DECA ZVEZDE I VOJVODINE ZAJEDNO IDU U RUMUNIJU: Nešković i Hajdin prelaze u Sepsi, Voždovcu 200.000 evra, Železničaru ništa
Foto: Printscreen/Arena sport

DECA ZVEZDE I VOJVODINE ZAJEDNO IDU U RUMUNIJU: Nešković i Hajdin prelaze u Sepsi, Voždovcu 200.000 evra, Železničaru ništa

Fudbal -

Voždovac i Železničar iz Pančeva vode žestoku borbu za opstanak, ali šta god da bude do kraja u plej-autu Superlige Srbije, neki od njihovih igrača već imaju zagarantovan prvoligaški fudbal u narednoj sezoni. Doduše, u Rumuniji.

Levokrilni napadač Mihajlo Nešković iz Voždovca i levi bek Stefan Hajdin iz Železničara će od naredne sezone nositi dres rumunskog prvoligaša Sepsija. Rumuni će Voždovcu na ime obeštećenja za Neškovića platiti 200.000 evra dok se Hajdin seli u Sepsi kao slobodan igrač pošto mu ističe saradnja u Pančevu.

Transfer Neškovića je dogovoren još prošle nedelje, dok je rukovanje sa Hajdinom palo pre dva dana i on će zameniti Andresa Dumitreskua koji se vraća sa pozajmice u Slaviju iz Praga.

„Hajdin će nam biti od pomoći“, rekao je Sepsijev generalni direktor Atila Hadnađi.

Sepsi je mlad klub, pod kontrolom rumunskih Mađara i ima vetar u leđa iz mađarske države poput našeg TSC-a, hrvatskog Osijeka, slovačke Dunajske Strede ili slovenačke Nafte. Osnovan je pre 13 godina u Sfantu Georgeu, najvećem gradu provincije Kovašna koju većinski (preko 70 odsto) nastanjuje mađarska populacija. Ime Sepsi je upravo mađarski naziv za grad Sfantu George.

Zahvaljujući kapitalu lokalnih mađarskih biznismena i finansijskoj pomoći iz matice, Sepsi je brzo preskakao rangove niželigaškog fudbala u Rumuniji i 2017. su ušli u elitni rang fudbala gde su se zacementirali kao stabilan prvoligaš. Osvojili su i dva trofeja u Kupu Rumunije, a najbolji plasman im je četvrto mesto. Reč je o klubu sa najmanjim dugovima i najvećim sponzorskim ugovorima u rumunskom fudbalu. Među sponzorima su im OTP banka, MOL, a država Mađaraska im je sa donacijom od 6.000.000 evra pomogla u izgradnji novog stadiona i trening centra koji su otvoreni 2018. godine.

Sepsi je u prethodne tri sezone učestvovao u kvalifikacijama za evrokupove ali nije uspeo da obezbedi plasman u grupnu fazu dok su ove sezone podbacili u prvenstvu, nalaze se na petom mestu i bez šansi za plasman u Evropu. Trener ekipe je od zimus nemački stručnjak Bernd Štork, koji je nekada pomagao Jirgenu Reberu u Herti, Volfzburgu, Partizanu i Borusiji Dortmund, a kasnije samostalno vodio Kajrat, reprezentacije Kazahstana i Mađarske, Muskron, Serkl Briž, Dunajsku Stredu, Genk...

Hajdinu i Neškoviću će Spesi biti prvi klub van srpskog fudbala. Nešković je dete Vojvodine ali se u poslednje dve godine afirmisao u Voždovcu gde ove sezone ima učinak od šest golova i sedam asistencija. Hajdin je ponikao u Zvezdi ali je karijeru gradio kroz manje beogradske klubove Zemun, BASK, Stare Banovce da bi se afirmisao u subotičkom Spartaku i izborio povratnu kartu za Marakanu. U Zvezdi se nije naigrao, pa je otišao u Voždovac, a onda i u Železničar u kojem ove sezone ima odličan učinak od šest golova i sedam asistencija.

Kurir.rs/Mozzartsport

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track