Britanski "Dejli Mejl" objavio je tekst autora Dejvida Vilksa pod naslovom "Srpska nasilnička pro-putinovska armija navijača na vidiku navijača Engleske: Dejvid Vilks se hrabro borio u beogradaskoj jami i dobio zastrašujuće upozorenje od četiri reči".

Blizina utakmice Engleske i Srbije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj (16. jun, 21.00) inspirisala je "Dejli Mejl" i autora teksta da ga upravo sada objave. Međutim, tekst, uz niz laži i neistina, kao i preuveličavanja događaja, obojen je tako da gotovo predstavlja poziv na linč navijača Srbije, a u najmanju ruku da se stvori negativna atmosfera oko pristalica naše reprezentacije pred Evropsko prvenstvo.

Pored blaćenja navijača, prvenstveno Crvene zvezde, ali i Partizana, u tekstu se navode i neistine kako bi se te teze opravdale i dodatno pojačale. Pominje se incident na utakmici "orlova" sa Brazilom na Mundijalu u Rusiji 2018, koga zapravo nije bilo. Između ostalog, priča se o prekidu utakmice Srbije sa Albanijom 2016. zbog "masovne tuče", iako se zna da je do incidenta došlo zbog drona koji je Ismail Morina pustio iznad terena i to sa zastavom tzv. "velike Albanije".

Pritom, autor koristi mišljenje britanskog stručnjaka, koji navodi da navijači Zvezde i Partizana skoro nikad ne idu na utakmice reprezentacije, ali uprkos tome, trudi se da stvori što gori ambijent pred nedeljni duel izabranika selektora Gereta Sautgejta i Dragana Stojkovića.

screenshot-20240609-171024.jpg
Printscreen/Daily Mail 
foto: Printscreen/Daily Mail

U tekstu se piše o navijačima Crvene zvezde kao grupi razbojnika sa jednom od najstrašnijih reputacija u Evropi. Dodaje se da oni sebe nazivaju "Delijama", što, kako navode, u prevodu znači "jaki momci".

Podsećaju da su se engleske ekipe već susretale sa "Delijama", kao kada je Zvezda prošle sezone igrala sa Mančester sitijem u Ligi šampiona, tvrdeći da je tada u Beogradu 30 huligana sa motkama napalo navijače Sitija. A da li je baš tako bilo? Jedne tuče je bilo u centru naše prestonice, a da li su se tada navijači "građana" u Beogradu ponašali kao cvećke? Takođe, ne pominje koliko su još puta engleski navijači dolazili u Srbiju, a da su dočekani i isprećeni kako dolikuje.

Srbija će igrati sa Engleskom na predstojećem Evropskom prvenstvu, i to u Gelzenkirhenu, te se navodi da će policija u Nemačkoj biti u stanju visoke pripravnosti zbog te utakmice. Dodaju da će naročito biti detaljna policijska potraga za oružjem i pirotehničkim sredstvima.

Autor navodi i da je bilo nereda 2018. godine na Svetskom prvenstvu u Rusiji kada je Srbija igrala sa Brazilom, što je totalna izmišljotina.

Novinar "Dejli Mejla" tvrdi da je meč Srbije i Albanije u Beogradu 2016. prekinut zbog masovne tuče, ne pominjući da je prekid usledio zbog puštanja drona sa zastavom tzv. "velike Albanije"!

Još jedna u nizu neistina u ovom tekstu je da se procenjuje da "Delija" ima oko 10.000 (?!), pri čemu je od toga oko 3.000 ultrasa - vatrenih navijača. To jasno ukazuje da se autor nije dovoljno informisao oko navijačke scene u Srbiji, već da mu je jedini cilj bio da ocrni fudbalske navijače.

On dodaje i da se huliganima smatraju i navijači rivalskog Partizana.

Kaže da ultrasi iz Beograda zastupaju "agresivni srpski nacionalizam", te da ne podržavaju zapadne sile, već su pro-putinovski orijentisani.

Džef Pirson, profesor prava na Univerzitetu u Mančesteru i stručnjak za upravljanje navijačima, nema tako crno mišljenjepred meč Engleske i Srbije na EURO 2024.

"Nasilne grupe su uglavnom povezane sa klubovima, malo kad putuju sa reprezentacijom", kaže Pirson.

Autor teksta povlači paralelu sa navijačima Rusije i Engleske koji su se sukobili u Marseju 2016.

On podseća i da engleski navijači imaju "sramotnu istoriju", ali je ne potencira.

delije.jpg
Www.crvenazvezdafk.com 
foto: www.crvenazvezdafk.com

Novinar Dejvid Vilks dodaje da je prisustvovao Zvezdinoj utakmici sa Radničkim iz Kragujevca. Kako navodi, bio je na tribini pored severne, rezervisane za Zvezdine pristalice. Posle meča je intervjuisao jednog anonimnog navijača crveno-belih. Kada ga je upitao kakvu poruku ima za engleske navijače, navodno je odgovorio:

"Neka im je Bog u pomoći".

Potom je taj navijač navodno dodao:

"Naravno da smo ponosni, jer smo najbolji, najjači navijači. Niko ne može da parira Delijama na Balkanu".

Ocenjujući engleske navijače, navodno je rekao:

"Engleska ekipa ima veliki potencijal, ali huliganizam je tamo u velikoj meri suzbijen. Nekada su ih se svi plašili, a sada ih se ne treba bojati".

Navijač navodno na kraju zaključuje:

"Ne bojimo se nikoga osim Boga".

Upravo reči ovog navijača autor teksta stavlja u naslov kao "zastrašujuće upozorenje".

Kurir.rs/Dejli Mejl

Preneo: R.J.