RASIZAM! NAVIJAČI HETAFEA VREĐALI - SUDIJA PREKINUO MEČ: Na udaru bili trener Sevilje i fudbaler Akinja
Foto: Samuel Carreno / imago sportfotodienst / Profimedia

SPORT-SVET-FUDBAL-ŠPANIJA

RASIZAM! NAVIJAČI HETAFEA VREĐALI - SUDIJA PREKINUO MEČ: Na udaru bili trener Sevilje i fudbaler Akinja

Fudbal -

Utakmica Hetafea i Sevilje danas je na kratko bila prekinuta pošto su domaći navijači na rasnoj osnovi vređali fudbalera Sevilje Markosa Akunju.

Sudija Havijer Iglesijas na kratko je prekinuo utakmicu na stadionu Hetafea u 68. minutu, kada su navijači nazvali Akunju "majmunom" i vređali ga na rasnoj osnovi. Utakmica je nastavljena nakon upozorenja navijačima sa razglasa da se uzdrže od rasističkih i ksenofobnih uvreda, a Iglesijas nije zabeležio više incidenata u svom izveštaju.

Posle utakmice, trener Sevilje Kike Sančes Flores rekao je da su navijači Hetafea i njega vređali na rasnoj osnovi.

"Ponosan sam na svaku poru svog tela koja je romska, ali jedno je biti Rom, a drugo je biti vređan zbog toga. Postoje navijači koji misle da mogu da kažu šta god žele. To se događa na svim stadionima", izjavio je Sančes Flores.

Ovaj incident se dogodio četiri dana nakon što je reprezentacija Španije igrala sa Brazilom u Madridu prijateljsku utakmicu, čiji je cilj bio da se istakne borba protiv rasizma nakon uvreda upućenih napadaču Real Madrida i Brazila Vinisijusu Žunioru.

"Mi smo radnici koji ovde dolaze na posao da rade u miru i očekujemo da nas poštuju. Nenormalno je da nas u vremenu u kojem napredujemo na mnogo načina, ovakvi pojedinci vuku unazad", rekao je trener Sevilje.

Sevilja je osudila uvrede upućene njihovom igraču i treneru.

Sančes Flores je u tri navrata bio trener Hetafea, a Akunja je sa Argentinom osvojio Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Fudbaler Reala Vinisijus je u više navrata kritikovao nesposobnost fudbalskih vlasti u Španiji da preduzmu efikasne mere i žaštite njega i ostale fudbalere u od ovakvih incidenata.

Sevilja je danas pobedila Hetafe 1:0, u utakmici 30. kola Primere.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track