je ljudski i normalno da Barak Bahar bude zabrinut za svoju porodicu, suprugu i troje dece, roditelje, rođake kad besni oružani sukob u njegovoj zemlji. Zaposleni u Zvezdi kažu da se Bahar promenio, da mu jednostavno fudbal nije na prvom mestu. To je ljudska reakcija, međutim Crvena zvezda jednostavno ne trpi personalne probleme. Svako ko je u Zvezdi mora da se podredi sistemu, bez obzira na vlastite nedaće. Ako je već tako, onda je ljudski da se dođe u upravu kluba i kaže - ljudi, ja više ne mogu. Ali...

Jovan Mijatović, Vladimir Lučić, Kosta Nedeljković
foto: www.crvenazvezdafk.com

4. Klub nose deca, a gde su skupa pojačanja

Barak Bahar očigledno ne može da izvuče ono najbolje iz skupih pojačanja, stranaca na privremenom radu u Crvenoj zvezdi. Pojedinci imaju milionske plate, a ono što pružaju na terenu ravno je mizeriji. Niko od stranih igrača, sem Osmana Bukarija, nije opravdao ulaganja. Sa druge strane, Crvenu zvezdu su od bruke u nekoliko mečeva Superlige spasavala njena deca. Ima tu Baharove zasluge, ruku na srce, jer nije mala stvar gurnuti u vatru junoše poput Jovana Mijatovića, Koste Nedeljkovića i Jovana Šljivića, napraviti reprezentativca od Vladimira Lučića. Ali... Gde su stranci? Oni su ti koji treba da donose prednost i preuzimaju odgovornost, jer su debelo plaćeni.

Aleksandar Katai
foto: www.crvenazvezdafk.com

5. Izgubio kontrolu u svlačionici

Barak Bahar je iz samo njemu znanih razloga na početku sezone iz startnih 11 sklonio Aleksandra Kataija i Gelora Kangu, fudbalere koji su proteklih godina donosili Crvenoj zvezdi trofeje. Navodno, njih dvojica ne trče koliko treba, a Bahar želi brzu ekipu. Dolaskom novih igrača iz ekipe je ispao Žan Filip Kraso, koji je dotad bio najbolji i najefikasniji u Zvezdi. Videlo se nezadovoljstvo kod momka iz Obale Slonovače, ali je profesionalno radio svoj posao, kad god bi ušao sa klupe, setimo se samo asistencije Osmanu Bukariju za remi protiv Jang Bojsa. Otpisao je Bahar Miloša Degeneka, iako je lično insistirao na njegovom povratku. Pravio je desnog beka od Srđana Mijailovića, mada je bilo jasno da to ne može biti dobitna kombinacija, a u isto vreme je iz ekipe sklonio Argentinca Aleksa Viga, koga nije ni licencirao za Ligu šampiona. Istu sudbinu doživeo je Edmund Ado. Dvojica igrača su mu se prosto ugasila - Marko Stamenić i Stefan Mitrović. Zaboravio je na Uroša Spajića i Uroša Kabića, nekadašnjeg reprezentativca i momka velikog potencijala.

To su samo neki od najupečatljivijih razloga pada i krize Crvene zvezde za koje je najodgovorniji trener Crvene zvezde Barak Bahar. A, grešaka je stvarno mnogo. Fakat je da Crvena zvezda nema rešenje ko bi mogao da zameni Izraelca. Nijedan strani trener, ali i domaći nije imao takvu podršku uprave i javnosti kao Bahar. Treba se samo setiti kako su prošli Dušan Bajević, Zdenjek Zeman, Čedomir Janevski, Rikardo Sa Pinto... Najlakše je prelomiti i dati otkaz, ali treba se nositi i sa posledicama.

Dušan Bajević
foto: Starsport©

Prvo, potrebna je kvalitetna zamena, a drugo Bahar ima milionski ugovor i trebalo bi ga plaćati ukoliko ne dođe do sporazumnog prekida saradnje. Pitanje je, šta bi Zvezda time dobila i da li bi joj se taj potez isplatio. Zato je Barak Bahar kupio još neko vreme. Pod hitno mu je potrebna pobeda koja bi mogla da preokrene sezonu u njegovu, ali i Zvezdinu korist. Meč protiv Radnika u subotu je priprema, a pravi tekst u utorak protiv Lajpciga. U utorak uveče biće poznato da li je Barak Bahar bivši, ili je kao mačka dobio još jedan život.

Kurir sport/A. Radonić

00:35

Hibridni teren i novi mediko blok na Marakani: Crvena zvezda u novu sezonu ulazi spremna za sva iskušenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track