SRBIJA NA EVROPSKOM PRVENSTVU MOŽE DA ZARADI VIŠE OD 28 MILIONA EVRA: Sve je spremno za EURO, poznata sva 24 učesnika!
Foto: Marko Metlas / imago sportfotodienst / Profimedia

neka igre počnu

SRBIJA NA EVROPSKOM PRVENSTVU MOŽE DA ZARADI VIŠE OD 28 MILIONA EVRA: Sve je spremno za EURO, poznata sva 24 učesnika!

Fudbal -

Poznati su svi učesnici Evropskog prvenstva u Nemačkoj i sastavu grupa. EURO koji će biti igran od 14. juna do 14. jula dobiće svoje 17. izdanje pod pokroviteljstvom UEFA.

Dragan Stojković Piksi, Dušan Tadić
foto: FSS

U baraž mečevima odigranim u utorak uveče bilo je dosta drame i neizvesnoti. Ukrajina je bila bolja od Islanda (2:1) i to je jedini meč okončna posle 90 minuta. Gruzija je posle produžetaka i penala bila bolja od Grčke i biće jedini debitant na EP, dok je isti scenario viđen u duelu Velsa i Poljske, s tim da su "bjelo-červeni" predvođeni Robertom Levandovskim obezbedili vizu za Nemačku.

Srbija je ranije obezbedila plasman na EURO i tako posle dve decenije vezala dva takmičenja u nizu. Orlovi će igrati u grupi sa Engleskom, Danskom i Slovenijom. Prema svemu prikazanom u martovskim prijateljskim utakmicama, deluje da će to biti jedna teška i neizvesna grupa. Posebno kada je u pitanju igra srpske reprezentacije, koja je blago rečeno kritična, samo tri meseca pred start Šampionata Evrope.

Sergej Milinković-Savić, Juri Gorškov
foto: Starsport

Format takmičenja na predstojećem Evropskom prvenstvu je jasan. Pobednici grupa, drugoplasirani timovi i četiri najbolje trećeplasirane ekipe plasiraće se u osminu finala.

Nemačka će treći put ugostiti najbolje fudbalere Evrope. Prvi put Zapadna Nemačka bila je domaćin 1988, a 2020. četiri utakmice EP igrane su u Minhenu. Prvi put od ujedinjenja i nekadašnja Istočna Nemačka, tačnije grad Lajpicg, imače čast da vidi najbolje selekcije Evrope.

Toni Kros
foto: Profimedia

Utakmice će biti igrane u deset gradova Nemačke - Berlinu, Minhenu, Dortmundu, Gelzenkirhenu, Frankfurtu, Štutgartu, Hamburgu, Dizeldorfu, Kelnu i Lajpcigu.

UEFA je ranije saopštila da će ukupni nagradni fond za EURO biti 331 milion evra. Svaka od 24 reprezentacije će za učešće dobiti 9,25 miliona evra.

Svaka pobeda donosi milion, a remi 500.000 evra. Plasman u osminu finala biće nagrađen sa 1,5 miliona evra, a četvrtfinale vrednovano sa 2,5 miliona. Polufinale će doneti četiri miliona evra.

Hari Kejn
foto: David Klein / imago sportfotodienst / Profimedia

Finalista Evropskog prvenstvo dobiće dodatnih pet miliona, dok će šampion Evrope zaraditi osam miliona. Maksimalan iznos koji šampionski tim može da ostvari, ako dobije sve tri utakmice u grupi, iznosi 28,25 miliona evra.

Evropsko prvenstvo

Grupa A: Nemačka, Škotska, Mađarska, Švajcarska.

Grupa B: Španija, Hrvatska, Italija, Albanija.

Grupa C: Slovenija, Danska, Srbija, Engleska.

Grupa D: Poljska, Holandija, Austrija, Francuska.

Grupa E: Belgija, Slovačka, Rumunija, Ukrajina.

Grupa F: Turska, Gruzija, Portugal, Češka.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track