MAESTRO NA TERENU I NAJVEĆI ENGLESKI TALENAT! Sinonim za SKANDAL, lečio se od alkohola i doneo NOJA na trening!
Foto: Profimedia

U SUSRET EURO - 90 DANA 90 VELIKANA

MAESTRO NA TERENU I NAJVEĆI ENGLESKI TALENAT! Sinonim za SKANDAL, lečio se od alkohola i doneo NOJA na trening!

Fudbal -

Donosimo vam 90 priča o velikanima evropskog fudbala! U susret EURO do koga su ostala još tri meseca kucamo na vrata fudbalera koji su obeležili istoriju fudbala na Starom kontinentu

Gaza je razlog zbog kojeg volite fudbal? On je bio neviđeni protraćeni talenat, on je problematični genije, on je najveći engleski fudbaler u svojoj ili bilo kojoj generaciji.

Verovatno Vam sam nadimak dovoljni govori. U pitanju je Pol Gaskojn, jedan od najboljih engleskih fudbalera i čovek koji je sam sebi bio najveći neprijatelj.

Gaza je rođen 27. maja 1967. godine u Gejtshedu. Profesionalnu fudbalsku karijeru je započeo u Njukaslu 1985. godine i upisao 197 nastupa za ovaj tim, uz 25 golova. Na kraju sezone 1987-88 proglašen je za najboljeg mladog igrača engleske lige, pa je došao u radar velikih klubova.

Alkohol, Piće, Propao, Pol Gaskojn

Već je jednom nogom bio u Mančester junajtedu, ali je Totenhem bio konkretniji. Kupio je kuću njegovoj porodici, pa Gaza nije promenio crno-bele boje na dresu. Na 75 utakmica je postigao 14 golova i predvodio je tim do finala FA Kupa.

U finalnom meču je doživeo tešku povredu, pa je morao da odloži prelazak u Lacio. Ipak, u rimski klub odlazi 1992. godine i u naredne tri sezone u 47 nastupa upisuje šest golova.

Nije uspeo da se prilagodi italijanskom načinu života, pa se vraća na Ostrvo. Naredne dve sezone je proveo u Glazgov Rendžersu s kojim je osvojio dve titule i dva kupa.

Usledio je pad u karijeri i nezapaženi nastupi za Midlsboro, Everton, Barnli, kao i kineski Gansu Tianma.

Bio je trener engleskog niželigaša Ketering Taun, ali je otpušteno posle samo 39 dana zbog problema s alkoholom. Za reprezentaciju Engleske je upisao 57 utakmica na kojima je postigao 10 golova. Jedan od golova koji navijači Engleske najviše pamte je onaj protiv Škotske na Evropskom prvenstvu 1996. godine u Engleskoj, kada je prebacio škotskog fudbalera i uradio nešto što 99,9% fudbalera ne bi.

Bio je to trenutak genijalnosti jednog izvrsnog fudbalera koji je u tom trenutku bio na vrhuncu. Pol Gaskojn, taj predivni talenat, verovatno najveći u engleskoj istoriji, bio je igrač protiv kojeg nije bilo leka. Spadao je u tih 0,1 posto koji igraju s takvom lakoćom da svi ostali na terenu izgledaju kao da se muče.

Lacio, Liga Evrope, Pol Gaskojn, Navijači Lacija, Totengem

Po završetku karijere njegov život se pretvorio u pakao.

Bolovao je od bulimije, opsesivno-kompulzivnog poremećaja i alkoholizma. Nekoliko puta je proveo noć u zatvoru, zbog incidenata. Razveo se sa ženom nakon dve godine braka. Pojavljivao se u nekoliko tv-emisija. Imao je hit pesmu 1990. godine. Kasnije je putovao na turneju sa grupom Ajron Mejden.

O bizarnosti njegovog života govori detalj kada je otišao u Zoo vrt u Londonu sa namerom da kupi noja jer je hteo da iznenadi svoje saigrače iz Totenhema. Doneo je noja na trening obučenog u dresu sa brojem 8.

Pol Gaskojn
foto: Martin Rickett / PA Images / Profimedia

Lečio se nekoliko puta od alkoholizma. U maju 2007. godine, primljen je u bolnicu nakon proslave 40. rođendana. Tokom rehabilitacije 2008. godine, tri puta mu je stalo srce pa su ga oživljavali. Bio je povređen u saobraćanoj nesreći 13. juna 2010. kada je na njegov auto naletela pijana žena. Ima sina iz prvog braka i usvojio je dvoje dece iz ženinog prvog braka.

On je bio optužen da je u avgustu 2018. na silu poljubio putnicu u vozu na putu od Jorka do Njukasla. Godinu dana kasnije je oslobođen optužbi. Gaskojn je čitanje presude dočekao sa suzama u očima, dok je deo publike u sudnici u Midlsbrou burno pozdravio odluku porote.

Pol Gaskojn
foto: Profimedia

Bez obzira na privatan život i gluposti koje je pravio gde god je stigao Gaskojn je ostao kao jedan od najboljih igrača ostrvske selekcije i čovek koji je imao fudbal u "malom prstu".

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:56

Fudbal kao trenutno najvažnija stvar i žena kao savetnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track