SRBIJA POSLE 24 GODINE NA EURO, ALI... Nismo pobedili Bugarsku! Ako ovako planiramo da igramo u Nemačkoj, bolje da ni ne idemo
Foto: Nenad Kostić

meč odluke

SRBIJA POSLE 24 GODINE NA EURO, ALI... Nismo pobedili Bugarsku! Ako ovako planiramo da igramo u Nemačkoj, bolje da ni ne idemo

Fudbal -

Srbija se plasirala na Evropsko prvenstvo posle 24 godine čekanja! Orlove ćemo gledati na smotri najboljih evropskih reprezentacija u Nemačkoj 2024. godine, ali, ali, ali...

Način na koji smo otišli na EURO je poražavajući! Srbija je odigrala samo 2:2 protiv Bugarske u Leskovcu u meču poslednjeg kola kvalifikacija!

Srbija je bila odlična u prvih 20 minuta, ali od tog momenta usledilo je rasulo u igri naše reprezentacije. Očajnih 60 minuta... Nedopustivo, bez žara, energije, totalno odusutno... E, tako je delovala Srbija. Bugari su preokretnili rezultat i poveli sa 2:1! Mislili smo da je u pitanju košmar. Iako su Mađari u tim momentima vodili i samim tim smo bili i dalje na EURO, utisak je bio više nego gorak.

Srbiju su na EP odvela dva defanzivca - Veljković i Babić. Posebno je bitan bio gol Babića u 82. minutu.

To što se Srbija grčevito branila u poslednjih 10-tak minuta možda najbolje odslikava šta smo gledali ovog popodnevna u Leskovcu.

Dodaćemo: Džabe nam plasman na Evropsko prvenstvo, ako ćemo tamo ovako da igramo. Ovo je bilo zaista ispod svakog nivoa...

Da bi se stekao utisak s kim smo igrali, Bugari su poslednji put pobedili pre tačno godinu dana (Kipar), od tada ne znaju šta je pobeda.

Pamet u glavu. Imamo osam meseci da se presaberemo i postanemo ozbiljna reprezentacija.

1 / 20 Foto: Nenad Kostić

Evo kako su izgledali tokovi mečeva:

Srbija - Bugarska 2:2 (Veljković 17, Babić 82 - Rusev 59, Despodov 66), Mađarska - Crna Gora 3:1 (Soboslaj 66, 68 - Rubežić 36).

Kraj u Leskovcu. Mađarska daje treći gol, Srbija je na EP!

82. minut - GOOOOOL! Babić! Tadić je odlično izveo korner, a Babić je glavom matirao Naumova za veliko slavlje u Leskovcu.

Zicer za Crnu Goru! Jedan na jedan situaciju pred golom Mađara ne koriste Crnogorci...

73. minut - Šok! Nova velika šansa za Bugarsku. Pa, šta se ovo dešava sa Piksijevim timom?!

72. minut - Vlahović je postigao gol, koji je poništen zbog ofsajda.

66. minut - GOL! Bugarska vodi! 1:2! Skandlozna igra Srbije je kažnjena od strane upornih Bugara. Ispala je kompletna odbrana Orlova, pa je Despodov od centra išao sam ko golu Srbije i lako savladao Milinković-Savića.

Srbija može da odahne - Mađarska daje dva gola za samo dva minuta! Tako da smo sada gotovo sigurni na EURO, bez obzira na ishod našeg meča.

63. minut - Vlahović odmah preti! Kostić je centirao, a Dušan je glavom šutirao pored gola.

62. minut - Umesto Đuričića na terenu je Vlahović. Nije najjasnije zašto Srbija sa Vlahovićem od početka.

59. minut - GOL! Bugarska izjednačuje. Katastofalna igra Srbije je kažnjena. Početnička greška Kostića koju kažnjava Rusev odličnim udarcem sa 10-tak metara.

53. minut - Zicer za Bugare! Doduše, bio je ofsajd pre toga, ali je čudesno odbranio Vanja Milinković-Savić... Gol ne bi bio priznat ni da je pogodio Gruev, ali svakako brine što gosti stvaraju ovakve šanse.

49. minut - Neverovatna situacija. Bugari su sami sebi dali gol (u želi da zadrži loptu u igri ubacio ju je u sopstveni gol), ali lopta je napustila igra pre toga, pa je taj pogodak poništen. Ovo se baš retko viđa...

46. minut - Počela su druga poluvremena mečeva.

Srbija je posle prvih poluvremena čak i prva u grupi. Vodimo 1:0 protiv Bugarske, a Crna Gora ima prednost u Budimpešti. Što se tiče meča u Leskovcu... Videli smo odličnu Srbiju u prvih 20 minuta, ali i zatim period slabe igre u narednih 15 minuta. Moramo da izgledamo bolje u drugom poluvremenu.

1 / 16 Foto: Nenad Kostić

44. minut - Napada Srbija sa svih strana, ali nedostaje završni pas...

Šok u Budimpeši - Vodi Crna Gora. To znači da smo trenutno prvi u grupi, ali i sto tako ne smemo da izgubimo, jer tada ispadamo.

36. minut - Šutevi Živkovića i Kostića nisu pogodili metu.

Dubočica, stadion Dubočica, Leskovac, Srbija
foto: Nenad Kostić

34. minut - Posle perioda dobre igre Bugarske, naša reprezentacija ponovo preuzima kontrolu. Nekoliko dobrih napada, ali bez završnog udarca.

U Budimpešti da sada bez prilika, poprilično oprezna igra sa obe strane na meču Mađarska - Crna Gora.

28. minut - Kakva šansa za Bugarsku! Despodov je šutirao sa 20 metara, a lopta je pogodila prečku, pa stativu. Sreća za Srbiju. Velika sreća.

Dubočica, stadion Dubočica, Leskovac, Srbija
foto: Nenad Kostić

21. minut - Velika šansa! Mitrović je odlično šutirao glavom, ali maestralna intervencija Naumova. Odlična igra Orlova u prvih 20 minuta meča.

Miloš Veljković
foto: Starsport

17. minut - GOOOOL! 1:0! Veljković vodi Srbiju ka EURO. Prvo je Gudelj glavom pogodio prečku, a onda je Veljković bio na pravom mestu i plasirao loptu u mrežu.

11. minut - Totalna ofanziva Srbije. Lukić je sada pokušao sa 20 metara, ali pravo u gomana Bugarske.

Dubočica, stadion Dubočica, Leskovac, Srbija
foto: Nenad Kostić

7. minut - Prva šansa za Srbiju! Kostić je šutirao sa više od 25 metara, ali lopta je otišla malo pored stative gola rivala...

3. minut - Srbija je počela ofanzivno meč. Atmosfera na tribinama je sjajna i prisutno je preko 8.000 gledalaca.

1. minut - Počeli su mečevi u Leskovcu i Budimpešti. O drugom meču u našoj grupi opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Sastavi:

Leskovac. Stadion: FK Dubočica. Gledalaca: 8.100 Sudija: Erik Lamber (Belgija).

Srbija (3-4-1-2): V. Milinković-Savić - Milenković, Veljković, Babić - Živković, Gudelj, Lukić, Kostić - Tadić, Đuričić - Mitrović. Selektor: Dragan Stojković.

Sastav Srbije
foto: UEFA

Bugarska (4-3-3): Naumov - Popov, Petkov, Atanasov, Turicov - Kraev, Kratsev, Gruev - Despodov, Kolov, Minčev. Trener: Ilijan Ilijev.

Istorijski meč za srpski fudbal! Orlovi danas, ukoliko pobede ili igraju nerešeno s Bugarskom u Leskovcu (15.00), imaju istorijsku priliku da se posle 24 godine plasiraju na Evropsko prvenstvo.

UŽIVO IZ LESKOVCA:

14.50 - Sve je spremno za početak meča:

Dubočica, stadion Dubočica, Leskovac
foto: Nenad Kostić
Dubočica, stadion Dubočica, Leskovac
foto: Nenad Kostić
Dubočica, stadion Dubočica, Leskovac
foto: Nenad Kostić
Dubočica, stadion Dubočica, Leskovac
foto: Nenad Kostić

14.22 - Atmosfera je bolja. Srbija će imati veliku podršku sa tribina.

Na stadionu to izgleda ovako:

00:19

Atmosfera pred početak utakmice

Ispred stadiona je ovako:

00:17

Atmosfera pred početak meča Srbija - Bugarska

14.00 - Jedan zanimljiv transparent:

Srbija
foto: Leskovac

Dok čekamo početak utakmice, jedno bolno prisećanje:

13.51 - Polako dolaze navijači na stadion. Naravno, najviše će tu biti mališana.

stadion Dubočica
foto: Nenad Kostić
stadion Dubočica
foto: Nenad Kostić
stadion Dubočica
foto: Nenad Kostić

12.30 - Kako javlju naši reporteri sa lica mesta sve je spremno za istorijski duel. Pogledajte detalje ispred stadiona na nešto više od dva sata pre početka meča:

Dubočica, stadion Dubočica, Leskovac
foto: Nenad Kostić
Dubočica, stadion Dubočica, Leskovac
foto: Zorana Jevtić
Dubočica, stadion Dubočica, Leskovac
foto: Zorana Jevtić

Dragan Stojković Piksi nema ni najmanju dilemu, uveren je u uspeh:

"Mi sami odlučujemo o svojoj sudbini, takvu šansu ne pomišljamo da propustimo. Uz sam kvalitet koji Bugarska ima, ne treba da ima veći motiv od Srbije. Istorijska utakimica za ovu generaciju igrača i oni su toga svesni", rekao je Piksi.

Osvrnuo se selektor i na meč Bugara i Mađara.

"Videli smo prazan stadion i zanimljivu utakmicu. Bugarska je kvalitetna ekipa i mi smo jako oprezni. Ne sme niko da pomisli, a kamoli mi ili igrači da će utakmica biti laka. Igramo sa ekipom koja je rezltatski rasterećena", poručio je selektor, pa nastavio:

Grupa H

Srbija - Bugarska 15.00

Mađarska - Crna Gora 15.00

1. Mađarska 15

2. Srbija 13

3. Crna Gora 11

4. Litvanija 6

5. Bugarska 3

Kapiten Orlova Dušan Tadić ističe da je ekipa posebno uzbuđen pred današnji meč.

"U jako dobroj smo situaciji, želimo to da krunišemo dobrom igrom i da u stilu odemo na SP. Posle dva svetska, bilo bi lepo da odemo na EP. Nadam se da će postati normalno da Srbija ide na svako veliko takmičenje. Svi mi u srpskom fudbalu želimo da tako bude i samo neka se tako nastavi", poručio je Tadić.

Trava se čuva, stadion će biti pun

Fudbalska reprezentacija Srbije sve treninge obavila je u Nišu, gde je stacionirana pred utakmicu protiv Bugarske.

Razlog za takvu odluku selektora Dragana Stojkovića i stručnog štaba jeste da se sačuva travnata podloga u Leskovcu, da bude besprekorna za današnji duel.

UEFA je ublažila kaznu, jedna tribina biće otvorena za gledaoce svih uzrasta, ostale za one najmlađe. Sve karte su rasprodate, stadion Dubočica biće dupke pun.

Kurir sport

Bonus video:

01:27

SVE OSIM UBEDLJIVE POBEDE NEĆE BITI USPEH SRBIJE! Đurović i Bjelinić o borbi za Evropsko prvenstvo: Ovo je dobro za naš fudbal!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track