NA KOJIM STADIONIMA ĆE SE IGRATI EURO? Sudar tradicije i "SVEMIRSKIH BRODOVA", fudbaleri i navijači će UŽIVATI!
Foto: Thomas Faehnrich / AFP / Profimedia, CHRISTIAN CHARISIUS / AFP / Profimedia, IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia, IMAGO / imago stock&people / Profimedia

evropsko prvenstvo

NA KOJIM STADIONIMA ĆE SE IGRATI EURO? Sudar tradicije i "SVEMIRSKIH BRODOVA", fudbaleri i navijači će UŽIVATI!

Fudbal -

Evropsko prvenstvo u fudbalu održaće se od 14. juna do 14. jula 2024. godine u deset gradova u Nemačkoj, a mečevi će se igrati na veoma specifičnim stadionima.

Gradovi domaćini narednog Eura biće Berlin, Minhen, Dortmund, Štutgart, Gelzenkirhen, Frankfurt, Hamburg, Dizeldorf, Keln i Lajpcig i biće veoma zanimljivo ko ugostiti reprezentaciju Srbije.

To ćemo saznati posle žreba koji je na programu u subotu od 18 časova i možete ga pratiti u lajv-blogu na portalu Kurir, a mi ćemo vam sada predstaviti i svih deset stadiona na kojima će se igrati naredni šampionat Evrope.

Od ukupno deset stadiona na kojima će se igrati mečevi grupne faze i finala Evropskog prvenstva 2024, čak njih devet već ima iskustva ovog tipa. Naime, na njima je održano i Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine! Najveći kapacitet ima "Olimpijski stadion" u Berlinu, a najmanji "Red Bul Arena" u Lajpcigu. Krenimo redom...

"Olimpijski stadion" u Berlinu

Stadion je na kom će se odigrati finalni meč i na tribine ovog prelepog objekta može da stane čak 74.461 gledalac. Domaće mečeve na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu igra Herta.

1 / 2 Foto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

"Alijanc Arena" u Minhenu

Treba li dodatno predstavljati dom fudbalera Bajerna iz Minhena? "Svemirski brod" koji prima 70.076 navijača biće poprište otvaranja narednog Eura.

Stadioni Euro, Alijanc Arena
foto: Sven Beyrich / Zuma Press / Profimedia

"BVB stadion" u Dortmundu

Mesto na kom se igračima često "odseku noge", ali zbog atmosfere koju prave navijači Borusije iz Dortmunda. Kako će sve izgledati na Euru ostaje da se vidi, jedno je sigurno, kada bude pun, ovaj stadion će primiti ukupno 65.849 navijača.

Stadioni Euro, BVB stadion
foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

"Štutgart Arena"

Stadion na kom su domaćini fudbaleri Štutgarta. Može da primi ukupno 54.906 i na njemu će jednu utakmicu u grupnoj fazi sigurno odigrati reprezentacija Nemačke.

1 / 2 Foto: Arnulf Hettrich / imago sportfotodienst / Profimedia

"Arena Auf Šalke" u Gelzenkirhenu

Još jedan "vruć teren" kada je klupski fudbal u pitanju jer na njemu igraju fudbaleri Šalkea koji podršku navijača imaju u kojoj god ligi da se nalaze i kakve god rezultate da ostvaruju. Može da primi 54.740 navijača.

Stadioni Euro, Arena Auf Šalke
foto: Hans Blossey / imago sportfotodienst / Profimedia

"Frankfurt Arena"

Ovo zdanje može da primi 54.697 navijača i na njemu domaće utakmice igra Ajntraht. Pored Minhena i Štutgarta, reprezentacija Nemačke će odigrati jedan meč grupne faze i u Frankfurtu.

Frankfurt Arena, Stadioni Euro
foto: ARNE DEDERT / AFP / Profimedia

"Folkspark stadion" u Hamburgu

Stadion u Hamburgu može da primi 52.245 gledalaca i još jedan je od objekata duboke tradicije. Takođe važi za "vruć teren" kada je klupski fudbal u pitanju jer su navijači Hamburga takođe veoma bučni i verni svom timu.

Stadioni Euro, Volkspark stadion
foto: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP / Profimedia

"Dizeldorf Arena"

Fortuna iz Dizeldorfa je klub ogromne tradicije i nekada je bio dominantan u Nemačkoj. Sada je Fortuna drugoligaš, ali će se na stadionu ovog kluba, koji prima 51.031 gledalaca, igrati mečevi Evropskog šampionata.

Stadioni Euro, Diseldorf Arena
foto: Hans Blossey / imago stock&people / Profimedia

Stadion Kelna

Stadion u Kelnu prima 49.827 navijača i dom je istoimenog bundesligaša iz ovog grada. "Jarčevi" takođe imaju bučne i verne navijače, grad živi za fudbal, te je vrlo verovatno da će i tribine biti popunjene koja god reprezentacija da se nađe na terenu.

Stadioni Euro, Stadion Kelna
foto: Thomas Faehnrich / AFP / Profimedia

"Red Bul Arena" u Lajpcigu

Jedno od najmodernijih zdanja, ali i stadion najmanjeg kapaciteta na predstojećem Euru. Ima kapacitet od 42.959 mesta i na istom je nedavno gostovala i Crvena zvezda kada je poražena od RB Lajpciga rezultatom 3:1.

Na kom od ovih stadiona biste voleli da vidite reprezentaciju Srbije?

Kurir sport / Ž.S.

BONUS VIDEO:

00:30

Piksi na Puškaš Areni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track