DRAGIŠA KOVAČEVIĆ PIŠE ZA KURIR: Neko će reći da je Piksi rođen pod srećnom zvezdom...
Foto: Marina Lopičić

kolumna

DRAGIŠA KOVAČEVIĆ PIŠE ZA KURIR: Neko će reći da je Piksi rođen pod srećnom zvezdom...

Fudbal -

Sama činjenica da smo bili na Svetskom prvenstvu, da smo posle 24 godine na Evropskom šampionatu je uspeh.

Da li smo mogli da igramo bolje, da li je grupa bila slaba, da li vam se Piksi ne dopada i da li smo zahvaljujući sreći izborili odlazak na SP i plasman na EP ?

To su pitanja na koje svako ima svoj odgovor.

Neko će reći da je Piksi rođen pod srećnom zvezdom, da nas je Bog pogledao i da njemu budemo zahvalni.

Ako prihvatimo tu tezu onda smo pogodili sa izborom selektora jer zaista nekad i sreća odlučuje. Uostalom, zar reprezentacija Bugarske nije najbolji primer? Sve utakmice koje su pogubili (i mi smo izjednačili bukvalno u poslednjoj sekundi) gubili su u nadoknadi vremena.

Ali, da li je sreća dovoljna da bismo stigli do cilja?

Po toj logici, mogli bismo da tvrdimo da je Piksi imao sreću kad je u derbiju dao gol Partizanu iz kornera ili kad je "provozao" Vaskeza i matirao Zubizaretu u onom nezaboravnom meču sa Španijom na SP u Italiji 1990. godine.

Ipak, složićete se, uz sreću potrebno je još nešto: talenat, znanje i veliki rad. A Piksi sve to ima.

Sada je važno da se maksimalno pripremimo za Nemačku. Da selektor napravi dobru analizu, da utvrdimo razloge zbog čega smo strepeli do poslednjeg sudijskog zvižduka i da li Srbija, zaista, ima igrače koji mogu da se nose sa ozbiljnim evropskim selekcijama.

Potrebno je da narod počne da voli svoju reprezentaciju, da se vrati kult državnom timu i da budemo uz naše reprezentativce i kad pobeđuju i kad gube.

Reprezentativci imaju sjajne uslove u Staroj Pazovi, a država je fudbalskoj Srbiji poklonila tri predivna stadiona, koji ispunjavaju sve UEFA standarde.

Srbija, Fudbalska reprezentacija Srbije, Albanija Srbija
foto: Starsport

Dobar je eksperiment da se ne igra uvek u Beogradu. Beogradska publika je nestrpljiva i razmažena. Marakana je jedino puna kad Zvezda igra velike međunarodne utakmice.

Sećam se vremena u bivšoj, velikoj državi pred odlazak na velika takmičenja. Reprezentacija je uvek igrala revijalnu utaknicu sa selekcijom novinara. Za te mečeve vladalo je ogromno interesovanje.

Predlažem da se vratimo toj tradiciji i da pred odlazak u Nemačku Piksijev tim odmeri snage sa ekipom "sedme sile", timom koji bi sastavili sportski novinari najvažnijih redakcija. U toj ekipi bi bili igrači iz domaće lige, kao i fudbaleri koji igraju u inostranstvu, mogu da se nametnu selektoru Stojkoviću, a nisu na njegovom spisku.

Bio bi to divan poklon navijačima u Loznici, Zaječaru ili Leskovcu, ali i prilika da se od reprezentacije oproste neki igrači koji su završili svoje karijere, a ostavili značajan trag u srpskom fudbalu( Bane Ivanović, Kolarov, Vladimir Stojković...).

Dragiša Kovačević / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track