Fudbaleri Slovenije i Danske odigrali su nerešeno 1:1 (0:1) u prvom meu Grupe C Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Danci su poveli golom Kristijana Eriksena u 17. minutu, a pogodak za izjednačenje, i kasnije će se ispostaviti konačan rezultat, postigao je Erik janža u 77. minutu susreta.

profimedia0882113800.jpg
Gokhan Balci / AFP / Profimedia 
foto: Gokhan Balci / AFP / Profimedia

Prvu priliku imala je Danska, preko Jonasa Vinda, ali je on ipak bio u ofsajdu.

Danska je imala više loptu, ali je ozbiljnu priliku imala Slovenija u 16. minutu kada je snažno šutirao Benjamin Šeško, ali pored gola.

Minut kasnije Danska je povela. Posle dobre akcije Vind je petom dodao loptu do Eriksena, a on iz poluvoleja poslao loptu u mrežu. Eriksen je postigao gol 1.100 dana nakon što je doživeo srčani udar na terenu tokom utakmice na Evropskom prvenstvu 2021.

Danska je u 28. minutu mogla da udvostruči prednost kada je Šeško pogodio saigrača Jana Mlakara, a lopta je prošla pored stative.

Slovenija je pokušavala da napravi šansu i ugrozi protivnički gol ali bezuspešno. Sa druge strane Eriksen je predvodio Dance, imao je dobra dodavanja i povezivao ekipu, koja je na poluvreme otišla uz prednost od jednog gola.

profimedia0882115381.jpg
Nick Potts / PA Images / Profimedia 
foto: Nick Potts / PA Images / Profimedia

U 50. minutu Slovenija je imala napad, učestvovali su Andraž Šporar i Timi Elšnik, a Janik Vestergor je dobro intervenisao i otklonio opasnost.

Danska je u 65. minutu mogla da udvostruči prednost, ali je golman Jan Oblak dobro odbranio šut Rasmusa Hojlunda.

Dva minuta kasnije u dobroj šansi bio je i Adam Gnezda Čerin, ali je glavom poslao loptu pored stative.

Slovenija je u tim trenucima inicijativu, prvo je Šporar posle slobodnog udarca iz izgledne pozicije šutirao pored gola, a zatim je Šeško u 76. minutu sa više od 20 metara pogodio stativu.

profimedia0882113806.jpg
Gokhan Balci / AFP / Profimedia 
foto: Gokhan Balci / AFP / Profimedia

Slovenija je izjednačila u 77. minutu kada je šutirao Janža, lopta je pogodila Mortena Hjumlanda, promenila pravac i otišla u mrežu.

Šporar je mogao da donese prednost Sloveniji u 81. minutu, ali je njegov šut odbranio golman Kasper Šmajhel. Do kraja nije bilo prilika pa su ekipe osvojile po bod na početku Evropskog prvenstva.

Gokhan Balci / AFP / Profimedia SRBIJA JE GLEDALA KA ŠTUTGARTU, A TAMO - REMI! Danska i Slovenija odigrale nerešeno u prvom meču grupe C na EP

TOK MEČA

2. POLUVREME

90+4. minut - KRAJ MEČA! SLOVENIJA - DANSKA 1:1 (0:1)

90. minut - Igraće se još četiri minuta!

86. minut - Poigravaju se Danci sa Slovenijom, ali gola nema!

81. minut - ŠANSA ZA DANSKU! Ali lopta završava pravo u ruke Jana Oblaka.

77. minut - GOL! STRELAC JE ERIK JANŽA! Odličan udarac posle odbitka uputio je Janža, lopta je na putu ka golu zakačila Hjulmanda i tako promenila pravac na radost Slovenaca.

76. minut - STATIVA SLOVENIJE! Bomba" Benjamina Šeška - dobro se zatresao okvir gola Danske!

74. minut - ŠANSA ZA DANSKU! Šporar je reagovao posle odličnog centaršuta Janže, ali je neprecizno šutirao pored desne stative.

68. minut - ŠANSA ZA DANSKU! Eriksen šutira preko gola!

66. SLOVENIJA IZ KONTRE STVARA OPASNOST! Iz drugog plana se ubacio Čerin i posle centaršuta šutirao glavom, ali lopta odlazi pored gola.

65. minut - KAKVA ŠANSA ZA DANSKU! Hojlund se našao u prilici, ali je Oblak odlično intervenisao.

55. minut - OPASNOST PO GOL JANA OBLAKA! Eriksen je centrirao, a ispred Kristensena intervenisao je Bijol, koji je umalo postigao autogol.

54. minut - ŽUTI KARTON: Petar Stojanović dobio žuti karton!

52. minut - VELIKA PRILIKA ZA SLOVENIJU! Šporar je pokušao, ali je oboren u kaznenom prostoru, delovalo je da ima osnova za najstrožu kaznu, ali je ponovo video analiza prelomila u korist Danske.

51. minut - ŠANSA ZA SLOVENIJU! Šeško je zakasnio da šutira, a za svaki slučaj u blok je ušao Vestergor. Konsultovao se VAR zbog eventualnog igranja rukom, ali nije bilo osnove da se svira penal.

49. minut - ŽUTI KARTON! Prva opomena na utakmici: Požuteo je Hojlund.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme!

profimedia0882113800.jpg
Gokhan Balci / AFP / Profimedia 
foto: Gokhan Balci / AFP / Profimedia

1. POLUVREME

45. minut - KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

43. minut - DANSKA REĐA ŠANSE! Danci sve više pritiskaju, igra se odvija pred golom Slovenaca koji imaju dosta sreće da se ne promeni rezultat na semaforu.

34. minut - OPET ERIKSEN! Sjajno se namestio danski napadač, sve je irisalo na drugi gol, ali ju je izblokirao defanzivac Slovenije.

28. minut - ZAMALO AUTOGOL MLAKARA! Malo nedostajalo da Slovenci preko Mlakara postignu autogol.

25. minut - Slovenija je zaigrala oštrije! Šmajhel ima posla...

17. minut - GOL! STRELAC JE KRISTIJAN ERIKSEN! Posle auta je Vind petom proigrao Eriksena koji je iz prve poslao loptu u mrežu.

16. minut - KAKVA ŠANSA ZA SLOVENIJU! Benjaminu Šešku je malo prostora bilo potrebno da iz okreta zatrese mrežu, ali je lopta završila pored gola Šmajhela.

11. minut - Uvodno "opipavanje pulsa" i dalje traje. Za sada bez uzbuđenja u Štutgartu.

2. minut - SJAJAN NAPAD DANACA! Skandinavci drže loptu u svom posedu i jurišaju ka golu protivnika.

18.00 - Sudija Sandro Šerer označio je početak meča!

SASTAVI

Slovenija (4-3-3): Oblak - Janža, Bijol, Drukšić, Karničnik - Elšnik, Čerin, Stojanović - Mlakar, Šporar, Šeško.

Danska (3-4-1-2): Šmajhel - Vestergard, Kristensen, Andersen - Krisijansen, Hojbjerg, Humland, Bah - Eriksen - Hojlund, Vind.

profimedia0882077414.jpg
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

UOČI MEČA

Prvi susret Grupe C biće protiv glavnog rivala Srbije za drugo mesto u grupi, Danske i Slovenije.

Slovenci se vraćaju na Evro posle 24 godine i na velika takmičenja posle 14 godina, tačnije od Mundijala u Južnoj Africi.

Posle Engleske u Grupi C, Danska je na papiru, barem prema iskustvu igračkog kadra, prvi favorit za drugi tim iz skupine koji bi ostvario plasman u nokaut rundu takmičenja u Nemačkoj.

Ipak, imaju Danci jednu manu, a to je da ne igraju najbolje u uvodnim mečevima na Evropskom prvenstvu. Tako je u devet prethodnih debitantskih mečeva na kontinentalnim šampionatima ostvarila samo jednu pobedu.

(Kurir sport)