"NEMANJA, NISI U PRAVU! UČIMO DECU, TRANSFERI I REZULTATI TO POKAZUJU" Iz Crvene zvezde ODGOVORILI Matiću posle zluradih opaski!
Foto: www.crvenazvezdafk.com

zagrmeli

"NEMANJA, NISI U PRAVU! UČIMO DECU, TRANSFERI I REZULTATI TO POKAZUJU" Iz Crvene zvezde ODGOVORILI Matiću posle zluradih opaski!

Fudbal -

Crvena zvezda ima jednu od najboljih fudbalskih akademija u ovom delu Evrope, što pokazuje konstantnom proizvodnjom mladih igrača vrhunskog kvaliteta i rezultatima, tvrdi direktor omladinske škole Nikola Jelić.

Nemanja Matić
foto: Printskrin

Izjava Nemanje Matića, bivšeg fudbalera reprezentacije Srbije, da bi današnji klinci trebalo da izbegavaju odlazak u Crvenu zvezdu i Partizan i ostaju u manjim sredinama, izazvala je veliku pažnju na Marakani. Nemanja Matić bio je član omladinske škole Crvene zvezde i konstatovao je u razgovoru za Yuplanet, da su ga tamo samo pogrešno učili, te da su njega po proceni tadašnje struke oterali iz Ljutice Bogdana 1A.

Kroz istoriju, još od svog nastanka Crvena zvezda je veliku pažnju poklanjala omladinskoj školi. Posebno u eri čuvenih trenera Miljana Miljanića, Miroslava Pavlovića Pavike i Tome Milićevića. Stariji zaljubljenici u fudbal sećaju se Vladimira Petrovića Pižona, Vladislava Bogićevića, Boška i Milka Đurovskog, Milana Jankovića, oni nešto mlađi Vladana Lukića, Ivana Adžića, Dejana Stankovića, Marka Pantelića, Nikole Lazetića, Zorana Jovičića, Gorana Drulića, Nemanje Vidića, Nenada Lalatovića, Dušana Baste, Boška Jankovića, Nenada Kovačevića, Aleksandra Lukovića, Marka Perovića, Dejana Milovanovića, Dragana Mrđe, Vujadina Savića, Slavoljuba Srnića... Do novijih bisera. Svi oni su ponikli i afirmisali se na Marakani.

Boško Đurovski
foto: Privatna arhiva

Nikola Jelić, direktor Omladinske škole Crvene zvezde veoma poštuje Nemanju Matića i sve ono što je napravio u karijeri.

- Nemanja Matić ima pravo na svoje mišljenje. Veliki je igrač, veliko ime... Opet, stvari ne treba generalizovati. Ako je u tom momentu njegove karijere bilo tako kako kaže, ne mora da znači da je i sada tako. Većina igrača u srpskim reprezentativnim selekcijama dolaze iz Zvezde i Partizana. I mi i naše komšije pravimo velike transfere. Evo primera, Vladimir Lučić, Jovan Mijatović i Kosta Nedeljković igraju standardno za prvi tim Crvene zvezde i to u Ligi šampiona. Ne znam da li ijedan tim u elitnom UEFA takmičenju ima tri klinca iz svoje škole u prvom timu - priča za Kurir Nikola Jelić:

- Ako ćemo po tome, kako priča Nemanja Matić. Jedinstvo iz Uba, njegov klub, promenilo je tri trenera u sezoni. Po tome, onda više niko ne treba da ide tamo. Ali, nije tako. Opet kažem, stvari ne treba generalizovati. Imam aposlutno poštovanje prema Nemanji Matiću. Čovek je uložio veliki novac. Svaka mu čast što sve to radi u Ubu, ali nije u pravu. Mi u Zvezdi bavimo se svojim poslom i ne gledamo u tuđe dvorište.

Nikola Jelić
foto: www.crvenazvezdafk.com

Crvena zvezda je uvek imala jaku omladinsku školu.

- U Zvezdi mi svoj posao radimo savesno i pošteno. Tu su rezultati da potvrde. Crvena zvezda je prihodovala oko 30 miliona evra iz svoje škole u poslednje vreme. Braća Luka i Ivan Ilić, Aleksa Terzić, Dejan Joveljić, Bogdan Jočić, Marko Lazetić, Žarko Gavrić, Strahinja Eraković... Svi oni su napravili unosne transfere iz Crvene zvezde. Mi imamo svoj cilj, a on je da Zvezda mora i biće najbolja u regionu sa svojom akademijom.

Nikola Jelić kaže da još mnogo toga treba da se uradi u omladinskom fudbalu.

- Možda trenerska struka nije takva kakva bi trebalo da bude, ali tako je decenijama unazad, nije od juče. Sa tog aspekta razumem Matića. Smatram da on nije toliko unutra, u sistemu, da bi mogao da komentariše omladinske škole u Srbiji. I kad je Zvezda kuburila sa finansijama, iz omladinske škole je uspevala da proda igrače poput Uroša Spajića, Luke Jovića, Marka Grujića...

Nikola Jelić
foto: FK Crvena zvezda

Crvena zvezda poslednjih godina podigla je na određeni viši nivo svoju omladinsku školu.

- Crvena zvezda je mnogo investirala u sopstvenu akademiju zahvaljujući rukovodstvu na čelu sa generalnim direktorom Zvezdanom Terzićem. I rezultati su vidljivi. Mogu da otkrijem, da ćemo mi kao klub u budućnosti uložiti još više sredstava u infrastrukturu, ali i u igrački i trenerski kadar - zaključio je Nikola Jelić.

Kurir sport/A. Radonić

00:35

Hibridni teren i novi mediko blok na Marakani: Crvena zvezda u novu sezonu ulazi spremna za sva iskušenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track