SRBIJA ZNA KOJA ZEMLJA STOJI IZA "SLUČAJA MILETA SVILARA": Direktor reprezentacije oglasio se za Kurir! Sada je FIFA na potezu!
Foto: EPA/Federico Proietti, Nenad Kostić

reprezentacija

SRBIJA ZNA KOJA ZEMLJA STOJI IZA "SLUČAJA MILETA SVILARA": Direktor reprezentacije oglasio se za Kurir! Sada je FIFA na potezu!

Fudbal -

Odluka Mileta Svilara da odjavi fudbalsku reprezentaciju Srbije mogla bi da mu se obije o glavu.

Mile Svilar
foto: Starsport

Golman Rome preko menadžera je obavestio FSS da se neće pojaviti na okupljanju pred prijateljske utakmice protiv Rusije i Kipra.

Prema pisanju belgijskih medija, Mile Svilar (24) ima ponudu FS Belgije da brani za njihov nacionalni tim, međutim, pitanje je da li će dobiti dozvolu FIFA o promeni sportskog državljanstva.

- Istina je! Mile Svilar je dobio poziv, a onda nas obavestio da neće da brani za Srbiju - rekao je za Kurir Stevan Stojanović, direktor A reprezentacije Srbije.

Stevan Dika Stojanović, Stevan Stojanović
foto: Nemanja Nikolić

Belgijski mediji pišu da Mile Svilar može da brani za njih. Usled povrede Tiboa Kurtoe tamo konkurencija nije toliko velika kao u Srbiji. Svilar bi bio u prednosti u odnosu na Koena Kastelsa, Tomasa Kaminskog i Matsa Selsa.

- Videćemo šta kažu pravila FIFA, a tiču se promene reprezentacije. Konsultovali smo ih i FSS čeka odgovor. Pravilnik bi tu trebalo da je jasan. Može promena reprezentacije, ali ako si debitovao ispod 21 godine. A, Mile Svilar je debitovao za Srbiju sa 22 godine. Pravilnik je jasan, ali da sačekamo, da ne žurimo.

Mile Svilar
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Prema pojedinim glasinama, Mile Svilar se uplašio konkurencije u Srbiji.

- Ne bih da idem toliko daleko. Činjenica je da Vanja Milinković-Savić i Predrag Rajković brane standardno. Da je Đorđe Petrović stao na gol Čelsija. Ali i Mile Svilar brani za Romu. Ne znam da je bilo ko rekao da Svilar neće braniti za Srbiju. Znam da je selektor hteo da miksuje protiv Rusije i Kipra, i ubeđen sam da bi Svilar branio barem jednu utakmicu. Dobio je uredno poziv, što govori da mi u njega verujemo.

Pitali smo Stojanovića da li se čuo sa ocem Mileta Svilara.

- Ratko Svilar i ja smo baš dobri prijatelji. Nismo se čuli. Video sam šta je Rade izjavio u Kuriru, da je mali prihvatio da brani za Srbiju zbog njega. Ne treba da prenagljujemo, niti da osuđujemo tog momka. Mislim da je pogrešio - objasnio je Stevan Stojanović.

Tibo Kurtoa
foto: EPA/RODRIGO JIMENEZ

Mediji u Belgiji pišu da Mile Svilar želi da brani za njihovu reprezentaciju, odnosno za zemlju u kojoj se rodio. Otvoreno konstatuju da je konkurencija u Belgiji što se tiče golmana daleko slabija, nego u Srbiji. Posebno kada je Tibo Kurtoa povređen.

Portal "Voetbal primeur" navodi da je Mile Svilar upisao jednu utakmicu za Srbiju, u prijateljsko meču protiv Katara, 1. septembra 2021, svega 44 minuta proveo je na terenu, i da prema pravilniku FIFA može da brani za Belgiju na EP u Nemačkoj. Baš zbog toga što je utakmica bila prijateljskog, a ne takmičarskog karaktera. Plus, Svilar ima belgijski pasoš, a rođen je u toj zemlji, u gradu Antverpenu, tačnije ne postoje bilo kakve administrativne prepreke da opet zaigra za Belgiju, čije je prošao omladinske kategorije. Dalje pišu da o svemu odluku mora da donese selektor Belgije Domeniko Tedesko.

Stevan Dika Stojanović, Stevan Stojanović
foto: Dado Đilas

Inače, kako piše "Voetbal primeur" FIFA je pre nekoliko godina prilično promenila pravila. U međuvremenu, još je lakše menjati asocijacije, posebno mladim igračima. Sadašnji propisi predviđaju da neko ko je igrao za određenu državu pre 21. godine ipak može da napravi drugačiji izbor, čak i ako je to bio meč A. Ovo se, na primer, odnosi na kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo ili Svetsko prvenstvo. Izuzetak: posle nastupa na finalnom kolu nemoguće je posetiti druga mesta.

Ali inače je to moguće, ali pod nekim drugim uslovima. Dotični igrač ne sme da ima više od tri meča za svoju 'staru' zemlju, sva tri pre 21. godine. Pored toga, mora da prođe period od tri godine od poslednjeg nastupa. Očigledno, Belgijanci zaboravljaju da je Mile Svilar imao 22 godine kada je prvi i jedini put branio za Srbiju, baš onako kako kaže za Kurir direktor A tima Stevan Stojanović.

Kurir sport/A. Radonić

00:45

Šta su poručili selektor Dragan Stojković Piksi i kapiten Orlova Dušan Tadić uoči današnje utakmice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track