FUDBALSKI SAVEZ KIPRA UPUTIO UPOZORENJE: Klubovi moraju da budu oprezni - izricaće najstrože kazne zbog nasilja
Foto: Profimedia

FUDBAL

FUDBALSKI SAVEZ KIPRA UPUTIO UPOZORENJE: Klubovi moraju da budu oprezni - izricaće najstrože kazne zbog nasilja

Fudbal -

Fudbalski savez Kipra saopštio je da neće oklevati da izrekne najteže kazne klubovima čiji navijači pribegavaju nasilju na utakmicama.

Takve kazne uključuju potpunu zabranu prisustva navijača, novčane kazne do pola miliona evra, oduzimanje bodova, pa čak i izbacivanje iz lige, dok se kiparski savez bori sa porastom nasilja koji je uznemirio i predsednika te države.

Fudbalski savez Kipra se našao pod velikim pritiskom da preduzme oštrije akcije nakon niza incidenata koji su doveli u pitanje njegovu sposobnost da obuzda navijače čije ponašanje na tribinama stadiona postaje sve gore.

Zbog toga je ministar pravde Marios Harciotis prisustvovao sastanku izvršnog odbora Saveza i predsednika klubova kako bi čuo šta nameravaju da urade.

U saopštenju nakon sastanka, Fudbalski savez Kipra je ponovio odluku koju je doneo ranije ove nedelje da zabrani dolazak gostujućih navijača na stadione do kraja sezone, počevši od ovog vikenda, i dodao da će ponovo razmotriti ovu meru ako "rezultati ne budu zadovoljavajući".

Istaknuto je i da se disciplinski sudija neće ustezati u izricanju najstrožih kazni u okviru svog mandata.

"Sve ove mere nisu samo teoretske ili samo željene. One potvrđuju odlučnost Saveza da se fudbalske utakmice održavaju u bezbednim uslovima i to važi za sve, igrače, trenere, malu decu na tribinama", navodi se u saopštenju.

Prisustvo ministra Harciotisa ovom sastanku bilo je po nalogu kiparskog predsednika Nikosa Hristodulidisa koji je u četvrtak jasno stavio do znanje da više neće tolerisati nasilje.

"Ništa ne isključujem", rekao je Hristodulidis na pitanje šta će uraditi ako bude smatrao da mere Fudbalskog saveza nisu dovoljne.

"Odluke možda nisu najbolje prihvaćene, ali, ponavljam, javna bezbednost je prioritet", rekao je on.

Sastanak je održan dva dana nakon što je utakmica Kupa Kipra između rivala iz Limasola Apolona i AEL-a prekinuta pošto su neki navijači utrčali na teren i odatle bacali baklje na tribine pre početka utakmice.

Incident je razgnevio Hristodulidisa koji je to što se dogodilo nazvao "neprihvatljivim" i rekao da to ne sme više da se dešava.

Neke kritike upućene su i policiji, ali je Hristodulidis izgleda oslobodio policiju krivice rekavši da je na utakmici bilo 340 policajaca.

(Beta)

01:39

NE VIDIM ISKRENU EMOCIJU, KORISTE FUDBAL KAO IGRAČKU Emirati poslali ponudu koja se ne odbija: Ovoj cifri ne možete reći ne

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track