ULOŽIO "SIĆU" I STVORIO MONSTRUMA OD MILIJARDU DOLARA! Šta god da uradi, NOVAC SE LEPI za njega: Kako je Bekam izveo posao veka!
Foto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

zna znanje

ULOŽIO "SIĆU" I STVORIO MONSTRUMA OD MILIJARDU DOLARA! Šta god da uradi, NOVAC SE LEPI za njega: Kako je Bekam izveo posao veka!

Fudbal -

Šta god da uradi, novac se prosto "lepi" za njega...

Proslavljeni engleski fudbaler Dejvid Bekam kupovinom fudbalskog kluba Inter Majami napravio je jedan od najboljih poslova u istoriji sporta.

Kada je 2007. godine doneo odluku da potpiše ugovor sa LA Galaksijem fudbalska javnost bila je u potpunom šoku, kasnije se ispostavilo da je to bila možda i najbolja odluka koju je doneo u karijeri. Naime, kada je potpisao ugovor sa ekipom iz LA, dobio je garanciju da će kada završi karijeru moći da postane vlasnik kluba bilo koje franšize, osim Njujorka, u MLS ligi za fiksnu cenu od 25 miliona evra.

Igrajući u MLS ligi za pet godina zaradio je 225 miliona, a onda je 2013. za "samo" 25 miliona postao vlasnik Intera iz Majamija.

Američki investitor i popularni sportski influenser, Džo Pompiliano, ističe da je to bio jedan od najboljih poslovnih poteza ikada, kada je reč o sportu.

Vrednost kluba rasla je iz godine u godinu, da bi deceniju kasnije premašila milijardu dolara.

Prema izveštajima "Sportica" vrednost Inter Majamija početkom 2024. godine je bila 1,02 milijarde dolara. Samo tri fudbalska kluba iz Sjedinjenih Američkih Država uz klub sa Floride uspela su da probiju ovu magičnu granicu - Los Anđeles FC (1,15 milijardi), Atlanta Junajted (1,05) i LA Galaksi (1 milijarda).

Lionel Mesi, Leo Mesi, Haland Mesi Mbape kombo
foto: Chris Arjoon / AFP / Profimedia

Brojni stručnjaci ističu da je popularni Beks sa Interom napravio najveći sportski biznis koji je svet video.

Kurir sport/J.M.

00:02

Kruz Bekam u provodu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track