ZVEZDU NIKO NIJE BLAMIRAO, ALI JESTE NASLABIJI TIM U LIGI ŠAMPIONA: Na Marakani ne treba da budu nezadovoljni, napunili su kasu
Foto: Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia, Www.crvenazvezdafk.com

govor brojki

ZVEZDU NIKO NIJE BLAMIRAO, ALI JESTE NASLABIJI TIM U LIGI ŠAMPIONA: Na Marakani ne treba da budu nezadovoljni, napunili su kasu

Fudbal -

FK Crvena zvezda imala je velike ambicije ove sezone u Ligi šampiona. Nažalost po navijače crveno-belih ostvareni rezultat nije bio u skladu sa očekivanjima.

Crvena zvezda
foto: www.crvenazvezdafk.com

Uprava Crvene zvezde uložila je veliki novac u dolazak novih fudbalera, angažovan je i novi trener, a upravo na Baraku Baharu leži i najveća krivica zbog slabog učinka u Ligi šampiona. Računalo se najmanje na treće mesto, evropsko proleće i prolaz u Ligu Evrope. Na kraju grupne faze, gledano po bodovima, Crvena zvezda je najslabiji klub od 32 učesnika.

Osvojili su crveno-beli samo jedan bod i po prvi put u tri učešća u Ligi šampiona, takmičenje završili bez pobede. U ranijim sezonama, na Marakani su padali Liverpul i Olimpijakos, čak je otkinut bod jakom Napoliju. Ove sezone, ispred Zvezde su se plasirali belgijski Antverpen koji je pobedio Barselonu (3:2) i škotski Seltik koji je dobio holandski Fejenord (2:1), klubovi koji su pre poslednjeg kola bili slabiji od crveno-belih.

Barak Bahar, Pep Gvardiola
foto: www.crvenazvezdafk.com

Sa druge strane, Crvena zvezda nije pretrpela nijedan visok poraz ove sezone, iako je bila u grupi sa aktuelnim šampionom Evrope i jednim od najboljih nemačkih klubova. Sećamo se ranije, Bajern je umeo da pobedi na Marakani 6:0, PSŽ, Liverpul i Totenhem da napune mrežu crveno-belih. U svim mečevima ove godine Crvena zvezda je bila konkurentna, jedina utakmica na kojoj nije postigla gol bila je u Brenu protiv Jang Bojsa, kada je shodno šansama zaslužila pobedu, a ne poraz.

Međutim, Crvena zvezda odlično je zaradila od Lige šampiona. Tu nisu na poslednjem mestu, jer su iza sebe ostavili nemački Union Berlin i belgijski Antverpen. Gledano kroz brojke, Crvena zvezda je od učešća u Ligi šampiona zaradila tačno 24.529.000 evra.

In Bom Hvan
foto: www.crvenazvezdafk.com

Ulazak u elitno UEFA takmičenje doneo je šampionu Evrope iz 1991. godine 15.640.000 evra. Na račun je leglo još 930.000 evra posle remija sa Jang Bojsom (2:2) u Beogradu. Uz to, klub je inkasirao i 7.959.000 evra od klupskog koeficijenta i visoke pozicije na listi UEFA zahvaljujući odličnim rezultatima prethodnih godina.

Plus Crvena zvezda je tri puta napunila stadion i zaradila ozbiljan novac, a tek se očekuje finansijska injekcija vezano za zaradu od TV prava. Ako se sve stavi na papir, deluje da je Crvena zvezda blizu zarade oko 30 miliona evra, samo od igranja Lige šampiona. Fantastična suma za klub iz Srbije, koji je do pre jedne decenije maštao da uđe u bilo koje evropsko takmičenje.

Kosta Nedeljković
foto: www.crvenazvezdafk.com

Ima tu još jedan važan aspekt, koji ne sme da se izostavi. A, to je podizanje cene i vrednosti fudbalera Crvene zvezde, jer su bili u izlogu i na najvećoj javnoj sceni. To se pre svega odnosi na mlade igrače poput Jovana Mijatovića, Koste Nedeljkovića, Vladimira Lučića, Stefana Mitrovića, Marka Stamenića... Svi oni su značajno podigli vrednost, samim tim će Crvena zvezda u slučaju njihove prodaje inkasirati ozbiljan novac, odnosno na desetine miliona evra.

Kurir sport/A. R.

01:50

Mijatović posle poraza od Sitija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track