ZAŠTO JE UTAKMICA RUSIJE I SRBIJE ZNAČAJNA ZA DUŠANA TADIĆA: Koji će to rekord izjednačiti kapiten Orlova u Moskvi?!
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

gospodin u kopačkama

ZAŠTO JE UTAKMICA RUSIJE I SRBIJE ZNAČAJNA ZA DUŠANA TADIĆA: Koji će to rekord izjednačiti kapiten Orlova u Moskvi?!

Fudbal -

Dušan Tadić postao je sinonim za fudbalsku reprezentaciju Srbije u proteklih nekoliko godina.

Dušan Tadić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Kapiten Orlova Dušan Tadić (35) uspeo je da veže dva velika takmičenja. Posle Svetskog prvenstva u Kataru, sa trakom na ruci predvodiće srpsku fudbalsku reprezentaciju i na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, od 14. juna, do 14. jula.

Srbija će večeras od 18.00 časova imati jaku proveru u Moskvi, protiv reprezentacije Rusije. Biće to početak pripremnih mečeva za EURO 2024. Ovaj meč biće od posebnog značaja za Dušana Tadića.

Branislav Ivanović
foto: Profimedia

Naime, kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić, utakmicom protiv Rusije, izjednačiće rekord po broju utakmica u državnom dresu koji drži Branislav Ivanović - 105 mečeva za Srbiju.

Dušan Tadić rođen je 20. novembra 1988. godine u Bačkoj Topoli. Karijeru je počeo u Vojvodini, a posle Novog Sada igrao je za Groningen, Tvente, Sautempton, Ajaks. Danas je član Fenerbahčea.

Za seniorsku reprezentaciju Srbije debitovao je 14. decembra 2008. u prijateljskoj utakmici protiv Poljske, 11. septembra 2012. Svoj prvi gol u dresu reprezentacije postigao je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. protiv Velsa u pobedi Srbije na Karađorđu 6:1.

Dušan Tadić
foto: EPA

Bio je u sastavu Srbije na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji. Igrao je na sve tri utakmice Srbije u grupi na Mundijalu, protiv Kostarike, Brazila i Švajcarske.

Postigao je važan izjednačujući gol protiv Portugala u Lisabonu u poslednjem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Srbija je prošla na Mundijal zahvaljujući pogotku Aleksandra Mitrovića i to kao prva u svojoj kvalifikacionoj grupi.

Od 2021. godine Dušan Tadić je kapiten reprezentacije Srbije. Dana 10. septembra 2023. godine odigrao je 100. meč za Srbiju protiv Litvanije u Kaunasu u kvalifikacijama za odlazak na Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Kurir sport

02:54

Dušan Tadić posle poraza od Mađarske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track