STADIONI ĆE BITI NAJSIGURNIJA MESTA U ZEMLJI: Grci vraćaju navijače 7. marta: Sport spaja, ne deli ljude!
Foto: Screenshot

pala odluka

STADIONI ĆE BITI NAJSIGURNIJA MESTA U ZEMLJI: Grci vraćaju navijače 7. marta: Sport spaja, ne deli ljude!

Fudbal -

Zbog poplave nasilja i ubistva policajca pred odbojkaški meč Panatinaikosa i Olimpijakosa, grčka vlada je u decembru zatvorila sve fudbalske stadione u državi.

Sada, dva meseca kasnije, polako se stiču uslovi da se navijači vrate na tribine, ali uz daleko veće bezbednosne mere.

Taj momenat desiće se 7. marta.

Nijedan stadion od tog dana neće smeti da primi publiku ukoliko ne bude imao kamere koje zahvataju sve uglove na sportskom objektu. To je bio jedan od prvih i najvažnijih uslova za sve klubove, za povratak navijača.

Još nakon zatvaranja stadiona usvojen je paket mera koje se imaju ispuniti kako bi se publika vratila na stadionu.

Pored obaveznih kamera na svakom stadionu, rigoroznija će biti i kupovina ulaznica koja će se ubuduće isključivo obavljati elektronskim putem.

"Sport spaja, ne deli ljude", poruka je Ministra sporta u vladi Grčke Janisa Vrutsisa, koji je obelodanio datum povratka navijača.

"Izašli smo sa zakonodavnim planom i pozitivna stvar je to što su sve strane prihvatile ono što želimo da postignemo. Modernizujemo i osiguravamo sve fudbalske stadione i nadamo se da će tako biti sa svim stadionima u zemlji", poručio je ministar.

Vrutsis je rekao da je održao sastanke sa predstavnicima fudbalskog i košarkaškog saveza, kao i sa vodećim ljudima grčke Superlige koji su, kao je rekao, saglasni sa uvođenjem novih bezbednosnih mera.

"Poštujemo samoupravu Superlige i zakone UEFA i FIFA, ali država mora da zaštiti bezbednost građanina. Nema subjektivnog razmišljanja o tome da li će stadioni biti zatvoreni ili ne. Kazna je konkretna, dolazi posle izveštaja policije na osnovu koje je odlučeno da se stadioni zatvore. Želeo sam da nijedan stadion ne mora da bude zatvoren. Radujmo se svi lepoti fudbala, ali ako klubovi ove mere ne budu poštuovali, utakmice će se i dalje igrati bez navijača", poruka je ministra sporta.

Dan pred otvaranje stadiona, dakle šestog marta, biće izvršena kontrola svih stadiona i ukoliko se uoče propusti u instalaciji nadzornih sistema, taj stadion neće obiti dozvolu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track