ŠETNJA KROZ ISTORIJU EP - PRIČA O SELEKTORIMA Nijedan nije uspeo dva puta da podigne trofej, a samo je ON bio šampion i kao igrač!
Foto: OLIVER BERG / AFP / Profimedia

dominacija nemaca

ŠETNJA KROZ ISTORIJU EP - PRIČA O SELEKTORIMA Nijedan nije uspeo dva puta da podigne trofej, a samo je ON bio šampion i kao igrač!

Fudbal -

U petak 14. juna u Nemačkoj startuje Evropsko prvenstvo u fudbalu, 17. po redu.

Tim povodom donosimo vam neke zanimljive činjenice iz istorije ovog takmičenja.

Titulu prvaka Evrope osvajalo je 16 različitih selektora, što znači da nikome nije pošlo za rukom da dva puta podigne trofej.

Treba istaći i da su samo dva selektora u istoriji uspela da osvoje Evropsko prvenstvo i Mundijal - Nemac Helmut Šen i Španac Vinsent del Boske.

Nemački stručnjak Oto Rehagel je jedini trener koji je bio evropski šampion a klupi strane reprezentacije. Podsetimo, on je sa Grčkom 2004. godine bio prvak Evrope.

Jedini čovek koji je uspeo da osvoji titulu prvaka Evrope i kao igrač i kao trener, takođe je Nemac. Reč je o legendarnom Bertiju Fogstu, koji je kao igrač trijumfovao sa Nemačkom 1972 godine, a kao selektor 1996.

Najstariji trener koji je osvojio evropsku krunu je Španac Luis Aragones. Kada su Španci slavili 2008. godine Aragones je imao 69 godina i 336 dana. Zanimljivo, najmlađi selektor koji je uzeo titulu je takođe Španac - reč je o Hoseu Viljalongu koji je vodio Španiju do trona 1964. godine. Imao je 44 godine i 192 dana.

Nemac Joakim Lev je rekorder po broju mečeva na Evropskim prvenstvima - čak 21.

Kurir sport/J.M.

01:24

Piksi se obraća naciji pred Euro

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track