PLJUJE PO RUSIMA I RUSIJI, A ŠEST I PO GODINA IGRAO ZA CSKA IZ MOSKVE: Neverovatan gaf fudbalera iz Švedske!
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

neverovatno

PLJUJE PO RUSIMA I RUSIJI, A ŠEST I PO GODINA IGRAO ZA CSKA IZ MOSKVE: Neverovatan gaf fudbalera iz Švedske!

Fudbal -

Pontus Vernblum, fudbaler iz Švedske, zatražio je oproštaj od svojih zemljaka, samo zato što je šest ipo godina igrao za CSKA iz Moskve.

Pontus Vernblum
foto: Printskrin/Instagram

Pontus Vernblum (37) oprostio se od fudbala 2021. godine, a dres armijskog kluba iz Rusije nosio je u periodu od 2012. do 2018. Za sve to vreme nikada nije rekao nijednu ružnu reč o Rusima i Rusiji. Sada su se promenila vremena, sada je poželjno govoriti gadosti o njima.

Za šest i po godina u Moskvi Pontus Vernblum odigrao je 224 utakmice za CSKA u svim takmičenjima i dao 23 gola. U prvom meču za CSKA, u januaru 2012. na prepunom stadionu Lužnjiki postigao je izjednačujući gol u Ligi šampiona protiv Real Madrida. I odmah postao miljenik navijača.

- Kako da kažem, a da ne "iskočim iz šina"... Pa, hajde da pokušam. Kada sam potpisao ugovor sa CSKA iz Moskve, situacija u svetu je bila potpuno drugačija nego sada, i ukoliko sam time nekoga uvredio, ponizno se izvinjavam - rekao je Pontus Vernblom za švedski portal Aftonbladet.

Pontus Vernblum
foto: Printskrin/Instagram

Otkrio je da je njegova supruga Nina uvek bila protiv odlaska u Moskvu.

- Za moju suprugu, vest o mom prelasku u CSKA bila je izuzetno neprijatna. Bilo je dobro što je to bio poslednji dan našeg odmora u Dubaiju, ali ona je to shvatila na isti način kao što se ljudi ponašaju kada dobiju obaveštenje o smrti bliskog prijatelja ili rođaka. Morao sam da spavam na kauču te noći.

Pontus Vernblum
foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Nastavio je da opanjakava CSKA i ružno priča o klubu.

- Pre utakmica bismo provodili noć u bazi, koja se nalazila nedaleko od Moskve. To je nekoliko zgrada od žute cigle, koje su svakako bile luksuzne i moderne tokom boljševičke ere, ali nije bilo baš prikladno za tim na nivou Lige šampiona. Bilo je jasno da će klub radije da troši novac na igrače i njihove plate nego na klupsku infrastrukturu. Hrana u trening centru je bila slatka, ali ja nemam visoke standarde. Ta hrana je imala mnogo bolji ukus od bilo čega što sam mogao da pripremim. Sve što mi je trebalo da preživim je dobar internet, koji, naravno, nije bio tako dobar na periferiji Moskve.

Govorio je Vernblum i o pitomcima Vojne akademije koji su često dolazili u posetu fudbalerima. I tu se baš osramtio.

- Sećam se dana kada su se u bazi pojavili predstavnici vojne škole. Momci različitih uzrasta, bez razigranog dečačkog pogleda, koji su horski pevali za nas, igrače. Pitao sam našeg prevodioca ko su oni. Ispostavilo se da su to bila deca okrutnih roditelja koja su poslata u vojnu školu. Mogu samo da pretpostavim da ti dečaci više nisu živi, odnosno da su poslati na front - istakao je Vernblum, koji je nosio dres CSKA u meču protiv Crvene zvezde, u 1/16 finala Lige Evrope 2018. godine.

Pontus Vernblum
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Ruski mediji preneli su ovaj sramotni intervju Pontusa Vernbluma i podsetili da je Šveđanin tokom boravka u Moskvi, pričao isključivo lepo o Rusiji i Rusima. Posle ovog intervjua Šveđanin je dobijao uvredljive poruke na društvenim mrežama, pa je zaključao sve profile. Politički je angažovan u redovima Socijaldemokrata.

- CSKA je bio odlično mesto za nastavak moje karijere. Plašio sam se, jer, kako da kažem, Zapad ne govori uvek dobro o Rusiji. Sve vreme sam bio srećan u CSKA - govorio je Vernblum pre samo četiri godine.

Kurir sport/Aftonbladet

00:14

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track