NIKAD NIKO NIJE BLAMIRAO SRPSKI FUDBAL KO OVA SRAMNA GENERACIJA: Po kojim uopšte kriterijumima su oni reprezentativci?! STIDITE SE
Foto: FSS

propala generacija

NIKAD NIKO NIJE BLAMIRAO SRPSKI FUDBAL KO OVA SRAMNA GENERACIJA: Po kojim uopšte kriterijumima su oni reprezentativci?! STIDITE SE

Fudbal -

Blamaža za blamažom. Tako se može ukratko opisati igranje mlade reprezentacije Srbije, fudbalera do 21 godine, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Jovan Lukić
foto: FSS

Poraz od Severne Irske u Leskovcu rezultatom 1:2, ogolio je još jednom nedostatak sistema i vizije kada je u pitanju fudbal u mlađim kategorijama, u Srbiji. Bolno je bilo gledati momke koji bi trebalo da su budućnost srpskog fudbala protiv selekcije Severne Irske. Bili su taktički i tehnički razbijeni. Ruku na srce, sve ono što je viđeno protiv Luksemburga i Severne Irske jasno kazuje, da u ovoj mladoj reprezentaciji Srbije nema nijedan fudbaler koji bi mogao da bude zalog za A tim. Nažalost.

Stefan Mitrović
foto: FSS

Kada se sagledaju činjenice, onda je odnos snaga na terenu u Leskovcu i rezultat kao produkt istih više nego bolan. Prema portalu Transfermarkt vrednost reprezentacije Srbije do 21 godine jeste 36.200.000 evra. Sa druge strane, Severni Irci vrede skoro 12 puta manje, skromno 3.730.000 evra. Najvredniji mladi srpski fudbaleri jesu napadač Miloš Pantović (2.500.000), golman Veljko Ilić (2.000.000) i krilo Stefan Mitrović (2.000.000). Kod Severnih Iraca to su napadač Dejl Tejlor (750.000), desni bek Karl Džonston (225.000) i centralni vezni Džastin Diveni (125.000). Iako su na papiru daleko manje vrednovani, Severni Irci su na terenu očitali lekciju srpskim zvezdama i zvezdicama, spustivši ih bolno na zemlju.

Marko Milovanović
foto: PRESSINPHOTO SPORTS AGENCY / Alamy / Alamy / Profimedia

Neshvatljivo je da je mlada srpska reprezentacija u dva duela protiv Luksemburga i Severne Irske ušla bez više klasičnih napadača, nakon što je centarfor Petar Ratkov otkazao dolazak. Selektor Ljubinko Drulović, koji je ekipu preuzeo posle odlaska Dušana Đorđevića, improvizovao je i u napadu igrao bez klasičnog sidraša, položivši sve karte u Stefana Pantovića i Vanju Vlahovića. Nije previše verovao Marku Lazetiću, ali je neshvatljivo kako i zašto je sa spiska izostavio snažnog 197 centimetara Marka Milovanovića iz Almerije, koji igra u La Ligi i što je najvažnije daje golove. Čudi i nepozivanje korpulentnog 192 centimetra visokog Srđana Hrstića koji je član švedskog Hakena.

Nikola Knežević
foto: Starsport

I tu nije kraj. Mladoj reprezentaciji Srbije nedostajala je brzina i čvrstina u veznom redu. Pucala je igra Orlića baš na sredini terena. I tu je neshvatljivo kako mesta na spisku reprezentacije nije bilo za Nikolu Kneževića i Nikolu Stankovića. Prvi je bljesnuo u dresu Crvene zvezde protiv Zenita, utakmicu rešio golom i pokazao o kakvom kvalitetu se radi. Drugi je standardan u Čukaričkom, gde pruža odlične partije. Nažalost, nijedan ni drugi, nisu dobili priliku.

Stefan Leković
foto: Jose Torres / imago sportfotodienst / Profimedia

Idemo dalje. Odbrana Srbije delovala je sporo, tromo i inertno, tako da su je olako pribijali brzi krilni igrači Severne Irske i pokretljivi i omaleni napadači. Šteta što pravo da igra nije imao Mihajlo Ilić, zbog kartona. Velika je boljka u svim reprezentativnim selekcijama Srbije, da nemamo nijednog brzog štopera. Svakako je priliku trebalo da dobije Stefan Leković, koji igra u Španiji, u ligi za mlade u dresu Viljareala. Možda je olako pušten Andrej Đurić da igra za mladu selekciju Crne Gore. Po onome viđenom protiv Luksemburga i Severne Irske, deluje da su i Leković i Đurić imali mesta u mladoj reprezentaciji Srbije.

Aljoša Vasić
foto: FSS

Od plasmana na Evropsko prvenstvo nema ništa. Engleska i Ukrajina boriće se za prvo mesto. Srbija u narednim utakmicama treba da sačuva dostojanstvo. Da više ne bude bruke kao što je bilo u Engleskoj kada su Orlići poraženi rezultatom 1:9. Narednu utakmicu igraju protiv Ukrajine u gostima 6. septembra, a kvalifikacije Srbija zatvara četiri dana kasnije odlaskom u Azerbejdžan i na kraju mečom kod kuće 15. oktobra još jednom utakmicom protiv Ukrajinaca.

U ovim kvalifikacijama, mlada reprezntacija Srbije pobedila je Azerbejdžan (2:0), Severnu Irsku (2:1), Luksemburg (2:0), izgubila od Engleske (1:9, 0:3), Severne Irske (1:2), te igrala nerešeno sa Luksemburgom (0:0).

Kurir sport

00:15

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track