SRBIJA PROTIV HRVATSKE! SVE SE CRTA ZA OVU UTAKMICU: U četvrtak je žreb za Ligu nacija! Ko još može da zapadne Piksiju i Orlovima?
Foto: Shutterstock, SR Agency / Alamy / Alamy / Profimedia, Jean Catuffe/Dppi / Zuma Press / Profimedia, BSR Agency / Alamy / Alamy / Profimedia, Igor Kralj / Pixel Media / Profimedia

kuglice odlučuju

SRBIJA PROTIV HRVATSKE! SVE SE CRTA ZA OVU UTAKMICU: U četvrtak je žreb za Ligu nacija! Ko još može da zapadne Piksiju i Orlovima?

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije izborila je plasman u A diviziju Lige nacija, a u četvrtak će biti poznati sastavi grupa.

Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Žreb za najjači rang Lige nacija biće održan 8. februara, od 18.00 časova u Parizu. Biće zanimljivo videti sa kojim selekcijama će srpski fudbalski tim ukrstiti koplja tokom 2024. godine.

Srbija se nalazi u četvrtom šeširu i neće igrati sa Izraelom, Bosnom i Hercegovinom i Škotskom. Mogući rivali iz prvog šešira su Španija, Hrvatska, Italija i Holandija, iz drugog Danska, Portugal, Belgija i Mađarska, a iz trećeg Švajcarska, Nemačka, Poljska i Francuska.

Termini odigravanja mečeva su:

1. kolo 5-7. septembar 2024.

2. kolo 8-10. septembar 2024.

3. kolo 10-12. oktobar 2024.

4. kolo 13-15. oktobar 2024.

5. kolo 14-16. novembar 2024.

6. kolo 17-19. novembar 2024.

Dragan Stojković, Zlatko Dalić
foto: FSS

Čitajući komentare na fudbalskim forumima i raznim društvenim mrežama, kako na srpskoj, tako i na hrvatskoj strani, navijači te dve selekcije voleli bi da dođe do okršaja dve reprezentacije. Pitanje je šta bi o mogućem susretu rekli selektori dva tima Dragan Stojković Piksi i Zlatko Dalić.

Poslednji put Srbija i Hrvatska igrali su u kvalifikacijama za Mundijal 2014. godine koji je održan u Brazilu. Na klupama dve selekcije sedeli su Siniša Mihajlović i Igor Štimac, koji su imali neraščišćene račune još iz igračkih dana, ali su se poneli kao džentlmeni, posebno Miha koji je plenio pozitivnim stavom i energijom.

Siniša Mihajlović, Igor Štimac
foto: Dado đilas

Hrvatska je u martu 2013. slavila u Zagrebu rezultatom 2:0, a golove su postigli Mario Mandžukić i Ivica Olić. Utakmica je igrana u napetoj atmosferi, a fudbaleri Srbije inovinari bili su žestoko vređani sa tribina, ali i sa atletske staze. Orlovi su igrali u mladom i novom sastavu, bez velikog broja iskusnih fudbalera.

Hrvatska: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić (Lovren), Modrić, Kovačić, Rakitić, Kranjčar (Vida), Mandžukić, Olić (Vukojević). Selektor: Igor Štimac.

Srbija: Brkić, Ivanović, Subotić, Nastasić, KOlarov, Ignjovski (Petrović), Radovanović, Tošić, Đuričić, Stevanović (Tadić), Šćepović (Đorđević). Selektor: Siniša Mihajlović.

Josip Šimunić, Miralem Sulejmani
foto: Pritnscreen

Meč u Beogradu odigran je u septembru iste godine, a završen remijem 1:1. Srbija je igrala u znatno izmenjenom sastavu u odnosu na prvu utakmicu. Povela je Hrvatska preko Marija Mandžukića, ali je vrlo brzo izjednačio tada mladi Aleksandar Mitrović i digao Marakanu na noge. Tu utakmicu obeležio je divljački start Josipa Šimunića nad Miralemom Sulejmanijem u 80. minutu, koji se pokazao kao ključan, jer je defanzivac oborio srpskog fudbalera u izglednoj gol šansi.

Srbija: Stojković, Ivanović, Subotić, Nastasić, Kolarov, Fejsa, Matić, Tošić (Sulejmani), Đuričić (Tadić), Marković (Petrović), Mitrović. Selektor: Siniša Mihajlović.

Hrvatska: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Šimunić, Lovren, Vukojević, Modrić, Olić (Perišić), Rakitić (Jelavić), Da Silva (Kovačić), Mandžukić. Selektor: Igor Štimac.

Pre toga, Srbija i Hrvatska igrali su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. godine. Samo, Srbija je tada igrala pod imenom SR Jugoslavija. Obe utakmice odigrane su 1999. godine. Prva je trebalo da bude igrana u martu u Beogradu, ali je odložena zbog NATO agresije na našu zemlju. Novi termin bio je 18. avgust i utakmica je igrana na Marakani, a obeležio ju je na početku drugog poluvremena nestanak struje i veliki strah kod fudbalera iz Hrvatske o čemu su nekoliko puta pričali. Utakmica je završena rezultatom 0:0.

Jugoslavija: Kocić, Mirković, Đorović (Drulović), Jokanović, Đukić, Jovan Stanković, Nađ, Mijatović, Kovačević (Milošević), Dejan Stanković, Mihajlović. Selektor: Vujadin Boškov.

Hrvatska: Ladić, Kovač, Jarni, Soldo, Štimac, Šimić, Asanović, Stanić (Rapajić), Šuker, Boban (Bišćan), Jurčić. Selektor: Miroslav Ćiro Blažević.

U oktobru 1999. godine u Zagrebu odigran je revanš meč, koji je završen rezultatom 2:2, a utakmicu je obeležio crveni karton Zorana Bate Mirkovića posle provokacije Roberta Jarnija. Golove za selekciju naše zemlje koju je predvodio selektor Vujadin Boškov postigli su Predrag Mijatović i Dejan Stanković, dok su za "kockaste" strelci bili Alen Bokšić i Mario Stanić. Naša reprezentacija tim rezultatom izborila je plasman na EURO, zajedno sa Republikom Irskom, dok su Hrvati bili treći.

Hrvatska: Ladić, Rukavina, Jarni, Soldo, Jurić, Tudor (Rapajić), Asanović, Stanić, Šuker, Kovač (Bišćan), Bokšić (Šimić). Selektor: Miroslav Ćiro Blažević.

Zoran Mirković, Robert Jarni
foto: Privatna Arhiva

SR Jugoslavija: Kralj, Mirković, Đorović, Jokanović, Đukić, Stanković, Nađ (Drulović), Mijatović (Savićević), Milošević, Stojković (Bolić), Mihajlović. Selektor: Vujadin Boškov.

Kurir sport

00:30

Piksi na Puškaš Areni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track