KOSTOBRAN KOJI JE PROMENIO ISTORIJU! Kako je Srbija otišla na prvi Euro kao samostalna država? Drama, SPORNI detalj, tuča i RADOST
Foto: Privatna arhiva

nestvarno

KOSTOBRAN KOJI JE PROMENIO ISTORIJU! Kako je Srbija otišla na prvi Euro kao samostalna država? Drama, SPORNI detalj, tuča i RADOST

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo prvi put kao samostalna država i prvi put još od 2000. godine. Predugo je čekao naš narod na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta, te je kao utehu tokom svih ovih godina umesto fudbalske, gledao futsal reprezentaciju na Euru.

U ovom sportu važimo za veoma kvalitetnu selekciju i spadamo u sam krem evropskog futsala, ali smo do prvog Evropskog prvenstva došli na specifičan i veoma zanimljiv način i jednim potezom koji nije u granicama fer-pleja, ali je odredio dalji tok budućnosti magične igre na petoparcu u Srbiji.

Meč odluke za plasman na Euro 2007. godine Srbija je igrala protiv Azerbejdžana i nismo smeli da izgubimo kako bismo otišli na završni turnir. Igrao se poslednji minut utakmice rezultat je bio 5:5, Azerbejdžan je krenuo u opasan kontra napad i golom bi se približio pobedi koja bi tim sa nekoliko naturalizovanih Brazilaca odvela na Euro.

Skoro svi su zatvorili oči i nadali se da će jedna od najvećih legendi srpskog futsala, pokojni Peca Brzaković napraviti bravuru kakvu samo on zna i spasiti naš nacionalni tim. Ipak, tada sa klupe stiže spas od čoveka koji do tog trenutka nije ulazio u igru. Zoran Benić Bena je poslušao srce i temperament i svojim potezom možda promenio dalji tok futsala u Srbiji. Kostobranom je omeo opasan napad Azerbejdžana, zaradio crveni karton, ali spasio svoju ekipu.

Zoran Benić
foto: Privatna arhiva

Popularni Bena je jednom prilikom u razgovoru za Futsal Balkan otkrio šta se tu desilo.

- Bivši igrač Ekonomca Vitalij Borisov bio je u gol šansi. U momentu kada je želeo da šutne loptu prema golu posle finte, kostobran je proleteo ispred, on je onako zbunjen promašio loptu. Napad se usporio, u nastavku akcije je naš kapiten Predrag Rajić odbranio mrežu. Usledio je stampedo sa klupe Azerbejdžana, došlo je i do guranja, sukoba i manje tuče, ali ništa se nije promenilo. Reagovao sam instinktivno, nisam razmišljao, želja za odlaskom u Portugal bila je prevelika.

Srbija je pobedama protiv Finske i Holandije uspela da prođe tu kvalifikacionu grupu. Kasnije su na Euru, koji je Benić propustio, završili treći u grupi iza Španije i Rusije, a ispred Ukrajine. Orlovi su dobili Ukrajince, remizirali sa Špancima i izgubili od Rusa, a Predrag Rajić bio je najbolji strelac šampionata.

Zoran Benić bio je diskretni heroj Orlova koji su se prvi put pod imenom Srbija plasirali na neko veliko takmičenje. Od tada, pa do danas futsal je u našoj zemlji u velikoj ekspanziji. Sve bi bilo drugačije da je Azerbejdžan postigao pogodak…

- Pa poraz u tom momentu bio bi poguban za srpski futsal. Odlazak u Portugal je svakako bio povod za ekspanziju koja je i do tada bila velika. Ovo je bio podstrek za mlađe igrače da skrenu misli na futsal. Ipak, moram da napomenem veoma bitnu stvar, ovo je samo jedan jako interesantan detalj ali zasluga nije moja, već cele ekipe. Pitanje je šta bi se desilo da je Borisov šutnuo loptu, možda bi Peca odbranio. Svi smo igrali dobro u tim kvalifikacijama i iskoristili smo slabiju grupu, u odnosu na ostale da odemo u Portugal.

Potez nije bio fer, ali je ušao u istoriju, a kostobran je dobio svoje mesto u kolekciji Zorana Benića.

- Definitivno je na prvom mestu, ispred svih medalja i pehara.

Zoran Benić
foto: Privatna arhiva

Kurir sport / Futsal Balkan / Žarko Sokić

BONUS VIDEO:

08:43

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track