PREMIJERA DOKUMENTARCA "A U LONDONU MUK": Dule je za Zvezdu odigrao 258 utikmica i bio akter nekih od najčuvenijih mečeva
Foto: Niške vesti

O saviću govore i zvezdaši i partizanovci

PREMIJERA DOKUMENTARCA "A U LONDONU MUK": Dule je za Zvezdu odigrao 258 utikmica i bio akter nekih od najčuvenijih mečeva

Fudbal -

Premijera dokumentarnog filma "Dule Savić, a u Londonu muk" biće održana u MTS dvorani u Beogradu 31. januara u 20 časova.

Producent i idejni tvorac ovog ostvarenja je Oliver Paunović, a reditelj Branka Bešević Gajić.

- Ovaj dokumentarni film koji briše granice između dokumentarnog i igranog se ne bavi ni nacijom ni verom, već sportom i profesionalnim dostignućima fudbalske legende, sniman je na fudbalskom stadionu "Jedinstva" u Ubu, gde je Dule počeo svoju karijeru, i u kući Savićevih roditelja, njegovoj rodnoj kući, u Beogradu, na Zlatiboru, i na nezaobilaznoj Marakani - kaže Paunović.

Plakat za dokumentrac
Plakat za dokumentracfoto: Niške vesti

Ističe da je Dule glavna zvezda filma, a o njemu govore supruga Marina, Dragan Džajić, Peca Popović, Dragan Gagi Jovanović, Matija Bećković, Pižon, Dragan Savić, Vujadin Savić, Boško Đurovski, Neđa Milosavljević, kao i partizanovci Emir Kusturica, Bjeković, Ivenčević, Stojković, i mnogi drugi iz sveta sporta, kulture i umetnosti.

- I upravo ta lepeza ličnosti u dokumentarcu govori o tome da su se ljudi voleli, poštovali i uvažavali uprkos tome za koji tim su igrali, ili za koji klub su navijali - naglašava Paunović.

Dušan Dule Savić fudbal je počeo da igra u Jedinstvu iz Uba. Marta 1972. odigrao probnu utakmicu za Crvenu zvezdu i odmah je uključen u podmladak. Za prvi tim crveno-belih nastupao je od 1973. do 1982. godine, odigrao je 258 zvaničnih utakmica i postigao 149 golova i postao treći strelac u istoriji kluba. Osvojio je dve šampionske titule 1977. i 1980. godine i Kup 1982. godine.

Proveo je šest sezona u francuskoj Prvoj ligi (Lil, Kan). Šest meseci igrao je i u španskoj Prvoj ligi za Sporting iz Hihona.

U 19. godini debitovao je za tadašnju jugoslovensku reprezentaciju protiv Holandije, kada je postigao gol. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 12 utakmica i postigao četiri gola.

Oliver Paunović
Oliver Paunovićfoto: Niške vesti

Dokumentarac nosi naziv "A u Londonu muk" kao omaž čuvenom meču odigranom 6. decembra 1978. na Hajberiju, tadašnjem stadionu Arsenala, u revanšu osmine finala Kupa UEFA kada je Zvezda branila minimalnu prednost iz Beograda.

Alen Sanderlend je u 69. minutu glavom savladao Diku Stojanovića i anulirao minus "tobdžija" iz prvog meca. U 87. minutu usledila je akcija iz udžbenika - Nedeljko Milosavljević je proigrao Vladimira Petrovića Pižona, koji je petom dodao loptu do Cvijetina Blagojevića, a onda je usledio poluvolej Duleta Savića. Zakucao je loptu pod precku slavnog golmana Pata Dženingsa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track