ČUVENI FUDBALER STEKAO NESTVARNO BOGATSTVO: Tokom karijere zaradio milione! Onda je ušao u neobičan biznis i sada uzima milijarde!
Foto: Emmi Korhonen / imago stock&people / Profimedia

ČUDESNA PRIČA

ČUVENI FUDBALER STEKAO NESTVARNO BOGATSTVO: Tokom karijere zaradio milione! Onda je ušao u neobičan biznis i sada uzima milijarde!

Fudbal -

Nekada čuveni fudbaler londonskog Arsenala, Metju Flamini, pre desetak godina započeo je biznis koji mu je doneo milione, a koji nema nikakve veze sa fudbalom.

Flamini je bio poznat kao fudbaler koji ne štedi energiju na terenu, a godinama je vešto krio da o energiji i te kako razmišlja i van fudbalskog terena.

Naime, sa 24 godine je sa poslovnim partnerom Paskvalom Granatom otvorio firmu kojoj je od 2008. godine bio cilj da pronađe alternativu za naftu. Koliko je ova firma postala uspešna najbolje pokazuje činjenica da se proširila po čitavoj Evropi i da ima više od 400 zaposlenih.

Flamini je godinama ulagao novac zarađen od karijere u naučnike, infrastrukturu, zaposlene i razna istraživanja, kako bi došao do tzv. Levulinske kiseline.

Najzanimljiviji deo čitave priče je to da za privatni biznis Flaminija nije znao niko, pa čak ni njegovi roditelji.

"Saigrači iz Arsenala će saznati kada pročitaju novine, a svoj posao nisam otkrio ni menađeru Vengeru. Niko, zaista, nije znao ništa o ovome. Moj partner je javno aktivan, a ja sam uvek radio iz senke", rekao je Flamini tada dodavši:

"Nije bilo lako jer kada pokreneš nešto tako, potrošiš mnogo novca, a tu je i stres. Ipak, bio je to odličan način da se sklonim od fudbala koji je pun uspona i padova, pa mi je ovaj posao razbistrio um i doneo veliko bogatstvo. Radi se o tržištu vrednom oko 30 milijardi evra".

Flamini i Granata su uspeli da razviju gorivo koje može da se upotrebi umesto nafte i to im je donelo nestvarno bogatstvo. Sama kompanija vredi više od 20 milijardi evra, a francuski bivši fudbaler prema nekim navodima na svom računu ima više od 500 miliona evra, te spada u najbogatije bivše sportiste na svetu.

Kompanija ima glavno sedište u Parizu, a kancelarije u SAD i Holandiji.

Ipak, pare ne padaju same s neba.

"Ne radim samo kad spavam. Više i ne računam sate. Želim da budem deo mlade generacije koja će se pobrinuti za bolje sutra", rekao je Flamini.

Kurir sport

00:29

VELIKI SKANDAL! SRPSKI FUDBALER PRIVEDEN U HOLANDIJI! Pankov proveo noć u policiji posle HAOSA u kom nije učestvovao?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track