BUM! POTRES U SVETU FUDBALA! Poznato kada kreće SUPERLIGA BOGATIH, a OTKRIVENI su i neki učesnici - Laporta izneo ŠOK informacije!
Foto: Adam Davy / PA Images / Profimedia, Marc Graupera Aloma / Shutterstock Editorial / Profimedia, Shutterstock

mnogi su ovo čekali

BUM! POTRES U SVETU FUDBALA! Poznato kada kreće SUPERLIGA BOGATIH, a OTKRIVENI su i neki učesnici - Laporta izneo ŠOK informacije!

Fudbal -

Izgleda da je sve gotovo, imamo i detalje početka Superlige u fudbalu, ona će brojati 16 ili 18 klubova

Evropski sud u Luksemburgu doneo je krajem decembra presudu po kojoj su FIFA i UEFA nezakonito sprečavale klubove da osnuju takozvanu "Superligu bogatih".

Taj projekat bio je aktuelan u aprilu 2022. godine i ugašen je vrlo brzo, međutim odluka zbog odluke Evropskog suda u Luksemburgu - ponovo je postao aktuelan.

Ipak, mali je broj klubova koji želi da ide protiv FIFA i UEFA, tako da su za sada glasni jedino Barselona i Real Madrid, dok Juventus - koji je bio osnivač prvobitnog projekta - za sada ćuti i ne oglašava se.

Praktično svi ostali klubovi u Evropi, pa i oni koji ne bi imali šansu da igraju u Superligi, oglasili su se i ostali na strani FIFA i UEFA, čak i nakon što je Superliga bogatih predstavila kako bi izgledao njihov sistem takmičenja u "tri divizije". Uprkos tome što nemaju podršku, oni ne odustaju, pa se tako sada javio predsednik Barselone Đoan Laporta.

Lionel Mesi, Đoan Laporta, Barselona
foto: Profimedia

"Ako Superliga ne krene od sledeće sezone, krenuće od 2025. godine. Svaki klub bi dobio 100 miliona evra, a taj novac ne može da se zaradi ni osvajanjem UEFA Lige šampiona", rekao je Laporta i dodao kojih 16 klubova su "sigurni" u takmičenju: "Ko bi igrao? Barselona, Real Madrid, Inter, Milan, Napoli, Roma, Marsej, Benfika, Sporting, Porto, Anderleht, Klub Briž i još tri kluba iz Holandije. Superliga bi imala 16 ili 18 klubova. Prisetimo se da je i UEFA Kup evropskih šampiona iz 1955. godine igralo vrlo malo klubova".

Barselona, Real, El Klasiko
foto: Profimedia

Niko od nabrojanih klubova nije potvrdio navode predsednika Barselone koji je istovremeno u "ratu" sa Englezima koji su se već odavno oglasili i rekli da neće učestvovati:

"Nije me briga za njih, oni već imaju svoju Superligu. Naše takmičenje bi se borilo s Premijer ligom. Mislim da Englezi neće odmah ući, ali želimo da nam se pridruže. Puno smo razgovarali s Liverpulom, Čelsijem, Junajtedom i Sitijem", rekao je Laporta i otkrio da PSŽ neće igrati jer im UEFA "čuva leđa".

Kurir sport / Mondo

Bonus video:

00:15

NAPRAVLJENA NAJVEĆA SVETSKA FUDBALSKA LOPTA! Dok se Kopenhagen priprema za domaćina utakmica, Lego pripremio IZNENAĐENJE za fanove

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track