SLAVNI FUDBALER ŠOKIRAO PLANETU POSLE GOLA U LIGI EVROPE: Ceo svet je šokirao gestom, pa objasnio i šta predstavlja (FOTO)
Foto: AP Peter Dejong

JAKA PORUKA

SLAVNI FUDBALER ŠOKIRAO PLANETU POSLE GOLA U LIGI EVROPE: Ceo svet je šokirao gestom, pa objasnio i šta predstavlja (FOTO)

Fudbal -

U reprizi finala Lige konferencije od prošle sezone Fejnord i Roma su se sada sastali u šesnaestini finala Lige Evrope i opet je bilo tesno.

Nakon što je Fejnord povveo Romelu Lukaku je izjednačio u 67. minutu i onda je prislonio sebi pištolj na glavu. Naravno, ne pravi pištolj već je stavio ruku na usta, a onda prstima gestikulirao cev pištolja prislonjenu na slepoočnicu.

On je zapravo iskopirao reprezentativce Demokratske Republike Kongo, tima koji je stigao do polufinala Kupa afričkih nacija ove godine. Reprezentativci te zemlje su na ovaj način složno stali pred početak polufinalnog meča sa Obalom Slonovače i tako pokušali da pridobiju bar malo pažnje za sve ono što se dešava u ovoj državi poslednjih 30 godina.

Iako je Romelu Lukaku rođen u Antverpenu i Belgiji njegova porodica vodi poreklo iz Konga, gde je Belgija kolonizacijom uspela da dovede do smrti desetina miliona ljudi. Tamošnji rudnici bakra, zlata, dijamanata, tantala i drugih metala su privukli belgijsko kolonijalno carstvo, a u njima su milioni ljudi ostavili živote.

Lukaku ne zaboravlja svoje poreklo, a na društvenim mrežama je objavio poruku: "Stop gencoidu" i apelovao da se obrati pažnja na 6.000.000 umrlih i 6.000.000 raseljenih tokom prethodnih nekoliko decenija građanskog rata u Kongu.

Zapravo u ovoj državi od 1960. stalno izbijaju pobude i konflikti, a trenutno je u toku rat porkrata 23. mart sa vladinim snagama. Sa jedne strane uz DR Kongo i trenutnu vlast su Rusija, Pakistan, Indija, Maroko, Tanzanija, dok Ruanda podržava pobunjenike.

Zapravo je u martu 2022. godine u ovom sukobu poginuo i jedan Srbin kada je oboren helikopter Ujedinenih nacija u kome su pored srpskog državljanina bili jedan Rus i šest Pakistanaca.

Kurir sport/Mondo

Bonus video:

02:21

VULKAN U KONGU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track