Splitski Hajduk ide u stečaj
Foto: Wikipedia

Besparica

Splitski Hajduk ide u stečaj

Fudbal -
Klubu nisu odobrene garancije za kredit u iznosu od 4 miliona evra

ZAGREB - Hrvatski fudbalski vicešampion Hajduk iz Splita, jedan od najpopularnijih klubova u bivšoj Jugoslaviji ide u stečaj, pošto mu Gradsko veće, kao većinski vlasnik, na današjoj sednici nije odobrilo garancije za kredit u iznosu od 30 miliona kuna (četiri miliona evra).

Za davanje kredita nisu glasali većnici iz Hrvatske građanske stranke gradonačelnika Željka Keruma, kao i većnici SDP-a i HNS-a koji su u ubrazloženju odluke naveli da ne žele "utopiti" Split zbog dugova koje su u Hajduku stvorile prethodne uprave koje su postavljali HDZ i Kerum.

Nakon te odluke, predsednik Hajduka Marin Brbić najavio je stečaj, jer klub ima velike finansijske dugove, koja ne može da isplati.

Šefovi Hajduka tražili su garancije kako bi rešili tekuće probleme, pošto je klub dužan poveriocima, radnoj zajednici duguje plate od aprila, a igračima poslednje dve plate.

Uoči glasanja zamenik gradonačelnika Jure Šundov iz Hrvatske građanske stranke zatražio je da se odluka donese jednoglasno, ali je za garanciju glasalo samo sedam od 21 prisutnog većnika.

Brbić je u raspravi naglasio da ovaj kredit neće rešiti probleme, ali da će pomoći konsolidovanju kluba."Ako klub ne dobije pare u narednih 10 dana, preti mu stečaj", rekao je Brbić.

Većnike je s druge strane zabrinula najava da Hajduk neće moći da vraća kredit. Problem Hajduka je što je prvi i jedini hrvatski prvoligaš pretvoren u čisto trgovačko društvo, pa za razliku od zagrebačkog Dinama ne može da dobije donacije od lokalne uprave.

Splitski klub osnovan je 1911. godine i osvojio je ukupno 15 šampionskih titula (devet u Jugoslaviji i šest u Hrvatskoj) i 14 nacionalnih Kupova (devet puta u Jugoslaviji i pet u Hrvatskoj).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja