Fudbaleri Španije slavili su nad Hrvatskom sa 3:0 (3:0) u prvom meču grupe B Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Furiji je bilo dovoljno samo tri minuta da slomi "kockaste" - golovima Alvara Morate u 29. i Fabijana Ruiza u 32. minutu Hrvatska je bila u nokdaunu. Ipak, uspeli su da se "probude" i naprave seriju šansi pred golom ekipe De la Funtea, ali ne i da zatresu mrežu. Promašene zicere kaznio je Dani Karvahal u drugom minutu nadoknade prvog poluvremena.

U drugom delu igre nije bilo previše uzbuđenja sve do 80. minuta kada je dosuđen penal za Hrvatsku. Izveo ga je Bruno Petković koji nije imao sreće da pogodi mrežu, ali je posle odbitka na asistenciju Perišića to uspeo. Međutim, reagovala je VAR soba koja je sugerisala da je Perišić ušao u kazneni prostor pre nego što je trebalo, pa je na semaforu ostalo 3:0.

Španija će u drugom kolu šampionata Evrope igrati protiv Italije, a Hrvatska protiv Albanije.

Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia, GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia DEMOLIRANJE! ŠPANIJA FURIOZNO DO PRVOG TRIJUMFA NA EURU: Hrvatska pretrpela BOLAN PORAZ - Livaković vadio loptu iz mreže TRI PUTA

TOK MEČA

2. POLUVREME

90+5. minut - KRAJ MEČA! ŠPANIJA - HRVATSKA 3:0 (3:0)

90. minut - Igraće se još pet minuta!

87. minut - DVOSTRUKA IZMENA KOD ŠPANIJE: Jamal je napustio igru umesto nejga je ušao Zubimendi. Feran Tores je zamenio Rodrija, koji se povredio.

81. minut - PONIŠTEN GOL HRVATA! VAR soba je proveravala ovu situaciju... Perišić je ušao u kazneni prostor pre nego što je trebalo, pa ostaje 3:0 za Španiju u Berlinu!

80. minut - BRUNO PETKOVIĆ PROMAŠIO PENAL! Ipak posle odbitka Petković na asistenciju Perišića postiže gol!

79. minut - PENAL ZA HRVATSKU!

74. minut - Izmene su učinile svoje i tempo igre je opao. Furija čuva rezultat, dok se Hrvatska muči da priđe golu protivnika.

72. minut - IZMENA KOD HRVATSKE: Petković je ušao umesto Kramarića.

66. minut -DVOSTRUKA IZMENA KOD ŠPANIJE: Umesto Morate ulazi Orjazabal, kapitensku traku je preuzeo Rodri. Ušao je i Merino umesto Vilijamsa.

65. minut - DVOSTRUKA IZMENA KOD HRVATSKE: Sučić i Pašalić ulaze umesto Modrića i Kovačića.

59. minut - IZMENA KOD ŠPANIJE: Olmo ulazi umesto Pedrija.

56. minut - IZMENA KOD HRVATSKE: Perišić ulazi umesto Budimira.

54. minut - PRITISAK FURIJE! Jamal je posle solo prodora pogodio Moratu u butinu, al kapiten nije uspeo najbolje da uputi loptu u mrežu.

50. minut - PRVA ŠANSA ZA HRVATSKU U DRUGOM DELU IGRE! Kramarić je odigrao povratnu za Gvardiola, a njegov udarac sa više od 10 metara završio je u bloku.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme!

profimedia0881883039.jpg
Bildbyran / ddp USA / Profimedia 
foto: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

1. POLUVREME

45+2. minut - GOL! STRELAC JE DANI KARVAHAL! Španski fudbaler se odlično snašao posle ubacivanja Lamina Jamala i savladao Livakovića za ubedljivo vođstvo na poluvremenu.

45. minut - Igraće se još dva minuta!

41. minut - NEVEROVATNO ŠTA HRVATI PROPUŠTAJU! Majer je ubacio za Gvardiola, a on je vratio loptu prema golu, gde je za tren zakasnio Budimir.

35. minut - KOCKASTI NE MOGU DA POSTIGNU GOL! Pokušao je prvo Kovačić, a potom Budimir je bio u gužvi u šesnaestercu, ali otklonili su Španci opasnost.

33. minut - KAKVA PRILIKA ZA HRVATSKU! Ali neiskorišćena! Prvo je Brozović stavio na muke Simona, a zatim Majer nije uspeo da je smesti u gol - pogodio je samo spoljni deo mreže!

32. minut - GOL! STRELAC JE FABIJAN RUIZ! Sačekao je loptu na ivici kaznenog prostora, napravio dva lažnjaka i zatim udarcem po zemlji duplirao prednost Španije.

29. minut - GOL! STRELAC JE ALVARO MORATA! Izgubila je Hrvatska loptu na sredini terena, a Morata se ubacio između dva štopera, Ruiz mu je dodao loptu, a on je ovu akciju krunisao pogotkom.

22. minut - PRVI UDARAC HRVATSKE KA GOLU ŠPANIJE! Stanišić je centrirao s desne strane, a Budimir pokušava glavom iz teškem, ali lopta odlazi pored gola.

17. minut - HRVATSKA STVARA ŠANSE! Uspeli su da se "presele" na protivničku polovinu i približe golu...

15. minut - PRVA PRILKA ZA HRVATSKU! Budimir je dodavanjem prema Kramariću naterao Simona da istrči daleko od gola i odbije tu loptu u korner.

7. minut - PRETI ŠPANIJA! Morata je pokušao sa ivice šesnaesterca, ali to je bio lagan posao za Livakovića.

6. minut - PRILIKA ZA ŠPANIJU! Jamal je probio po boku, dodao do Karvahala, ali loš centaršut beka Real Madrida.

18.00 - Sudija Majkl Oliver je označio početak meča!

SASTAVI

Španija: Simon - Karvahal, Le Norman, Načo, Kukurelja - Pedri, Rodri, Ruiz - Jamal, Morata, Vilijams.

Hrvatska: Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Mkodrić, Brozović, Kovačić - Majer, Budimir, Kramarić.

foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

UOČI MEČA

Dve selekcije koje su bile izuzetno uspešne u poslednjih petnaestak godina u grupi smrti igraju važan meč, jer bi pobednik faktički jednom nogom već bio u osmini finala.

Poslednji duel dva tima su odigrala prošle godine u finalu Lige nacija i tada je "crvena furija" bila bolja posle penala.

Španac Jamal postaje najmlađi fudbaler u istoriji EP

Španski fudbaler Lamin Jamal postaće najmlađi igrač u istoriji evropskih prvenstava, pošto ga je selektor reprezentacije David de la Fuente uvrstio u tim za utakmicu protiv Hrvatske. Jamal ima 16 godina i 338 dana, a selektor ga je izabrao među prvih 11.

Pre Jamala, najmlađi igrač koji je igrao na evropskim prvenstvima bio je Poljak Kasper Kozlovski, koji je imao 17 godina i 246 dana kada je igrao protiv Španije 2021. godine. Ako postigne gol, Jamal će i postati najmlađi strelac u istoriji evropskih prvenstava. Tu "titulu" sada drži Švajcarac Johan Vonlanten, koji je imao 18 godina i 141 dan kada je bio strelac protiv Francuske 2004. godine.

Jamalov ugovor sa Barselonom ističe 2026. godine i smatra se najboljim igračem koji je izašao iz klupske akademije La Masije, nakon Lionela Mesija.

(Kurir sport)