UKRAJINCI SRBINA DOČEKALI KAO GVARDIOLU: Beograđanin oduševljen prijemom, ali neće da dovodi igrače iz naše zemlje! Evo i zašto!
Foto: Printskrin/Jutjub

zakarpatje

UKRAJINCI SRBINA DOČEKALI KAO GVARDIOLU: Beograđanin oduševljen prijemom, ali neće da dovodi igrače iz naše zemlje! Evo i zašto!

Fudbal -

Srpski fudbalski trener Željko Ljubenović, koji je u novembru preuzeo dužnost glavnog trenera Minaja, oduševljen je kako su ga prihvatili u zakarpatskom delu Ukrajine.

Željko Ljubenović
foto: Printskrin/Jutjub

Željko Ljubenović, rođeni Beograđanin, koji je ponikao u Partizanu, igrao je od 2006. do 2018. godine u Ukrajini. Njemu u radu pomaže bivši fudbaler Crvene zvezde Nikola Ignjatijević koji je takođe igrao u Ukrajini, u Zorji od 2012. do 2014.

- Moj san se ostvario. I veoma mi je drago što sam se vratio u Ukrajinu. Mogu da kažem da su me posle tri godine otkako sam napustio zemlju u Užgorodu dočekali kao Gvardiolu. Ne mogu ni rečima da opišem kako je lepo biti ovako pozdravljen - rekao je Željko Ljubenović za portal UA-football i dodao:

- To se manifestuje u ljubaznosti, iskrenosti i pažnji ljudi koji svakodnevno srećem. Ako i ja budem ostvario rezultat kao Gvardiola, onda će sve biti savršeno.

Željko Ljubenović s ponosom ističe da je trenersku licencu stekao u Ukrajini, u gradu Lavovu 2022. godine.

- Rat je uvek zastrašujući. Međutim, zaista sam želeo da se razvijam kao trener, da napredujem na svaki mogući način u svojoj karijeri. Tako da svaki put kada sam otišao u Ukrajinu tokom invazije u punom obimu, bilo u Kijevu ili Lavovu, nisam ni razmišljao o tome, da li je to strašno, ili ne. Da budem iskren, nisam se plašio. Bio sam spreman na ovo, jer sam, nažalost, preživeo dva rata. Tako da dobro znam šta je to.

Željko Ljubenović
foto: Printskrin/Jutjub

Upitan je Ljubenović da li će dovoditi fudbalere iz Srbije u Ukrajinu.

- Ne. Iako imam ovlašćenja da dovodim fudbalere iz Srbije, u sadašnjoj situaciji to neću učiniti. Neću ni dovoditi porodicu, živeću sam u Užgorodu.

Ljubenović kaže da mu ukrajinski jezik nije problem, iako uglavnom koristi ruski jezik kao sredstvo komunikacije.

- Razumem sve na ukrajinskom, jer je ovaj jezik malo sličan srpskom. Tako da nemam nikakvih problema. Ali što se tiče komunikacije u razgovoru, činim sve kako bih naučio što više reči. Kada sam došao u Minaj, prvog dana sam zamolio tim da komunicira sa mnom na ukrajinskom.

Minaj je odigrao 15 mečeva u Premijer ligi Ukrajine, ima šest bodova i nalazi se na poslednjem mestu u prvenstvu, bez pobede.

Željko Ljubenović ima veliko iskustvo igranja u četiri ukrajinska kluba – Krivbasu (2015), Tavriji (2006-2011), Aleksandriji (2012) i Zorji (2012-2018).

Kurir sport/UA-football

05:43

Vlahović, Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track