NASTAVAK SUĐENJA BRAĆI MAMIĆ: Svedočio Niko Kranjčar - tvrdi da se ne seća detalja o isplatama novca u Dinamu iz Zagreba
Foto: Jeff Holmes / Shutterstock Editorial / Profimedia

SUĐENJE

NASTAVAK SUĐENJA BRAĆI MAMIĆ: Svedočio Niko Kranjčar - tvrdi da se ne seća detalja o isplatama novca u Dinamu iz Zagreba

Fudbal -

Bivši fudbaler Dinama iz Zagreba Niko Kranjčar potvrdio je, u nastavku suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz kluba, da se na dve potvrde o gotovinskim isplatama novca nalazi njegov potpis, ali da se ne seća pojedinosti.

U svedočenju na osječkom Županijskom sudu Kranjčar je rekao da je u Dinamu igrao od ranog detinjstva, najpre preko stipendijskog ugovora, a da je od punoletstva do 2005. godine imao profesionalni ugovor.

On je naveo da je klub svoje obaveze uglavnom plaćao preko računa, a da su mu tokom istrage predočeni dokumenti ;u kojima se navodi da je neki novac dobio na ruke, a iako se ne seća detalja, rekao je da je na dokumentima o isplati njegov potpis.

"Tamo je navedeno da sam novac dobio od Zdravka Mamića i nemam razloga da sumnjam da je to bilo tako", rekao je Kranjčar ocenivši da je takav način isplate sigurno bio izuzetak od uobičajenog postupanja, prenela je Hina.

Objasnio je da je kao kapiten ekipe išao u upravu na dogovore kada bi dolazilo do kašnjenja u plaćanju ugovornih obaveza, a da je o tome razgovarao sa Zdravkom Mamićem jer je on tada bio izvršni predsednik Dinama.

Na pitanje Službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) da pojasni iskaz o isplatama ugovornih obaveza koje su uglavnom bile preko računa, Kranjčar je ponovio da je tokom igranja u Dinamu novac dobijao preko računa, a da je prema dokumentaciji ;koja mu je ranije predočena, verovatno jednom dobio novac u gotovini, ali da se "tog čina ne može setiti".

Nakon što mu je Uskok predočio dve potvrde o gotovinskim isplatama, jednu od 40.000 evra, a drugu od 30.000 evra, Kranjčar je potvrdio da se na potvrdama nalazi njegov rukopis i potpis. Dodao je da iz tih dokumenata proizlazi da je prvi put primio 40.000 evra, ali ne i od koga, na temelju duga iz stipendijskog ugovora.

"Iz druge potvrde proizlazi da sam 1. oktobra 2003. od Zdravka Mamića primio 30.000 evra, na temelju dospele rate iz ugovora", rekao je Kranjčar i dodao da se ne seća da li je Dinamu izdavao fakture za iznose koje je primio i potpisao potvrde.

On je rekao i da se ne seća da li je u vreme kada je potpisao profesionalni ugovoro ostalo neko dugovanje iz ranijeg stipendijskog ugovora.

Nakon što mu je predočen ugovor o profesionalnom igranju od 23. januara 2003. godine, u kome piše da mu Dinamo duguje 40.000 evra i da će mu to biti isplaćeno, Kranjčar je potvrdio da je na ugovoru njegov potpis, a pretpostavlja da je taj iznos, za koji je potpisao potvrdu o primanju, upravo dugovanje koje proizlazi iz ugovora koji mu je predstavljen. Na upit Uskoka Kranjčar je potvrdio da je imao pravo na podelu transfernog obeštećenja, ali ga se odrekao jer je znao da Hajduk nema finansijskih mogućnosti to da ispuni, tako da je ceo transfer od 1,5 miliona evra od njegovog prelaska u Hajduk pripao Dinamu.

U aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića koji su u bekstvu u Bosni i Hercegovini i kojima se sudi u odsustvu, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota i menadžer Niki Artur Vuksan.

U optužnici na skoro 700 stranica Uskok tereti Zdravka Mamića da je od 2004. do 2015. ostale optužene organizovao u zločinačko udruženje.

Oni su po optužnici sklapanjem fiktivnih ugovora Dinama i više kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vinsenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD, te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Tužilaštvo ih tereti da su taj novac delili i koristili za sopstvene potrebe, a da je, uz navedeno, Dinamo neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od 55,8 miliona kuna, odnosno 7,35 miliona evra.

Vuksan je u oktobru priznao krivicu i nagodio se sa Uskokom pa je osuđen a godinu dana zatvora, uslovno na pet godina.

Krivicu je krajem novembra priznao i Krota, koji je posle nagodbe sa Uskokom osuđen na devet meseci zatvora, što je zamenjeno radom za opšte dobro. On mora da vrati Dinamu 100.000 evra.

Suđenje se nastavlja 29. januara.

(Beta/HINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track