KO JE HOSELU? JUNAK REALA NA PUTU DO FINALA LIGE ŠAMPIONA: Smrt oca ga je promenila, radio je u restoranu i čekao poziv iz Madrida
Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

o njemu se priča

KO JE HOSELU? JUNAK REALA NA PUTU DO FINALA LIGE ŠAMPIONA: Smrt oca ga je promenila, radio je u restoranu i čekao poziv iz Madrida

Fudbal -

Drama koju samo fudbal može da režira viđena je na utakmici između Reala i Bajerna u revanš meču polufinala Lige šampiona. Slavio je "kraljevski klub" golovima iskusnog napadača Hoselua rezultatom 2:1.

Hoselu
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kada je trener Reala Karlo Ančeloti odlučio da u 81. minutu umesto Ernesta Valverdea uvede Hoselua, mnogi navijači kluba iz Madrida su se uhvatili za glavu. Nije im bilo jasno šta iskusni Italijan smera. Ali, kao i uvek do sada izmene Karla Ančelotija bile su dobitne. Hoselu je prvo u 88, a onda i 90. minutu pogodio mrežu Manuela Nojera. Za erupciju oduševljenja na stadionu "Santjago Bernabeu" i čekiranje karte za finale Lige šampiona, 1. juna na Vembliju protiv Borusije iz Dortmunda.

Ko je Hoze Luis Mato Sanmartin, poznatiji kao Hoselu?! Čovek o kojem hvalospeve pišu španski, ali i svetski mediji. Fudbaler koji je sa 34 godine dospeo u žižu sportske javnosti i postao planetarno popularan.

Hoselu
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Hoselu je rođen u Nemačkoj, u Štutgartu, gde su radili njegovi roditelji. Tamo je krenuo u školu, savladao jezik, a onda su majka i otac odlučili da se vrate u Španiju, u pokrajinu Galiciju. Počeo je da trenira fudbal u klubu Siljeda, a onda je prešao u Seltu, gde su otkrili i brusili njegov talenat. Živeo je kod tetke 80 kilometara udaljen od kuće, kao dečak od 11 godina, samo da bi trenirao fudbal. Tamo je išao u školu, a vikendom je dolazio kući, kako bi ocu Ramonu i majci Elviri pomagao u porodičnom restoranu. Nikada nije želeo da uzima novac od roditelja, smatrajući da je njegova dužnost da im pomaže.

Hoseluov otac Ramon ključna je ličnost za ljubav prema fudbalu svog sina. Od malih nogu ga je usmeravao ka fudbalskoj lopti. Tokom odrastanja uvek je Ramon bio najveća podrška sinu. Godine 2017. Ramon je iznenada umro u 68. godini. Lošu vest javila mu je sestra, dok je bio na svadbi jednog prijatelja u Barseloni. Bio je to veliki udarac za Hoselua, jer je prema ocu osećao snažnu emociju. Kada mu se rodio sin, Hoselu je priznao da je osetio tugu, jer se tada setio svog oca. Bilo mu je žao što Ramon nije mogao da uzme dečaka u naručje.

Život Hoselua mogao bi da posluži za jedan dobar filmski scenario. Španac ne igra za "siću" u Realu, kako su mnogi preneli, jer godišnje zaradi nešto više od 2,3 miliona evra. Ali, on jeste najjeftiniji fudbaler "kraljevskog kluba" i to bez dileme.

Novac koji Hoselu podigne na blagajni kluba, mnogo je manji od onoga koliko zarađuju Džud Belingem, Vinisijus Žunior, Luka Modrić, David Alaba ili najplaćeniji među odrabranima Toni Kros. Svi oni godišnje zarade deset puta više od Hoselua, oko 20.000.000 evra.

I još jedna važna stvar. Hoselu je prošlog leta došao u Real kao pozajmljen fudbaler iz Espanjola, koji je ispao u drugu ligu. Znači, nije igrač pod ugovorom sa "kraljevskim klubom", jer je Real za njega Espanjolu platio 500.000 evra za pozajmicu. Biće zanimljivo videti šta će o njegovoj plati i statusu reći predsednik Reala Florentino Perez na kraju sezone. Real ima mogućnost da se izjasni do 30. juna i otkupi njegov ugovor.

Ono što je sigurno, jeste da Hoselu neizmerno voli Real iz Madrida. To je ljubav od detinjstva, koju fudbaler nikada nije krio. Kao momak od 19 godina stigao je iz Selte u Real, koji ga je odmah poslao u B tim. Tamo je blistao, činio neverovatan tandem sa Alvarom Moratom. Imao je i razgovor sa trenerom Žozeom Murinjom, koji ga je poveo na pripreme u Ameriku. Delio je svlačionicu sa Kristijanom Ronaldom, Kakom, Pepeom, Raulom, Marselom...

Zajedno sa Migelom Bernalom i Emiliom Butragenjom, Hoselu je najbolji strelac svih vremena za Real Madrid B sa 40 postignutih golova. Ali to nije bilo dovoljno za prvi tim Reala, jer je upisao samo jednu utakmicu u sezoni 2011/2012. Debitovao je protiv Almerije, kada je zamenio Karima Benzemu u 85. minutu. Kupio je tada 50 karata za svoju porodicu i prijatelje da ga gledaju. Posle toga je odlučio da sreću potraži van granica Španije.

Prva stanica, prirodno bila je Nemačka, kada je potpisao za Hofenhajm. Potom je igrao za Ajntraht i Hanover, da bi 2015. stigao u Englesku u Stouk. Tu je trebalo da čini "trozubac" sa dvojicom fudbalera srpskog porekla Bojanom Krkićem i Markom Arnautovićem, ali... Trener Mark Hjuz i Hoselu nikako nisu uspeli da pronađu zajednički jezik. Usledila je pozajmica u Deportivo, a onda prelazak u Njukasl koji ga je platio 5.000.000 evra. Posle dve sezone otišao je u Alaves. Tu je bio najproduktivniji, pošto je za tri sezone odigrao 110 utakmica i dao 36 golova. Kada mu je istekao ugovor, Hoselu se odlučio za Espanjol. Sve posle toga je istorija.

Hoselu
foto: www.imagephotoagency.it / imago sportfotodienst / Profimedia

Za reprezentaciju Španije odigrao je samo 10 utakmica i dao pet golova. Kao mlađi fudbaler koketirao je i sa FS Nemačke, jer je imao državljanstvo te zemlje. Rekao je da srce bila Španiju, jer je Španac, ali ako ga otadžbina ne bi pozvala, ne bi imao ništa protiv da zaigra za Nemačku. Već 2016. debitovao je u prijateljskom meču protiv Venecuele, ali je na sledeći poziv čekao punih sedam godina.

Povratak u Real bio je ostvarenje dečačkog sna. Znao je da ga čeka uloga džokera i svesno je pristao na nju. Posebno posle razgovora sa trenerom Karlom Ančelotijem koji ga je želeo u timu. Drugi debi za Real posle 12 godina od prvog imao je u pobedi protiv Bilbaa (2:0), kada je ušao u 80. minutu. Prvi gol za Real Hoselu je postigao protiv Hetafea, u pobedi od 2:1. Prvu utakmicu u Ligi šampiona upisao je 20. septembra protiv Union Berlina, a prvi gol u elitnom UEFA takmičenju dao je u trijumfu nad Napolijem (4:2). Prvi trofej u karijeri osvojio je zimus, i to Superkup Španije.

Hoselu, Dani Karvahal
foto: Printskrin/X

Hoselu je porodičan čovek. Oženjen je Melani Kanjizares sa kojom ima dvojicu sinova, Lea i Lukasa. Zanimljivo, Hoselu i njegov saigrač iz Reala Dani Karvahal venčali su se sa dve rođene sestre i to bliznakinje. Karvahal je u braku sa Dafne Kanjizares. Njih dvojica se znaju još iz omladinskih selekcija Reala, odlični su prijatelji, a Karvahal je bio neizmerno srećan, kada je njegov pašenog prošlog leta potpisao ugovor sa Realom.

Kurir sport

00:14

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track