ČUVENI TRENER POSTAO PREDSEDNIK PORTA: Sa klupe Čelsija i Totenhema u fotelju slavnog kluba
Foto: AP

nova funkcija

ČUVENI TRENER POSTAO PREDSEDNIK PORTA: Sa klupe Čelsija i Totenhema u fotelju slavnog kluba

Fudbal -

Nekadašnji trener Čelsija i Totenhema Andre Vilas Boaš izabran je za predsednika fudbalskog kluba Porto.

Vilas-Boaš je na funkciji zamenio Horhea Nuna Pinta da Kostu, koji je bio predsednik kluba 42 godine, saopštio je danas portugalski klub.

Izbori su održani u subotu, a 46-godišnji trener dobio je 21.489 glasova, u odnosu na 5.224 glasova koliko je dobio njegov 86-godišnji protivnik na izborima. Pinto da Kosta imao je 15 uzastopnih mandata na čelu kluba.

"Kakvo istorijsko veče... Naš klub je živ i pokazali smo njegovu snagu", rekao je Vilas-Boaš.

On je kao trener predvodio Porto do četiri trofeja u sezoni 2010/2011 - šampionske titule, Kupa, Liga kupa i Lige Evropa.

Porto
foto: Profimedia

Njegov poslednji trenerski posao bio je u Olimpiku iz Marseja, koji je napustio 2021. posle dve godine. Tokom karijere trenirao je i Akademiku, Čelsi, Totenhem, Zenit iz Sankt Peterburga i Šangaj SIPG.

Tokom kampanje obećao je da će u slučaju pobede za sportskog direktora izabrati nekadašnjeg golmana Andonija Zubizaretu, a fudbalski sektor bivšem portugalskom reprezentativcu Horheu Kosti.

Dosadašnji predsednik Da Kosta, uticajno ime u portugalskom fudbalu, preuzeo je Porto u aprilu 1982. godine i od tada klub je, između ostalog, osvojio 23 šampionske titule i dve titule evropskog šampiona, 1987. i 2004. godine.

Međutim, Porto je u finansijskoj ali i sportskoj krizi, trenutno je treći na tabeli sa 18 bodova zaostatka za vodećim Sportingom iz Lisabona.

Kurir sport

Bonus video:

00:12

Maratonci trče preko Brankov mosta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track