STEFAN BAJČETIĆ BI ZBOG DEDE MOGAO DA IZABERE SRBIJU PRE ŠPANIJE: Deda je bio ljudina! Čovek koji je radom i delima zadužio Srbe!
Foto: Printskrin/Instagram

šampion humanosti

STEFAN BAJČETIĆ BI ZBOG DEDE MOGAO DA IZABERE SRBIJU PRE ŠPANIJE: Deda je bio ljudina! Čovek koji je radom i delima zadužio Srbe!

Fudbal -

Jedan od najtalentovanijih fudbalera na svetu, u godištu od 18 godina, Stefan Bajčetić, na dostojanstven način oprostio se od svog dede Petra Peja Bajčetića na Božić 7. januara.

Stefan Bajčetić
foto: Andrew Yates / Zuma Press / Profimedia

Fudbaler Liverpula Stefan Bajčetić trenutno je povređen, a trener kluba sa Enfilda Jirgen Klop uvek je birao reči, kada je govorio o njemu. Poslednjih godina FS Srbije trudio se na sve načine da privoli Stefana da igra za Srbiju, međutim on je birao Španiju. Njegov otac, nekadašnji fudbaler Vojvodine i Crvene zvezde Srđan Bajčetić govorio je da će njegov sin doneti odluku za koju reprezentaciju će igrati, kad za to dođe vreme. Treba biti realan, momak je rođen i odrastao u Španiji, ima njihovo državljanstvo, a čini se da je uticaj majke Paule Estevez odlučujući u njegov izboru.

Ipak, smrt dede Petra Peja Bajčetića i Stefanova objava na instagramu, na srpskom jeziku i u dresu srpske reprezentacije možda mogu biti najava nekih novih vetrova... Baš njih bi trebalo da iskoriste odgovorni ljudi u FSS, mada, prema saznanjima Kurira i do sada su direktor mlađih selekcija Nikola Lazetić, te direktor A tima Stevan Stojanović i selektor Dragan Stojković Piksi činili sve da Stefana Bajčetića privole da izabere Srbiju kao svoju reprezentaciju. I napadač srpske reprezentacije Dušan Vlahović imao je bratsku i dobronamernu poruku za Stefana Bajčetića u Božićnom intervjuu za Kurir, kada je u potanju izbor nacionalnog tima.

Petar Pejo Bajčetić
foto: Slobodna Hercegovina/Trifko Ćorović

Petar Pejo Bajčetić, Stefanov deda bio je jedinstvena ličnost. Uspešan kao privrednik, izrazito human, častan i pošten čovek. U njegovu čast Ekološki pokret iz Novog Sada 2011. godine priredio je monografiju, piše portal Slobodna Hercegovina. Petar Pejo Bajčetić rođen je 12. aprila 1939. godine u malom hercegovačkom selu pored Gacka. Tokom Drugog svetskog rata bratstvo Bajčetića preživelo je teror hrvatskih ustaša, a onda i podelu između braće, gde su po dvojica ratovali na strani partizana i četnika. Petrov otac poginuo je u borbi sa Nemcima 1944, a dečak se posle rata sa majkom i braćom i sestrom preselio u Vojvodinu.

Petar Bajčetić završio je Šumarski fakultet u Beogradu i vrlo brzo se isticao kao uspešan, a pre svega pošten rukovodilac u brojnim fabrikama u kojima je radio. Nažalost, 1979. godine doživeo je saobraćajnu nesreću u blizini Batajnice, posle čega je ostao invalid i dalji život proveo je u kolicima. Međutim, to ga nije obeshrabrilo, pa je kao paraplegičar nastavio svoj predan rad. Kada je došlo do raspada Jugoslavije, Pejo Bajčetić je od prvih dana organizovao masovnu humanitarnu pomoć Srbima u rodnoj Hercegovini. Kasnije je svoj rad proširio i na ostale ugrožene krajeve bivše zemlje gde su živeli Srbi.

Petar Pejo Bajčetić
foto: Slobodna Hercegovina/Trifko Ćorović

U svom poslednjem javnom govoru 2. maja 2022. godine u Zrenjaninu Petar Pejo Bajčetić, koga su zvali "šampion u humanosti" je rekao:

– U ovakvom vremenu biti sa svojim oklevetanim narodom je pitanje morala i časti na šta nas je obavezalo naše hercegovačko porijeklo. Ako je za Hercegovinu Crnjanski rekao da je “srce našeg naroda”, onda je očuvanje imena i svjetlog obraza – naš osnovni cilj i zadatak. Vrijeme o kome pričam je jezgrovito opisao đed Tanasije koji veli: „ Ako ti nije stalo do uvažavanja od strane poštenih ljudi, onda slobodno budi propalica“.

Petar Pejo Bajčetić
foto: Slobodna Hercegovina/Trifko Ćorović

Živeo je u Novom Sadu sa suprugom Ljiljanom i ćerkom Ksenijom koja je ceo svoj život posvetila brizi o roditeljima. Sin Srđan bio je poznati fudbaler, a Pejo je mnogo voleo dvojicu unuka, Srđanove sinove, mlađeg Stefana i starijeg Jovana. Pejov moto u životu bio je - čovek je rođen da živi, radi i trpi!

Stefanova objava, na vest o smrti deda Peja, na Božić 7. januara 2024. godine glasi:

- Moj lepi deda. Hvala ti na svemu što si nas naučio. Počivaj u miru.

Stefan Bajčetić
foto: Paul Greenwood / Shutterstock Editorial / Profimedia

I ona mnogo govori o Stefanu, koji i pored toga što je odrastao u Španiji, a karijeru gradi u Engleskoj ne zaboravlja svoje srpske korene i svoje poreklo iz Hercegovine.

Ispraćaj Petra Peja Bajčetića biće u četvrtak 11. januara 2024. godine u 14.15 na Novom groblju u Novom Sadu.

Kurir sport/Slobodna Hercegovina

05:43

Vlahović, Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track