PUCAĆEMO IZ SVIH ORUŽJA! Moćno obraćanje Piksija pred UTAKMICU ODLUKE: Stvarno mislite da ćemo to da uradimo?!
Foto: Starsport

OKUPLJANJE REPERZENTACIJE

PUCAĆEMO IZ SVIH ORUŽJA! Moćno obraćanje Piksija pred UTAKMICU ODLUKE: Stvarno mislite da ćemo to da uradimo?!

Fudbal -

Selektor reprezentacije Srbije, Dragan Stojković, obratio se javnosti pred ključnu utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Piksi je istakao da će Orlovi u svakom slučaju protiv Bugarske ići na pobedu u utakmici koja je na programu u nedelju 19. novembra. U slučaju da Crna Gora osvoji šest bodova na mečevima protiv Litvanije i Mađarske, našem timu neće biti potreban ni bod protiv Bugara.

Stojković je govorio o zdravstvenom stanju pojedinih reprezentativaca, solidarnosti sa mladom reprezentacijom, ali i o svom statusu na poziciji selektora.

Ljubinko Drulović je iz stručnog štaba Piksija otišao kako bi vodio mladu reprezentaciju, da li će biti zamene?

- Razmišljam samo kako ćemo Bugare da dobijemo. Kome je bitno to...

Mitrović i Vlahović su jedini klasični napadači trenutno.

- Svaki sastav koji izađe na teren je po mom mišljenju idealan. Kada promenite igrače u smislu pozicija to ne znači ništa. Mnogo faktora utiče na to. Postoje neke stvari koje nisu za priču i javnu raspravu, ali tim koji izvedem, stojim iza njega. Jedna grupa igrača je tu duži period i mi se odlično poznajemo, nema velikih tajni ili nečega što oni ne rezumeju. Obično odem da spavam noć pred utakmicu vrlo mirno.

- Mislim da je dovoljno da imamo ta dva napadača. U ovom momentu su dovljni da se izborimo sa ove dve utakmice, a Ratkova smo poslali u mlađu selekciju jer je važno da se napravi dobar rezultat, imaju dve važne utakmice.

Da li bi obavljao dve funkcije?

- Ne, sebe ne bih želeo da dovodim tu situaciju, u drugim sportovima možda, ali u fudbalu nije moguće da budete na dve stolice. Znate, šest meseci pre isteka ste slobodni da razgovarate o svojoj budućnosti, s bilo kim ko želi, ne kažem da hoću, ali imam to pravo i tu nema niko prava da se ljuti.

Da li je selektor razgovarao sa FSS o novom ugovoru?

- Nema potrebe da se boji niko, moj ugovor traje do 31. decembra. U slučaju da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo, on se automatski produžuje. Nisam ni sa kim u Savezu pričao u vezi toga, nije momenat za to. Ne treba niko da brine zbog mog statusa, biću selektor, nastavljam da radim svoj posao i verujem da ću Srbiju voditi na Evropskom prvenstvu.

- E sad, ima i druga strana. Ja sam od prvog januara slobodan agent i prema FIFA pravilima imam pravo da pregovaram sa drugim stranama. Šest meseci pre isteka slobodni ste da razgovarate sa bilo kime ko je zainteresovan. Ne kažem da ću razgovarati...

Da li bi voleo da Litvanija odradi posao za Srbiju i uzme bod ili više protiv Crne Gore?

- Ne bih ništa imao protiv, da sačekamo i tu utakmicu naravno, kao i sve što smo pratili, gledaćemo i to, oni igraju dan posle nas, mada, kako god se taj rezultat završi na kraju, ta utakmica između Crne Gore i Litvanije, mi želimo da trijumfalno završimo kvalifikacije, a tu se podrazumeva pobedu i nema tu kalkulacija. Matematički, gledate Srbiji treba bod, okej, ali stvarno mislite da ćemo mi igrati na nerešeno, stvarno mislite da ćemo reći igrajte na nula, Srbija će pucati iz svih oružja, želimo trijumfalno da završimo ove kvalifiacije. Ne bih imao ništa protiv da ovi odigraju jednu lepu utakmicu u našu korist.

Mladi Aleksandar Pavlović je nedavno potpisao ugovor sa Bajernom.

- Naravno da postoji razgovor, mi smo uvek spremni da izađemo u susret. To će od njega da zavisi. Mora da se ide stepenik po stepenik. Debitovao je za Bajern i ajde odmah za A tim, ne ide to tako. Kao da čekamo ispred bolnice, kad se rodi neko Srpče, pa da ga stavimo u A tim odmah, da ga rezervišemo. Sem ako si čudo od igrača, pa sa 17 godina odmah u A tim, otvoreni smo i transparentni sa igračima, kao što je bio slučaj sa Ugrinićem. Sačekali su lepo da vide i odlučili, mi smo hteli, ponudili, oni su odlučili drugačije. Pavlović ima potencijal, na njemu je da se dokazuje, pratićemo da li će igrati. Pratimo i ostale, ali ne bih sad o imenima da ne dobiju publicitet pa povilene. U tim stvarima ima i dosta neiskrenosti. Medijima se kaže jedno, ali se radi drugo. Ne mislim sa naše strane.

UEFA je još jednom kaznila Srbiju.

- Nerviraju me te neke kazne. Kad ćemo više da naučimo? Koliko puta ćemo da budemo kažnjeni da bi naučili neke stvari? Non stop smo pod nekim kaznama, trpimo kritike. Ne znam zašto se to dešava, nema potrebe da se te stvari rade, fudbal je radost i nešto mnogo lepo. Podrška sa tribina je mnogo važna i lepo je to što će deca doći, ali dajte da odigramo u normalnim uslovima. Ovo sve nekako... ne znam kako da objasnim. Valjda će ovo biti poslednja opomena da ne pravimo gluposti i da ne budemo kažnjavani.

Koliko je važna utakmica protiv Belgije?

- Znate moje mišljenje o prijateljskim utakmicama, ali s druge strane kada predstavljate svoju zemlju imate odgovornost da budete najbolji. Važno je da se ostvari dobar utisak upravo zbog toga što nam prestoji najvažnija utakmica u kvalifikacijama. Eventualni poraz protiv Belgije neće ništa promeniti, ali lepše je kada izađete zadovoljni, iz tog razloga potrudićemo se da damo maksimum i ostavimo što bolji utisak i da odigramo onako kako treba.

Da li će tražiti savet od Mladena Krstajića?

- Mislim da nema potrebe da se bavimo time, to je skoro isti tim i nema nekih iznenađenja. I da se čujemo, ne znam šta bi mogao da mi kaže na tu temu. Poznajemo se odlično, bili su na pragu iznenađenja u Razgradu, ali uspeli smo da izvučemo glavu.

Od 2000. godine nismo igrali na Evropskom prvenstvu.

- Nisam bitan ja uopšte, bitan je kolektiv i bitan je srpski fudbal. Ako pogledamo naše klubove u Evropi, shvatićete neke stvari, biće vam mnogo toga jasno. Uspeh reprezentacije je mnogo važan i krucijalan za srpski fudbal.

- Taj uspeh neću pripisati sebe, neko sam ko je vrlo racionalan i ko ostavlja prostor drugima da se raduju, a meni će biti privatna i trenerska satisfakcija da ljude koje vodim, koje učim i motivišem, naprave iskorak i odu na Evropsko prvenstvo. Ima vremena, pa da ne pričamo u napred, cilj je za sve nas isti.

Kako loši rezultati klubova u Evropi utiču na srpski fudbal?

- Realno da gledamo, rezultati u Evropi što se tiče naših klubova nisu baš tako dobri, ali dobro, moramo da budemo mnogo bolji, da ne budemo samo hrabri, već da rezultatima opravdamo neka očekivanja, ali je sigurno da su protivnici daleko bolji, daleko jači, taj niz od 21 poraza, jedna pobeda, dve nerešene, dovoljno govori o trenutnom stanje.

- Ne bojim se za reprezentaciju, ima dovoljno igrača od kojih očekujemo da u budućnosti daju doprinos. Trenutno ima u ekipi dosta igrača sa dobrim godinama, možda ima samo nekoliko njih koji će posle Evropskog prvenstva prestati, ali radimo na tome da pronađemo zamene. Imamo igrače kao što su Lučić, Mitrović, mali Ilić iz Partizana, videli smo juče... nisam znao da može kao Van Basten da daje golove... Imamo malog Nedeljkovića, ne bi bilo iznenađenje da je pozvan u A tim. Volim mlade igrače, volim kada vidim tu vrstu hrabrosti. Naravno da je prioritet da se u mlađim kategorijama postižu dobri rezultati. Mogu da pomenem i malog Cvetkovića iz Čukaričkog... Na njima je da se dokazuju i da se bore.

Bugarska je promenila selektora.

- To nam ne menja ništa, znamo cilj i želimo da ga ostvarimo. Igramo utakmicu na domaćem terenu i uz svo poštovanje prema Bugarskoj smatramo da imamo dovoljno pameti, kvaliteta, motivacije i svega onoga što bi jedan tim trebalo da ima. Sve je u našim rukama i sami odlučujemo. Jesu promenili selektora, ali selektor ne igra, još uvek nisam video da je jedan ušao u teren i da je igrao.

Kakva je kadrovska situacija, da li će odmarati igrači protiv Belgije?

- Neće svi igrači sa spiska biti danas ovde. Što se tiče Lazovića, ima povredu zadnje lože i neće biti sa nama. Za Sergeja znate da ima povredu kolena, radi se o ligamentu levog kolena, pauza za oporavak je negde oko četiri nedelje. Gaćinović nije bio na spisku i on je imao problem zadnje lože, nisam hteo da ga stavim na spisak jer nije spreman da odigra 90 minuta. Bolje je da se oporavi 100 odsto, nije bilo neophodno da dođe. Babić ima upalu grlu, rekao sam mu da ne mora da dolazi. Ako bude bio bolje priključiće se u sredu ekipi, ne želimo rizik da dođe do problema što se tiče drugih igrača.

- Mlada reprezentacija ima ciklus ozbiljnih i važnih utakmica i u razgovoru sa Drulovićem i zbog interesa srpskog fudbala odlučili smo se da neke igrače prepustimo mladom timu. Ostale igrače očekujemo danas, da dođu i da budu na raspolaganju.

- Imamo tešku utakmicu protiv Belgije, pogotovo su jaki u ofanzivnom delu, da ne nabrajam sva ta imena. Možda dolazi u delikatnom momentu, jer je naš najveći fokus na utakmici sa Bugarskom. Naravno da ćemo da podelimo minutažu u Briselu, odigraćemo najbolje što možemo, ali naše misli će biti u Leskovcu. Očekujemo tešku proveru.

Orlovi će 19. novembra u Leskovcu igrati protiv Bugarske, a ishod tog meča mogao bi da bude odlučujući u trci za plasman na šampionat starog kontinenta koji će 2024. godine biti održan u Nemačkoj.

U najgorem scenariju, našoj reprezentaciji biće potreban samo jedan bod na toj utakmici, a do toga će doći ukoliko Crna Gora pobedi Litvaniju u Podgorici i Mađarsku u Budimpešti.

Dragan Stojković Piksi
foto: Starsport

U slučaju da Crna Gora ne osvoji šest bodova na te dve utakmice, Orlovi bi bez obzira na rezultat susreta u Leskovcu, imali siguran plasman na Evropsko prvenstvo, prvi put još od 2000. godine.

Pre susreta sa komšijama, našu reprezentaciju u sredu 15. novembra očekuje prijateljska utakmica u Briselu protiv Belgije.

Selektor na ove dve utakmice neće moći da računa na povređenog Sergeja Milinković-Savića.

Kurir sport

Bonus video:

00:30

Piksi na Puškaš Areni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track