VELIKI TRENER LIČNO JE GARANTOVAO ZA DEJANA STANKOVIĆA: Kad je on rekao da je Srbin pravi čovek, čelnici Spartaka su presekli!
Foto: Printskrin/Instagram

moskva

VELIKI TRENER LIČNO JE GARANTOVAO ZA DEJANA STANKOVIĆA: Kad je on rekao da je Srbin pravi čovek, čelnici Spartaka su presekli!

Fudbal -

Glavna vest u Rusiji, što se sporta tiče, definitivno je imenovanje Dejana Stankovića na mesto trenera moskovskog Spartaka.

Dejan Stanković
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Odluka rukovodstva najvećeg i najpopularnijeg kluba u Rusiji da potpiše ugovor sa Dejanom Stankovićem izazvala je veliku pažnju, ali i polemike u toj zemlji. Od sinoć do danas, napisan je veliki broj tekstova čiji je lajt motiv bio Dejan Stanković.

Neće biti nimalo lako Dejanu Stankoviću (45) u Moskvi, posebno u klubu kakav je Spartak, za koji navija najveći broj Rusa i koji je pod stalnim pritiskom javnosti. Plus, Spartak, vlasnik 22 titule u zemlji, na trofej prvaka Rusije čeka od 2017. godine. Navijači tog kluba teško se mire sa dominacijom najvećeg rivala Zenita iz Sankt Peterburga, ali im ne prija i što su poslednjih godina u senci gradskih konkurenata CSKA i Dinama.

Mauricio Sari
foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Ruska javnost poslovično je oprezna kada su strani treneri u pitanju, pa tako i Dejan Stanković, iako dolazi iz bratske zemlje Srbije. Pored bivšeg trenera Crvene zvezde, Sampdorije i Ferencvaroša u igri za mesto šefa struke moskovskog Spartaka bili su Italijan Mauricio Sari i Portugalac Rui Vitorija. Obojici se nije išlo u Rusiju, jer je ta zemlja pod sankcijama i klubovi ne mogu da igraju takmičenja pod okriljem UEFA.

Ruski novinari su i dalje rezervisani prema Srbinu aludiraju da bi bilo bolje po klub da je dao poverenje bivšim trenerima poput Valerija Karpina ili Stanislava Čerčesova. Napominju, da Srbi kao treneri nisu imali velikih uspeha u Rusiji, te da su bez rezultata ostali Slavoljub Muslin, Marko Nikolić, Slaviša Jokanović i poslednji u nizu Vladimir Ivić. Podršku Dejanu Stankoviću pružio je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić.

Žoze Murinjo, Dejan Stanković
foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Portal Sport-ekspres piše da je vrlo moguće, da je preporuke za Dejana Stankovića sportskom direktoru Portugalcu Tomasu Amaralu dao lično zemljak Žoze Murinjo, koji odlično poznaje Srbina. Nije tajna da je Dejan mnogo puta apostrofirao da mu se sviđa fudbalska filozofija Murinja, sa kojim je sarađivao u Interu i u to vreme osvojio Ligu šampiona.

Ono što je posebno važno, a valja istaći je da Dejan Stanković nije došao u Rusiju kako bi pokupio pare, za razliku od ostalih "trenera gastarbajtera" kako ih zovu u Rusiji. Srbin se nije cenkao za platu i uslove. Kada je sa čelnicima Spartaka pričao o novcu i plati, bio je ravnodušan. Rekao je čelnicima Spartaka da je za njega pitanje čast i ugleda, a ne novca da preuzme klub iz Moskve.

- Dejanu Stankoviću nije potrebno predstavljanje. Karijera ove legende svetskog fudbala i spisak njegovih dostignuća govore sami za sebe. Dobijamo trenera koji već pet godina radi na visokom nivou. Za to vreme uspeo je da osvoji četiri šampionske titule - tri sa Crvenom zvezdom i jednu sa Ferencvarošem. Na naš izbor uticala je i činjenica da Dejanov rad ima sistematski pristup. Posle prvog razgovora osetili smo da odlično odgovara našem klubu. Svojom ambicijom, strašću, iskustvom, vođstvom, kvalitetom razumevanja fudbala. Dejan je pun želje da počne da radi u Spartaku. On shvata da je postati deo najpopularnijeg kluba u Rusiji čast i velika odgovornost. Uveren sam da će Dejan uspeti da pomogne Spartaku da se vrati na pobednički put. Cela njegova duga karijera u fudbalu govori o njegovoj sposobnosti da postiže pobede. Ne sumnjam da je ovo pravi izbor za sadašnjost i budućnost Spartaka - rekao je direktor kluba Tomas Amaral.

Aleksandar Mostovoj
foto: Printskrin/Jutjub

Legenda ruskog fudbala Aleksandar Mostovoj u izjavio za portal Čempionat, pružio je podršku Dejanu Stankoviću, šestom stranom treneru u Spartaku:

- Hvala Bogu što je jedan veliki fudbaler stigao u Spartak, čovek koji je mnogo toga osvojio u karijeri. Sada ćemo slušati fudbalski jezik, a ne priče sa interneta. Jasno je da to nije garancija da će Spartak sada početi da pobeđuje. Ali, sada bar ne očekujem žalbe. Ljudi u Spartaku počeli su da razmišljaju fudbalski. A, što se tiče Spartaka i Stankovića, bilo bi bolje da me pozovu u stručni štab.

Kurir sport

00:10

Delije, bakljada, Crvena zvezda, Zenit

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track