ŠPANIJA BRUJI: Mijatović kažnjen zbog FINANSIJSKIH PREVARA? Izvukao 1.000.000 EVRA iz DVE KOMPANIJE, evo ko mu je bio SARADNIK!
Foto: Starsport

PROBLEM SA ZAKONOM

ŠPANIJA BRUJI: Mijatović kažnjen zbog FINANSIJSKIH PREVARA? Izvukao 1.000.000 EVRA iz DVE KOMPANIJE, evo ko mu je bio SARADNIK!

Fudbal -

Legendarni crnogorski i jugoslovenski fudbaler, Predrag Mijatović, novčano je kažnjen zbog malverzacija, prenose mediji u Španiji.

Madridski list "Periodiko", navodi da je Mijatović sankcionisan od strane Poreske uprave Španije zato što nije prijavljivao tačne iznose prihoda i sredstava koja je dobijao od različitih agenata zbog učestvovanja u transferima Real Madrida nakon što je napustio poziciju sportskog direktora tog kluba.

Pomenuti izvor prenosi i da je čuveni fudbaler koji već neko vreme ima probleme sa Poreskom upravom, netačne iznose predstavljao kroz obračune i da su nadležni organi uočili značajne nepravilnosti tokom češljanja papira.

Presuda Vrhovnog suda u Madridu za prekršaj koji se vodi kao veoma ozbiljan doneta je 22. decenmra, ali novinari "Periodika" su tek sada dobili uvid u nju. Slavni Crnogorac je kažnjen novčano.

Mijatović koji je posle Budućnosti i Partizana igrao za Valensiju, Real Madrid, Fiorentinu i Levante, 2009. godine je napustio poziciju koju je imao u Realu.

Predrag Mijatović
foto: Oscar J Barroso / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tvrdio je da po napuštanju te uloge nije radio kao posrednik u transferima. Ali, inspektori su izneli čvrste dokaze da su mu razni agenti plaćali za usluge u kešu i u vidu kompentacija. Navodno, pojedini agenti su Mijatoviću plaćali lekarske troškove, ili pokrivali školarine njegovoj deci.

Poreska uprava je otkrila i nezakonite pozajmice. Predrag je, prema navodima "Periodika", izvukao milion evra iz dve kompanije u Švajcarskoj koje su u njegovom vlasništvu, iako vlasti u Španiji nisu znale da one postoje. Tako je finansirao poslove koje je imao u Španiji, a preko tih kompanija je, navodno, kupio kuću u La Moralehi, bogatom delu Madrida.

Samo za 2012. na osnovu poreza na prihod, ako Vrhovni sud kao poslednja instanca u žalbenom postupku potvrdi presudu, iznos kazne i dugovanja biti 285.000 evra.

Vrhovni sud pravde podržao je zaključke do kojih je došla Poreska uprava detaljnom istragom, čak se govori i o “simulaciji“ zajma do milion i po evra od agenta koji je orbitirao u madridskom okruženju tokom poslednje dve decenije.

U pitanju je, kako navodi "Periodiko", Vlado Lemić, srpski agent i bivši fudbaler koji je sa Mijatovićem imao poslovne kontakte u vreme dok je ovaj bio sportski direktor Real Madrida. Rezultat tog poslovnog odnosa, piše se dalje, jesu transferi Rojstona Drentea 2007. godine za 14.000.000 evra i Klasa Jana Huntelara dve godine kasnije za 27.000.000 evra.

Mijatović i Lemić
Mijatović i Lemićfoto: Damir Dervišagić

Bez Mijatovića, Lemić je bio učesnik jednog od najznačajnijih transfera u novijoj klupskoj istoriji, kada je dolazio Luka Modrić. Mijatović je poslednjih godina postao jedan od ljudi sa najboljim informacijama o Modrićevim budućim planovima, pošto su u prijateljskim odnosima.

Kako Vrhovni sud pravde i Regionalni ekonomsko-administrativni sud u Madridu smatraju kao dokazano, Lemić je “plaćao Mijatoviću kompenzacije za savetne i posredničke usluge na fudbalskom tržištu“. Agent je direktno sa svog računa u jednoj luksemburškoj banci plaćao Mijatovićeve privatne troškove, kao što su školarine za decu, lekarske račune i privatna putovanja. Takođe, inspektori Poreske uprave su govorili i o “liniji kreditiranja“ koja je zapravo ništa manje od “simulacije“ pozajmica kako bi se “sakrila njegova plata“, piše Periodiko.

Novac dolazi od gospodina Lemića do gospodina Mijatovića i niko od njih nije na adekvatan način pratio taj proces, koji je za četiri godine dostigao sume od 800.000 do 1.500.000 evra“, piše u zaključku inspektora, koji naglašavaju da tokom 2011. i 2012. godine visina isplata “varirala“, mada su kasnije iste bile isplaćivane u tačno određeno vreme.

Ono što bi za Mijatovića trebalo da bude vanredni mehanizam finansiranja postala je običan i predvidljiva situacija, tako da svaki kvartal dobija manje-više fiksne iznose“.

Predrag Mijatović
foto: Kurir televizija

Sud je tako ukazao i na to da su obojica znali šta se dešava, jer sve bile organizovane redovne tromesečne isplate koje idu preko 50.000 evra i bile su podeljene u delove direktno Mijatoviću i njegovim firmama kako bi se izbegla kontrola Banke Španije. Zašto nadležni organi smatraju da su bile simulirane pozajmice, piše dalje da nije bilo nikakvih kamata, a sve troškove transakcija je snosio onaj koji je novac prenosio na drugog.

U septembru prošle godine, "El Konfidensijal" je objavio da se na aukciji našla Mijatovieva kuća u Marbelji vredna 613.400 evra. Razlog toga je da se namiri dug koji je nekadašnji fudbaler imao prema Poreskoj upravi, koja je procenila njegovu nekretninu, u luksuznom delu Marbelje na 360.449, što je skoro upola manje novca. Nekoliko sati pre kraja roka, Mijatović je platio Poreskoj upravi traženu sumu novca, kako njegova kuća ne bi bila prodata za 206.000 evra, što je u tom trenutku bila najviša ponuda.

Taj dug, kako tvrdi pomenuti sajt, vezan je za poreski dug iz 2011, odnosno iz godine pre slučaja koji se našao na dnevnom redu Vrhovnog suda pravde u Madridu. Izvori iz Poreske uprave potvrdili su Periodiku da je Mijatović “stari poznanik“ iste. Još 2017. godine je bio optužen za proneveru 603.000 evra, zbog čega su mu nadležni organi pretili da će mu oduzeti vilu u Mihasu, kako bi se otplatili dugovi.

Kurir sport/Mozzart sport

Bonus video:

00:48

Mijatović: Piksi je sjajan u svakom pogledu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track