GOL PROTIV BUGARA PAMTIĆU DOK SAM ŽIV! HVALA SELEKTORU ŠTO JE VEROVAO U MENE: Srđan Babić, čovek koji je odveo Srbiju na EURO 2024
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

diskretni heroj

GOL PROTIV BUGARA PAMTIĆU DOK SAM ŽIV! HVALA SELEKTORU ŠTO JE VEROVAO U MENE: Srđan Babić, čovek koji je odveo Srbiju na EURO 2024

Fudbal -

Srđan Babić ušao je na mala vrata u fudbalsku reprezentaciju Srbije, ali je ostavio veliki trag. Nekadašnji zlatni orlić i član čuvene generacije svetskih prvaka 2015. iz Novog Zelanda bio je strelac odlučujućeg gola u kvalifikacijama za EURO 2024 protiv Bugarske (2:2).

Dubočica, stadion Dubočica, Leskovac, Srbija
foto: Nenad Kostić

Nebeski skok, a potom gol glavom lansirao je Srđana Babića u istoriju, u krug fudbalera koji su potezom za pamćenje ostali za večnost upisani u istoriju srpskog fudbala. Gol vredan Evropskog prvenstva, drugog velikog takmičenja koje su Orlovi predvođeni selektorom Draganom Stojkovićem vezali posle mundijala u Kataru.

Kakav je osećaj dati odlučujući gol za Srbiju?

- To je gol moje karijere! Definitivno najdraži! I sada kada se setim, naježim se... Neverovatan osećaj! U tom trenutku bio sam mnogo srećan, a mogu vam reći da me taj osećaj ni danas ne prolazi. Moj prvenac u reprezentaciji! Ali, taj gol došao je kao produkt timske igre, nagrada za sve momke koji su davali sve od sebe u kvalifikacijama. Nikada nisam voleo da ističem sebe u prvi plan, pa neću ni sada - počeo je razgovor za Kurir Srđan Babić.

Šta vam je u tom trenutku prošlo kroz glavu?

- Neverovatan osećaj, toliki izliv emocija. Skinuli smo pritisak sa sebe tim golom. Šta mi je prošlo kroz glavu... Prošao sam mnogo toga kroz karijeru. I pozitivnog i negativnog. Znao sam da sam nagrađen.

Dragan Stojković, Dragan Stojković Piksi, Stevan Stojanović, Bratislav Živković, Goran Đorović
foto: FSS

Kako se desilo da budete starter? Javnost vas nije očekivala.

- Hvala selektoru Stojkoviću, što je osetio pravi trenutak i što mi je pružio šansu. Život me je naučio da uvek moram biti spreman za utakmicu. Nikad ne znaš kad šansa može da ti se ukaže. Vratio sam se na pravi način u reprezentaciju. Žao mi je samo što nismo pobedili.

Šta vi kao fudbaler kažete na činjenicu da je Srbija na EP posle 24 godine?

- Slegle su se emocije i utisci, ali je najvažnije da smo uspeli da ostvarimo ono što smo zacrtali. Ogromna je stvar za srpski fudbal, reprezentaciju i našu Srbiju što ćemo igrati na Prvenstvu Evrope. Taj plasman je daleko važniji od toga što sam baš ja dao gol. Ljudi moji, 24 godine smo čekali ovo. Hajde da uživamo u uspehu.

Miloš Veljković, Srđan Babić
foto: FSS

Kako gledate na činjenicu što su "zlatni orlići" Miloš Veljković i vi bili strelci protiv Bugara?

- Nije važno... Ekipa je najbitnija. Ali, kad već insistirate, mogu vam reći da je ta generacija iz Novog Zelanda nešto posebno. Obožavamo da igramo za Srbiju! Vučemo nacionalni naboj iz tog vremena. Evo, ježim se dok vam pričam, kakav je to osećaj kad igraš za Srbiju, kad obučeš taj crveni dres, kad poneseš grb i čuješ himnu "Bože pravde". Neopisivo! Do sada su konce u reprezentaciji vukli Tadić, Mitar, Vlahović... Moramo i mi malo da pomognemo. Ha, ha, ha...

Kako ste videli meč protiv Bugara?

- Dva puta su nam šutnuli na gol i dali su nam dva gola. Neverovatno. Usledio je pad koncetracije, ušla je panika u naše redove. Međutim, trudili smo se da budemo koncentrisani. Hteli smo pobedu, ali eto, dobar je bio i remi. Mislim da je meč u Leskovcu bio velika škola za nas.

Srđan Babić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Šta vam je posle utakmice rekao selektor Stojković?

- Nismo uopšte pričali o utakmici i fudbalu. Slavili smo plasman. Jedina smo generacija koja je povezala SP i EP. Kako reče naš kapiten Dušan Tadić, nadam se da će nam to preći u naviku.

Koliko može Srbija u Nemačkoj?

- Želim da napravimo pomak u odnosu na mundijal. Bilo bi lepo da prođemo grupu, jer to nismo uradili decenijama unazad. Dobro je što nema euforije kao pred Katar. Kako u narodu, tako i u javnosti. Bolje da je tako. Mnogo nam je ta euforija odmogla u Kataru. Mnogo.

Srđan Babić, Predrag Rajković, Miloš Veljković
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Koliko vama kao momku iz Republike Srpske znači uspeh Srbije?

- Ponosan sam, kao i moja porodica, prijatelji... Svi u Banjaluci navijaju za Srbiju! Cela Republika Srpska navija za Srbiju! Ne treba to ponavljati. Mnogo mi znači podrška naroda. Velika je čast biti na ovom mestu, u reprezentaciji...

Šta očekujete na žrebu u Hamburgu 2. decembra?

- Biće zanimljivo videti koga ćemo dobiti za rivale. Treba da gledamo sebe, da popravimo našu igru. Ko god bude dođe, dobro došao. Izaći ćemo na teren, pa ćemo se izmeriti. Nikome se nećemo unapred predati, to je sigurno.

Srđan Babić
foto: Ding Xu / Xinhua News / Profimedia

U ovo vreme prošle godine bio je mundijal u Kataru. Da li je moglo bolje?

- Naravno! Moglo je i moralo, ali... Ne vredi sada kukati i gledati unazad. Meni je u glavi meč sa Kamerunom. Imali smo 3:1. Ozbiljnu prednost. Da smo dobili tu utakmicu, ne bismo jurili pobedu protiv Švajcarske, jer bi nam igrao i remi. Verujem da će nam iskustvo iz Katara biti od pomoći u Nemačkoj. Zreliji smo za to jedno veliko takmičenje.

Kako vam je u Moskvi, u Spartaku?

- Hladno! Mnogo hladno! Ha, ha, ha... Počeo sam sezonu u Španiji kao kapiten Almerije. Ali, kada je došla ponuda iz Spartaka, nisam se dvoumio ni trena. Stigao sam u najveći klub u Rusiji. Srećan sam ovde. Kao igrač Zvezde znao sam nešto o Spartaku, ali sam se lično uverio kakav je ovo klub.

Srđan Babić
foto: www.spartak.com

Pomenuli ste zimu. Jel toliko hladno?

- Imali smo trening na minus devet! Najavljuju sledeće nedelje i temperature minus deset i niže. Prehladno je! Privikavam se. Za mene je ovo sve novo, jer sam igrao u Španiji i Portugalu. Volim da se nažalim, da sam iz pustinje došao na Severni pol. Iz krajnosti u krajnost. Ali, neće biti problem. I to je za ljude.

Koliko može Spartak u prvenstvu?

- Ove godine prvenstvo će biti zanimljivo, jer je izjednačeno. Od trećeg do osmog mesta svi klubovi su na nekoliko bodova. Izdvojili su se Zenit, kao šampion i Krasnodar, kao lider. Želimo da skinemo Zenit sa trona, ogroman je rivalitet sa njima. Spartak je doveo nekoliko igrača u avgustu. Nije baš lako sve to uklopiti.

Srđan Babić
foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kako sarađujte sa španskim trenerom Abaskalom?

- Igramo dosta bolje, nego na početku. Promenili smo i sistem. Abaskal je trener koji forsira moderan i ofanzivan fudbal, na gol više. Dobro sam se uklopio, odgovara mi njegov način rada.

Kakav je odnos Rusa prema nama Srbima i kako je igrati u Rusiji koja je pod sankcijama?

- Rusi i Srbi? Braća! Vole nas. Blagonakloni. Topao narod, makar su takvi moji utisci. Sankcije? Ne osete se, stvarno je sve kako treba. Zadovoljan sam u Rusiji, odgovara mi.

Srđan Babić
foto: www.crvenazvezdafk.com

Pratite li Crvenu zvezdu?

- Naravno! Zvezda je bila i biće moj klub. Koliko mogu, gledam da ispratim utakmice u Ligi šampiona i Superligi. Zvezda je dovela mnogo novih igrača, a tu je novi stručni štab. Nažalost, u Crvenoj zvezdi kao velikom klubu nema prostora za strpljenje i vreme. Ako pobede Jang Bojs biće to veliki uspeh. Nisu se obrukali protiv Mančester sitija i Lajpciga.

A, Superliga. Jeste li iznenađeni što je Zvezda druga?

- Moraće Zvezda da dobro zapne, kako bi stigla Partizan. Šest bodova nije malo u našem prvenstvu. Bio sam unutra, znam kako je u klubu kad je takva situacija. Ozbiljan je pritisak na igračima i stručnom štabu. Kad god se ne pobedi, ili ako se pobedi, a ne igra se lepo, dođu zamerke. To je Zvezda! Znam da momci daju svoj maksimum, ali treba imati strpljenja. Kvalitetna je to ekipa. Predstoji derbi, verujem u momke da će smanjiti prednost - završio je Srđan Babić.

Kurir sport/Aleksandar Radonić

03:35

Tadić Srbija Bugarska Leskovac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track